20 november 200500:00

Door Remco

Panters geven zege weg

Tilburg Trappers won gisteren de topper in en tegen Zoetermeer. In een bizar duel wist de formatie van Nicky Rohde een 3-1 achterstand om te buigen in een knappe 4-5 overwinning. Het beslissende doelpunt kwam op naam van Robbert Maas terwijl uitblinker Ivy van den Heuvel tweemaal trefzeker was.

Het begon nochtans zo goed voor Zoetermeer. Na twintig seconden kwam Robert van Yperen vrij voor Bjorn van de Put. De Tilburgse goalie kon de inzet van van Yperen nog pareren, evenals de eerste rebound van Pascal van Velde. Daarna kwam de puck voor Dennis van der Bol die wel het net wist te vinden. Een minuut later zag het publiek een prachtige solo van Tony Demelinne die door de verdediging heen gleed en de 2-0 op het scorebord bracht.

Het duel was vanaf het begin erg fysiek. Met grote regelmaat waren er stevige checks te zien en de irritatie liep al snel op. Scheidsrechtster Debbie Hengst leverde een puike prestatie door beide teams in het gareel te houden.

Aan het einde van de eerste periode leek Zoetermeer de wedstrijd al voortijdig te beslissen. Van dichtbij schoot Pascal van Velde de puck hoog in de goal. Toch gaven de jonge Tilburgers niet op. Die instelling werd in de tweede periode dan ook beloond. De talentvolle Ivy van den Heuvel schoof de puck via de paal langs goalie Jasper Maassen. De goal bracht weer leven in de topper, want Tilburg kreeg weer hoop terwijl Zoetermeer besefte dat de klus nog niet geklaard was.

In het verloop van de periode kreeg Zoetermeer een flink aantal uitgespeelde kansen. Maar zoals al eerder dit seizoen stond het vizier van de Panters niet op scherp. Tilburg kreeg ook enkele kansjes. De grootste was voor Robbert Maas, die half liggend de puck net te zacht inschoot waardoor de puck via de paal uit het doel bleef.

De derde periode werd een waar spektakelstuk. Onur Mete leek Tilburg aansluiting te geven, maar zijn goal werd afgekeurd omdat goalie Jasper Maassen gehinderd werd door enkele Tilburgse aanvallers. Even later kwam dan toch de aansluitingstreffer. Dit bleek tevens de mooiste goal van de avond. Een prachtige combinatie tussen Diederick Hagemeijer en Ivy van den Heuvel door het hart van de verdediging werd door laatstgenoemde afgerond.

Acht seconden daarna lag de gelijkmaker al in het net. Slordig verdedigen gaf Diederick Hagemeijer de kans de puck te onderscheppen en alleen op de goal af te gaan. EĂ©n op Ă©Ă©n met Jasper Maassen toonde Hagemeijer zich de sterkste en beide ploegen stonden weer gelijk: 3-3.

Dit was het ultieme teken voor Zoetermeer om extra gas te geven. Binnen de minuut nam het wederom de leiding door een goal van Bas de Haan. Maar wederom was het een fout aan Zoetermeerse kant die de Tilburgers in staat bracht om gelijk te maken. Een onschuldig schot van Andreas Kraan gleed onder de stick door van Jasper Maassen. Deze fout van Maassen was voor coach John Johnston de aanleiding om zijn goalie te wisselen, en gaf hierdoor een kans aan de jonge Claudia van Leeuwen.

Na de gelijkmaker van Kraan werd de wedstrijd grimmiger. Een opstootje tussen Jasper Kick en Diederick Hagemeijer werd beloond met twee misconducts en ook Robert van Yperen mocht voor twee minuten plaatsnemen wegens high sticking. Aan het einde van deze Tilburgse powerplay kreeg Zoetermeer wederom een levensgrote kans. Tony Demelinne stond te wachten bij de blauwe lijn, met een handige actie passeerde hij de laatste verdediger en ook Bjorn van de Put. De puck raakte echter de paal, maar het publiek in het Silverdome veerde echter al op om de goal te vieren en was van mening dat de puck wel degelijk de lijn had gepasseerd. De 4-4 stand bleef echter terecht staan tot twee minuten voor tijd.

Een mooie Tilburgse aanval bezorgde Robbert Maas een enorme kans voor open doel. De kans werd hem echter ontnomen door Robert van Yperen die met opzet het doel omver reed. Deze actie werd dan ook door Hengst bestraft met een penaltyshot. Maas kon de wedstrijd dus beslissen in een rechtstreeks duel met Claudia van Leeuwen. Een koud kunstje voor Maas, die de doelvrouwe eenvoudig passeerde en de puck in het lege net schoof. In de laatste minuut bleef Tilburg overeind waardoor het een verrassende zege boekte en de koppositie weer overneemt.

Tilburg-coach Nicky Rohde was zeer te spreken over zijn ploeg en was van mening dat niet alleen de gemiste kansen van Zoetermeer de reden waren voor de overwinning: ÂOnze overwinning hebben wij ook te danken aan het feit dat wij als jong team over een betere conditie beschikken dan het oudere Zoetermeer. Ook onze discipline was zeer belangrijk. Vooral na de wedstrijd tegen Groningen heb ik erop gehamerd bij mijn spelers om zo min mogelijk straffen te halen. Dat hebben ze vanavond dan ook keurig gedaanÂ. Verder roemde Rohde zijn speler Ivy van den Heuvel: ÂHij was uitstekend vanavond, hij is ook echt een type speler die zijn ploeg op sleeptouw kan nemen. Zijn lijn was dan ook verantwoordelijk voor de twee goals die ons de belangrijke jump gaven.Â

General Manager Alex van den Brink van Zoetermeer was minder vrolijk: Ă‚Deze nederlaag is veroorzaakt door twee zaken. Ten eerste het gebrek aan scorend vermogen aan onze kant. Onze systemen lopen goed en daar zijn we ook tevreden over, maar als je kijkt naar het aantal gemiste kansen dan is er op dat gebied nog veel werk weggelegd. Ten tweede hebben we vanavond simpelweg teveel straffen veroorzaakt.Ă‚