Div Henk Krikke overleden 1

23 december 201420:41

Door Joep Meijsen

Oud-international Krikke (60) overleden

De Groningse ijshockeyer Henk Krikke is afgelopen zaterdag op 60-jarige leeftijd plotseling overleden. Krikke speelde onder meer veertig interlands, onder meer tijdens het A-WK in Zweden in 1981.

Krikke werd in Groningen lid van de ijshockeyclub in het jaar van de oprichting. In 1970 debuteerde hij in wat toen nog de derde divisie was. Met Groningen promoveerde Krikke twee jaar op rij tot de ploeg in de hoogste liga actief was. Daar speelde Krikke tot en met het seizoen 1983-84. In 238 wedstrijden in de Eredivisie kwam hij tot 89 goals en 107 assists voor 196 punten met 336 strafminuten.

Krikke begon als aanvaller, maar maakte al snel de overstap naar de verdediging, waar hij het meerendeel van zijn wedstrijden zou spelen. Hij was onder meer berucht vanwege zijn harde slapshot vanaf de blauwe lijn.

Krikke debuteerde in 1976 voor Oranje tijdens het B-WK in Zwitserland en speelde in totaal veertig interlands. Zijn belangrijkste toernooi was het wereldkampioenschap in Zweden in 1981, het enige toernooi voor Oranje ooit op A-niveau. Dat hij dit toernooi speelde was een beetje een wonder. In 1978 leek het al voorbij te zijn met zijn loopbaan. Op medisch advies hing Krikke toen zijn schaatsen aan de wilgen als gevolg van een virusziekte die hij opliep toen hij met Oranje meespeelde op het WK in Las Palmas. Later kon hij gelukkig zijn ijshockeyloopbaan weer hervatten.

Voor de spelen in Lake Placid hoorde Krikke bij de laatste afvallers. Hij beschouwde zijn interlands altijd als zeer bijzonder. 'Ik ben vrij laat hier in Groningen met ijshockey begonnen bij GIJS en over een paar weken sta ik tegenover de beste ijshockeyers van de wereld te spelen. Dat zegt je toch wel wat', liet hij vlak voor vertrek naar het WK in Zweden optekenen in het Nieuwsblad van het Noorden.

Aan het WK in Las Palmas, onder leiding van Hans Westberg, waar Nederland het toernooi in de C-poule won, had hij ondanks het virus de beste herinneringen. 'Dat was een volkomen maffe toestand. Ze hadden daar geen kleedkamers bij het stadion, dus moesten we ons als op de kamer in het hotel omkleden. Daarna stapten we dik ingepakt in de bus, terwijl er allemaal mensen in zwembroek en bikini ons vreemd aan stonden te kijken', herinnerde hij zich in 1990.

Krikke was een echte liefhebber. 'IJshockey is de mooste sport ter wereld, nog steeds. De sport heeft alles. Snelheid, behendigheid, kracht en overzicht, je hebt er van alles voor nodig. Wanneer het goed gespeeld wordt, is het bovendien zeer flitsend om naar te kijken.

Krikke geldt als één van de beste spelers die het Groningse ijshockey heeft voortgebracht in de geschiedenis. In 1993 speelde hij nog in een speciale reüniewedstrijd voor Groningen ter gelegenheid van de sluiting van het ijsbaancomplex in het Stadspark. In 1984 had hij tegen zijn zin zijn loopbaan beëindigd. 'Ik zou op zich elke dag nog wel willen ijshockeyen. Die belachtelijke trainingstijden tegenwoordig zijn voor mij een belangrijke reden geweest om te stoppen. De ijsbaandirectie in Groningen heeft nooit iets om het ijshockey gegeven', zo vertelde hij in hetzelfde interview in 1990 met Nieuwsblad van het Noorden.

IJshockey.com wenst familie, vrienden en oud-medespelers veel sterkte met het verwerken van dit verlies. De crematie wordt in besloten kring gehouden.

Met dank aan Jan Kerkhof

Div Henk Krikke overleden 2