NL dames wielenga hongarije2014

27 maart 201609:35

Door Remco

Oranjevrouwen klaar voor WK in Asiago

Over iets meer dan een week begint het WK Division IB voor het nationale vrouwenteam. IJshockey.com bezocht de laatste oefenwedstrijd in Eindhoven en sprak met aanvalster Savine Wielenga over het naderende toernooi.

Zaterdagavond was DĂŒsseldorf de tegenstander in het IJssportcentrum. Nederland was veel te sterk voor de Duitse opponent, maar vergat in de eerste periode het niveauverschil om te zetten in veel doelpunten. Alleen Bieke van Nes wist de Duitse goalie te verschalken voor een 1-0 tussenstand. In de tweede periode liep Oranje rap uit naar een 5-0 voorsprong via goals van Savine Wielenga, Kayleigh Hamers, ZoĂ« Barbier en Nicky Tjin A Ton. Daarna stokte de doelpuntenmachine. Alleen Mieneke de Jong wist in de derde periode nog het net te vinden. Ook de Duitse vrouwen kwamen nog twee keer tot scoren voor de 6-2 eindstand. Claudia van Leeuwen begon de wedstrijd in het doel van Oranje en maakte halverwege plaats voor de betrouwbare back-up Bianka Bos.

Ondanks dat het een vriendschappelijke wedstrijd was, werd de wedstrijd vooral in de tweede periode grimmig. Eerst werkte een Duitse verdedigster Nicky Tjin A Ton hardhandig tegen de boarding. Even later ging een Duitse aanvalster door het lint en begon in te slaan op Kayleigh Hamers. De verdedigster van Oranje bleef kalm en ging niet in op de agressie van Duitse kant. Referee Debby Hengst deed het enige juiste en stuurde beide Duitse dames met een game misconduct richting kleedkamer.

Voor Savine Wielenga was de oefenwedstrijd tegen DĂŒsseldorf positief: ‘Dit was zeer nuttig. We hebben natuurlijk het hele jaar tegen mannen gespeeld in de Eerste Divisie. Vorig jaar hebben we ook geoefend tegen deze ploeg en toen wonnen we maar nipt. Deze wedstrijd was dan ook een mooie test en het is goed om te zien dat we vanavond veel beter waren en met een nog veel groter verschil hadden kunnen winnen. We wisten van te voren dat het een fysieke wedstrijd zou worden, dat was het vorig jaar ook. Het belangrijkste was dat we ons niet uit de tent lieten lokken met het oog op blessures en het feit dat je naar de kleedkamer wordt gestuurd door de scheidsrechter. Daarnaast was het goed voor de jongere speelsters. In de derde periode heeft de vierde lijn met jonge talenten ook volop meegedraaid.’

Op maandag 4 april begint het WK in het Italiaanse Asagio. Nederland opent het toernooi tegen Hongarije. Voor de 27-jarige Wielenga begint dan haar negende WK. Op haar eerste WK in Noord-Korea debuteerde ze met vier goals. Na acht WK’s staat de teller voor Wielenga op 25 doelpunten en 21 assists in 40 wedstrijden. Een geweldig moyenne op internationaal niveau.

Het doel voor Wielenga in Asiago is helder: ‘Mijn verwachting en het doel is dat we eerste worden. Alle andere plaatsen zullen een teleurstelling zijn. Vorig jaar in China werden we tweede en zeker als we spelen zoals vandaag, dan wordt het lastig voor de teams op het WK om ons te verslaan. China, Hongarije en Italie hebben we vorig jaar ook gezien. Letland is gedegradeerd en weer terug op dit niveau. Twee jaar geleden verloren we met 2-0 tijdens het WK in Letland, maar die wedstrijd hadden we gezien de kansen moeten winnen. De ontmoeting met Letland wordt dus wel een pittige en het is ook de laatste wedstrijd van het toernooi.’

De Oranjevrouwen spelen sinds 2012 op het WK in Division 1B, na de promotie in 2011 in AustraliĂ«. Wielenga: ‘Voor mijn gevoel is het nu of nooit, omdat we al zo lang in deze poule zitten. Er zijn toch een aantal meiden bij die het wel eens hebben over stoppen. Als je nu die stap maakt dan zit je in ieder geval een niveau hoger en daar kunnen we goed mee doen. We spelen vaak beter tegen goede tegenstanders. Vaak hebben we het in de praktijk lastig tegen de mindere teams, dat komt dan omdat we de kansen niet benutten zoals nu in de eerste periode tegen Dusseldorf. ItaliĂ« zou bijvoorbeeld zo’n wedstrijd kunnen zijn. Op papier zijn wij veel beter en zouden we de wedstrijd eenvoudig moeten winnen. Toch is het een team vol venijnige speelsters die het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen.’

Nog een extra voordeel van goed presteren op het WK is het traject richting de Olympische Spelen van 2018. Wielenga: ‘Als we onze plek op de ranglijst kunnen behouden of verbeteren, dan scheelt het enorm. Anders moeten we namelijk al in augustus een eerste OKT spelen en dat zal niet meevallen zonder ijs in Nederland. Als we deze ronde over mogen slaan, dan is het eerste OKT pas in november.’

De selectie van Oranje is inmiddels ook bekend. De volgende vrouwen zullen in actie komen:

Goalies: Bianka Bos, Claudia van Leeuwen

Defense: Kayleigh Hamers, Jet Milders, Britt Wortel, Myrthe Martens (captain), Cloë Keijzer, Anne Hardenbol en Hilde Huisman.

Forwards: Glynis Barton, Larissa Haverkorn van Rijsewijk, Maree Dijkema, Isabelle Schollaardt, Savine Wielenga, Bieke van Nes, Julie Zwarthoed, Nicky Tjin A Ton, Anne van der Zande, Mieneke de Jong, Zoë Barbier, Jessie Tegelaar en Mandy Flink.