Oranje Vrouwen OKT Groep rond doel 2016

30 maart 201707:00

Door Remco

Oranjevrouwen op jacht naar promotie

Komende zondag beginnen de Oranjevrouwen aan hun wereldkampioenschap Division IIA in Zuid-Korea. De ploeg van bondscoach Joep Franke degradeerde vorig jaar in Italiƫ en hoopt op Olympisch ijs een snelle terugkeer te realiseren.

Na een aantal succesvolle jaren voor het Nederlandse vrouwenteam was het vorig jaar schrikken. In het Italiaanse Asiago ging het fout en degradeerde Oranje op ongelukkige wijze. In de jaren ervoor onder leiding van zowel Willem van de Kraak als Joep Franke waren de vrouwen een aantal keren dichtbij promotie naar Division IA. Afgelopen november toonde Oranje al wat herstel. Tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi in San Sebastian verpulverde Oranje de Sloveense vrouwen en was de ploeg ook een maatje te groot voor Spanje. In de slotwedstrijd was Italiƫ met 5-1 te sterk, toch waren er in die wedstrijd genoeg kansen voor Nederland. De ploeg begon dramatisch aan die wedstrijd. Een comeback in die wedstrijd leek in de maak totdat de referee een match penalty gaf aan Mieneke de Jong voor tripping.

U17 competitie

Dit seizoen speelde het team weer in de U17-competitie na enkele seizoenen in de Eerste Divisie. Aanvalster Savine Wielenga denkt dat het een goede zet was: ā€˜Vorig jaar tijdens het WK is wel gebleken dat we goed spelen maar aanvallend te weinig brengen en vooral te weinig scoren. Tegen de U17-teams krijgen we meer ruimte om het spel zelf te maken en te oefenen op afronden en dat zullen we volgende week ook veelvuldig moeten doen. Verdedigend zit het wel goed en daar lag in de Eerste Divisie wel de focus op met hele sterke tegenstanders.ā€™

Oranjevrouwen OKT Cheer 2016
— © Peter van Nes

De tegenstand

Volgende week spelen de vrouwen in ieder geval op een bijzondere locatie. Dit toernooi geldt namelijk als voorbereiding voor de Zuid-Koreaanse organisatie op het Olympisch toernooi in 2018. Hierdoor zal Nederland in beide Olympische stadions in Gangneung spelen. De tegenstanders zijn Zuid-Korea, Noord-Korea, Australiƫ, Groot-Brittanniƫ en Sloveniƫ. Op papier zal Zuid-Korea de zwaarste tegenstander zijn. Als gastland is Zuid-Korea automatisch geplaatst voor de Olympische Spelen. De selectie van Korea bevat drie Noord-Amerikaanse speelsters die inmiddels hun Koreaanse paspoort hebben gekregen.

Wielenga: ā€˜Het is lastig in te schatten. SloveniĆ« viel heel erg mee in San Sebastian en Noord-Korea lijkt op basis van onze vorige ontmoetingen wel te doen. Van de andere teams is het moeilijker om het niveau in te schatten. AustraliĆ« is voor mij de grote onbekende en Zuid-Korea zal versterkt zijn door financiĆ«le steun met oog op volgend jaar. Het is wel bijzonder dat we in de Olympische stadions mogen spelen. Het Olympisch dorp is nog niet af, dus we zullen in een fraai hotel verblijven in Gangneung op een kwartiertje rijden van de stadions. Ik werk zelf bij Studio Sport en enkele collegaā€™s waren daar eerder voor een schaatswedstrijd. Zij zagen dat er nog veel werk was maar dat het er nu al indrukwekkend uitzag.ā€™

Mutaties in de selectie

Qua selectie is Nederland bijna op volle sterkte. Ten opzichte van vorig jaar is uiteraard Claudia van Leeuwen niet meer van de partij. Zij stopte afgelopen zomer met ijshockey, net als aanvalster Zoƫ Barbier. De talentvolle Isabelle Schollaardt is helaas afwezig wegens een blessure. De pas 16-jarige aanvalster liep de blessure op na een ongelukkige check in een wedstrijd tegen de U17 van Flyers. De laatste afwezige is goalie Fabienne Gooijer die in Canada speelt.

Maar er is ook goed nieuws. Zowel Jet Milders als Emily Even zijn wel beschikbaar. Beide vrouwen spelen in Noord-Amerika. De ervaren Michelle Noƫ is in Zuid-Korea wederom van de partij. Zij maakte haar rentree in Oranje in San Sebastian en bleek daar een welkome versterking. De 16-jarige Romy Brouwers van Red Eagles Den Bosch zal voor het eerst met de nationale ploeg meegaan naar een WK. Zij speelde al wel eerder met de ploeg in de competitie.

Wielenga kijkt hoopvol uit naar het toernooi: ā€˜Ik verwacht er veel van. Hoewel het niet zo makkelijk wordt als het vooraf lijkt. Het niveauverschil tussen de divisies is klein. We hebben wel veel kwaliteit in de groep. Wellicht zijn we zelfs wel beter geworden als team ten opzichte van Asiago.ā€™

Oranje Vrouwen Mexico Friendly bench celebrate 03 2017
— © Peter van Nes

Schorsing de Jong

Nederland begint het toernooi op 2 april tegen de Britse vrouwen. Dat is een tegenstander die Oranje vaak heeft ontmoet. Toch is het alweer vier jaar geleden dat beide landen elkaar troffen op een WK. Destijds won Nederland met 3-1 door goals van Savine Wielenga (2x) en Glynis Barton. Wielenga: ā€˜Het is jammer dat we moeten beginnen tegen Groot-BrittanniĆ«. Dat is een sterke ploeg die altijd fel speelt. CloĆ« Keijzer speelt in Engeland en zij gaf al aan dat het een zware klus zal worden. Daarnaast is Mieneke de Jong nog voor de eerste wedstrijd geschorst na haar match penalty in San Sebastian.ā€™

De volledige selectie: (speelsters zonder clubvermelding speelden dit seizoen alleen voor Oranje in de U17-competitie)

Goalies: Bianka Bos (Zoetermeer), Lisa Daams (Eindhoven)

Defence: Kayleigh Hamers (SDE, Zweden), Anne Hardenbol (Dordrecht), Romy Brouwers (Den Bosch), Jet Milders (Lansing Spartans, USA) , Cloe Keijzer (Solihull Vixens, GB), Britt Wortel (Geleen), Michelle Noƫ en Myrthe Martens.

Forward: Emily Even (Concordia Stingers, Canada), Bieke van Nes (Dordrecht), Mieneke de Jong (SDE, Zweden), Julie Zwarthoed (SDE, Zweden), Hilde Huisman (Heerenveen), Maree Dijkema (Groningen), Anne van der Zande (Eindhoven), Larissa Haverkorn (Zoetermeer), Nicky Tjin-a-Ton, Savine Wielenga, Glynis Barton en Jessie Tegelaar.

Als er een livestream beschikbaar is in Zuid-Korea, dan zal deze te vinden zijn via de website van IJshockey Nederland.

Oranje Vrouwen OKT Groep rond doel 2016
— © Peter van Nes