Nl dames dejong china

6 april 201518:01

Oranjevrouwen verslaan China

Het nationale vrouwenteam is het WK Division 1B uitstekend begonnen. Na een spannende wedstrijd won Oranje na een shootout van gastland China. Julie Zwarthoed scoorde het winnende penalty shot.

Daarmee won Oranje voor het derde jaar op rij van de sterke Chinese ploeg. Voor 1200 toeschouwers in Beijing kwam Oranje ditmaal tot tweemaal toe terug van een achterstand. Sterspeelster Sun opende de score na twaalf minuten voor China.

Aan het begin van de tweede periode tekende Mieneke de Jong voor de gelijkmaker. Het doelpunt zorgde voor een grote, emotionele ontlading bij Mieneke de Jong en de rest van de ploeg. Eind 2014 overleed de moeder van Mieneke de Jong. Zij was altijd aanwezig bij de wedstrijden van Oranje. De Jong zorgde met haar treffer voor een mooi eerbetoon en wees na het doelpunt met de puck richting de hemel.

China kwam halverwege de tweede periode weer op voorsprong. De Jong liep tegen een misconduct van tien minuten aan wegens checking to the head. In de daaropvolgende powerplay wist Sun haar tweede doelpunt te maken.

Nederland kwam weer langzij vroeg in de derde periode. Met de Chinese Wang op de strafbank, was het Cloe Keijzer die de 2-2 maakte voor Oranje. De assists kwamen op naam van Kayleigh Hamers en Bieke van Nes.

De gelijke stand bleef daarna op het scorebord staan. Oranje overleefde in overtime nog een minuut powerplay en bleek in de shootout de sterkste. Doelvrouwe Claudia van Leeuwen wist haar doel schoon te houden tijdens de shootout. Voor Nederland was het derde penalty shot raak. Julie Zwarthoed verschalkte goalie Shi en bezorgde Oranje daarmee de eerste overwinning.

Claudia van Leeuwen verrichte 35 reddingen voor Nederland. Bieke van Nes werd na afloop gekozen als beste speelster van de wedstrijd. In de andere duels won degradant Slowakije ook na een shootout van promovendus Italie. De jonge, talentvolle Hongaarse ploeg won ruim met 5-1 van Noord-Korea.

Oranje speelt dinsdag de tweede wedstrijd. Om 10.15 Nederlandse tijd treedt de ploeg van Joep Franke aan tegen Slowakije.