Nl dames zwarthoed schot 070413

28 oktober 201612:50

Door Joep Meijsen

Oranjevrouwen oefenen tegen Mexico

Oefenwedstrijden n Eindhoven en Dordrecht als voorbereiding op OKT

Het Nederlandse Vrouwenteam speelt de komende dagen in Eindhoven en Dordrecht tegen het vrouwenteam van Mexico. Oranje bereidt zich zo voor op het Olympische Kwalificatietoernooi in San Sebastian volgende week.

Nederland moet het tijdens het toernooi opnemen tegen Spanje, Italië en Slovenië. De winnar van het toernooi plaatst zich voor de volgende ronde van de kwalificatie die in december in twee poules wordt gespeeld in Frankrijk en Noorwegen. De Mexicaanse dames reizen vanuit Nederland door naar Kazachstan waar ook een kwalificatietoernooi wordt gespeeld. Eerder slaagden de Mexicaanse dames er in eigen huis in om zich te plaatsen voor de volgende ronde ten koste van Turkije en Hong Kong.

Uiteindelijk kan Oranje zich plaatsen voor de Winterspelen in PyeongChang en Zuid-Korea. Deze spelen worden gehouden van 9 tot en met 25 februari 2018. De top vijf van de wereldranglijst bij de dames is hier automatisch voor geplaatst, twee landen kunnen zich via het kwalificatietoernooi plaatsen. Oranje zou daarvoor in totaal drie kwalificatietoernooien moeten winnen.

De dames van bondscaoch Joep Franke oefenen de komende dagen dus twee keer tegen Mexico. Op zondag 30 oktober om 17.00 uur in Eindhoven en op 31 oktober om 20.15 uur in Dordrecht. Op vrijdag 4 november opent Oranje het kwalificatietoernooi tegen de vrouwen van Slovenië. IJshockey Nederland doet uitgebreid verslag vanuit San Sebastian.