Koos krikke

17 juli 201813:23

Door Joep Meijsen

Oud-Flyers-voorzitter Koos Krikke overleden

Voormalig voorzitter van Heerenveen Flyers Koos Krikke is afgelopen week op 83-jarige leeftijd overleden. Hij geldt als één van de architecten achter de Feenstra Flyers die het Nederlandse ijshockey jarenlang domineerden.

Het overlijden van Krikke wordt door Flyers gemeld. Krikke slaagde er halverwege de jaren zeventig in de broers Feenstra met hun installatiebedrijf te interesseren in het sponsoren van ijshockey. Zelf werd Krikke toen voorzitter van de club die daarmee financieel en organisatorisch een flinke duw in de rug kreeg en uitgroeide tot een begrip in de Nederlandse sportwereld.

Met spelers als Jack de Heer, Jan Janssen en Larry van Wieren werden spelers binnengehaald die niet alleen van grote waarde werden voor het ijshockey in Heerenveen, maar ook hielpen de nationale ijshockeyploeg naar betere prestaties te stuwen. Hoogtepunt daarbij was natuurlijk het halen van de Olympische Spelen in Lake Placid in 1980 en deelname aan de wereldkampioenschap A-poule een jaar later.

Krikke was tot halverwege de jaren tachtig voorzitter van de Friese club die tussen 1977 en 1983 zeven landstitels op rij veroverde. Daarnaast werden ook nog zeven nationale bekers in de wacht gesleept. Ook speelde Flyers in die tijd enkele europese toernooien waarin tegen de absolute top kon worden gespeeld en die brede belangstelling vanuit de media trokken.

Ook na zijn terugtreden als voorzitter hield Krikke altijd interesse in het ijshockey in Heerenveen. Ook was hij één van de organisatoren van de succesvolle reünie van Feenstra Flyers in 2005 waarin de selectie uit de succesjaren het in een uitverkocht Thialf opnam tegen een selectie van toppers van andere clubs uit die tijd.

Foto: Heerenveen Flyers

Delen