Trappers pederson coach 200910

20 januari 201418:59

Door Joep Meijsen

Pederson en Kambeitz bij Oranje

Bondscoach Chris Eimers krijgt ex-Trappers coach Mark Pederson als zijn assistent. Ook krijgt de Nederlandse ijshockeyploeg in de persoon van Chad Kambeitz weer een goaliecoach in het begeleidingsteam.

t maakt de NIJB bekend. Pederson was enkele jaren geleden een seizoen coach in Tilburg, maar vertrok daarna naar Japan. Inmiddels werkt hij als hoofdcoach in het Deense Esjberg. Ook heeft hij ervaring als bondscoach van Servië. De komst van Pederson werd noodzakelijk omdat Barry Smith definitief heeft aangegeven niet beschikbaar te zijn vanwege zijn verplichtingen in Zweden.

Pederson speelde delen van vijf seizoenen in de NHL, waarbij hij in totaal tot ongeveer 170 wedstrijden kwam voor onder meer de Philadelphia Flyers en de Montreal Canadiens. Daarna speelde hij in verschillende Europese topcompetities, waaronder vijf seizoenen in de DEL. Pederson is 46 jaar oud.

De 47-jarige Nederlandse-Canadees Chad Kambeitz was in het verleden doelman bij Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Ook verdedigde hij zelf het doel van de nationale ijshockeyploeg. De afgelopen jaren was hij bij verschillende clubs actief als goalie-coach, alsmede bij nationale jeugdteams. Het is voor het eerst in jaren dat het Nederlands team weer een speciale goaliecoach heeft voor de seniorenploeg. De in mei 2011 overleden Vaclav Sochor was de laatste.

De nieuwe technische staf treedt voor het eerst gezamenlijk voor het voetlicht bij twee oefenwedstrijden tegen Frankrijk in februari. Dit geldt als voorbereiding op het WK in Vilnius, Litouwen.