1909381 686569368048072 931293220 o

9 april 201912:40

Oranjevrouwen verslaan ook China

Het Nederlands vrouwenteam is bezig aan een indrukwekkend toernooi. Nederland won ook de derde wedstrijd in Beijing met 4-0 van gastland China. Captain Savine Wielenga scoorde tweemaal namens Nederland.

Beide ploegen waren samen met Polen nog ongeslagen na twee wedstrijden en hadden daarbij de andere favoriet Zuid-Korea al verslagen. Daarmee was het duel tussen China en Nederland misschien al wel een vroege finale om de gouden medaille. Nadia Zijlstra van Capitals Leeuwarden kreeg de start in het doel. Bondscoach Joep Franke kiest altijd voor Zijlstra tegen Aziatische teams vanwege haar snelheid.

Na een doelpuntloze eerste periode viel in de 24e minuut de openingstreffer van captain Savine Wielenga. Diezelfde Wielenga, spelend voor Amsterdam Tigers in de Eerste Divisie, scoorde drie minuten later ook de tweede Nederlandse treffer op aangeven van Michelle Noë en Esther de Jong.

Een eventuele comeback van China werd al vroeg in de derde periode voorkomen. Isabelle Schollaardt van HIjs Hokij Den Haag scoorde 3-0 met assist van Zoë Barbier. Vijf minuten voor tijd bepaalde verdedigster Kayleigh Hamers van het Zweedse SDE de eindstand op 4-0 met assists van wederom Barbier en Bieke van Nes. Goalie Zijlstra behaalde haar eerste shutout van het toernooi en speelde vandaag een puike wedstrijd.

Eerder op de dag won Letland na het nemen van penalty shots van Kazachstan. Letland is morgenvroeg om 7 uur Nederlandse tijd de volgende tegenstander van Oranje. De winst op Kazachstan was voor Letland de eerste zege van het toernooi. Vanavond volgt nog de ontmoeting tussen Polen en Zuid-Korea. Dan zal blijken of de Poolse vrouwen inderdaad goed genoeg zijn voor de strijd om het goud. De laatste wedstrijd voor Oranje is vrijdagochtend om 7 uur tegen Polen. Dat duel kon wel eens de geschiedenisboeken in gaan. Geen enkel Nederlands team wist tot nu toe een plek in Division 1A te behalen sinds de splitsing tussen 1A en 1B.