Nijb logo

10 april 201619:09

Oranjevrouwen winnen van Letland

Het Nationale Vrouwenteam sluit het WK Division 1B in Asiago af met een knappe overwinning op Letland. Oranje versloeg de zilveren Letse vrouwen met 4-2 en moet nu in spanning afwachten hoe de laatste wedstrijd van het toernooi eindigt.

van Oranje ligt in handen van Kazachstan. Als die ploeg vanavond om 20.30 uur wint van Italie dan is Oranje zeker van lijfsbehoud. Als Italie wint, dan degradeert Oranje naar Division IIA. Vandaag liet Nederland zien absoluut thuis te horen op het huidige niveau. Bianka Bos kreegvoorkeur in het doel boven Claudia van Leeuwen. Bos speelde een prima wedstrijd en zag haar ploeggenoten dat ook doen. In de eerste periode nam Nederland op uitstekende wijze een 3-1 voorsprong.

In de derde minuut kwam Oranje op 1-0. Een goede forecheck zorgde voor het doelpunt. Nicky Tjin-A-Ton bereidde het doelpunt voor en Bieke van Nes schoot prima binnen. Voor van Nes was het haar tweede doelpunt van het toernooi. Vier minuten later verdubbelde Oranje de voorsprong. Mieneke de Jong verzilverde een rebound na een hard schot van Savine Wielenga. Na 17 minuten kwam Letland op het scorebord door een powerplaygoal van sterspeelster Miljone. Nederland wist binnen 47 seconden weer de marge te vergroten naar twee goals. Debutante Isabelle Schollaardt zorgde voor het voorbereidende werk en vond de vrijstaande Zoe Barbier die de Letse goalie daarna kansloos liet: 3-1.

De wedstrijd werd nog wel spannend toen Letland in de 36e minuut op 2-3 kwam. Oranje overleefde in de derde periode drie Letse powerplays en vier minuten voor tijd zorgde Julie Zwarthoed voor de bevrijdende 4-2.

Alle ogen zijn nu gericht op Kazachstan om de ontsnapping aan degradatie te voltooien. China had ook nog achterhaald kunnen worden maar Hongarije verzuimde om hun plicht te doen op de laatste speeldag. Daardoor versloeg China de toernooiwinnaar met 3-1.