De Nederlandse vrouwen worden ondersteund door het TeamKPN Sportfonds
De Nederlandse vrouwen worden ondersteund door het TeamKPN Sportfonds — © Martin de Jong

14 december 201920:55

Oranjevrouwen winnen van Oostenrijk

Het Nederlandse vrouwenteam heeft de eerste vriendschappelijke wedstrijd in en tegen Oostenrijk met 3-4 gewonnen. Na een spannend duel won Oranje de wedstrijd in een shootout, het winnende penalty shot kwam op naam van Julie Zwarthoed.

De oefenwedstrijden tegen Oostenrijk staan in het teken van de voorbereiding op het WK Division 1A in april in het Franse Angers. Nederland debuteert dan op het tweede niveau van de wereld. Oostenrijk is in Angers ook Ă©Ă©n van de tegenstanders. De Oostenrijkse vrouwen eindigden vorig jaar als vierde in Division 1A. Nadia Zijlstra, goalie van Capitals Leeuwarden, kreeg de start in het doel voor Oranje.

In St. Pölten was Oostenrijk in de eerste periode de bovenliggende partij. Mede door drie Nederlandse straffen eindigde de schotenverhouding met 11-4 in het voordeel van het thuisland. Na bijna zestien minuten opende Matzka met een powerplay de score voor Oostenrijk met Bieke van Nes op de strafbank namens Oranje.

Ook de tweede periode begon meteen met een straf tegen Oranje. De ploeg van Joep Franke kwam echter shorthanded op gelijke hoogte via Bieke van Nes. De 24-jarige van Nes speelt ook dit seizoen in de Canadese universiteitscompetitie. Haar ploeg Concordia Stingers doet het uitstekend met negen overwinningen en slechts Ă©Ă©n nederlaag. Van Nes staat op Ă©Ă©n goal en twee assists.

In de 26eminuut kwam Oostenrijk voor de tweede maal op voorsprong, wederom met een speelster meer op het ijs. Lang kon Oostenrijk niet genieten, drie minuten later scoorde Emily Even de 2-2 vanaf de blauwe lijn. De 25-jarige Even speelde een halve thuiswedstrijd, samen met Hilde Huisman speelt Even dit seizoen voor de Oostenrijkse ploeg Neuberg Highlanders. Neuberg is nog ongeslagen na tien wedstrijden in de DEBL en Even kwam al tot tien goals en 23 assists.

Oranje kwam na 47 minuten voor de derde keer op achterstand, maar wederom vocht Oranje terug. Met nog bijna acht minuten te spelen scoorde Esther de Jong de 3-3. De pas 17-jarige de Jong zal in januari ook het WK U18 in eigen land spelen maar is ook al een vaste kracht in het grote Oranje.

De Jong’s gelijkmaker was de laatste goal van de middag. Ook in overtime vielen er geen goals meer, ondanks de eerste powerplay voor Oranje. Julie Zwarthoed benutte haar penalty shot en gaf daarmee Nederland de overwinning. Ook Zwarthoed is bezig aan een ijzersterk seizoen in de sterke Zweedse SDHL met zeven goals en acht assists.

Zwarthoed over de wedstrijd: 'Ik vond deze wedstrijd super positief zeker als je bekijkt dat we de de gehele reguliere speeltijd geen powerplay hebben gehad. We hebben een heel goed gevoel overgehouden aan deze wedstrijd. Er zijn nog sommige details waar we aan moeten werken, maar dat hou je altijd. Bij mijn winnende penalty shot zag ik een opening en schoot de puck erin.'

De overwinning op Oostenrijk is het tweede hoogtepunt deze week voor het Nederlands vrouwenteam. Eerder maakte het KPN Sportfonds bekend dat zij de ploeg financieel zullen ondersteunen dit seizoen. Morgen spelen beide teams opnieuw tegen elkaar. Het tweede duel begint om 11.00 uur.

Foto's van wedstrijd: Mats Bekkevold

Foto boven artikel : Martin de Jong