Morning Skate uitreiking Stanley Cup 2017

12 juni 201708:02

Door Joep Meijsen

Penguins winnen tweede Stanley Cup op rij

De Pittsburgh Penguins hebben de vijfde Stanley Cup in de clubgeschiedenis gewonnen door een 2-0 overwinning in Nashville afgelopen nacht. Patrick Hornqvist scoorden in de slotfase van de wedstrijd het winnende doelpunt, waarna Carl Hagelin daarna de puck nog in het lege doel deponeerde.

Daarmee is Pittsburgh de eerste ploeg sinds de Detroit Red Wings in 1997 en 1998 die de Stanley Cup twee jaar op rij wint. Algemeen wordt aangenomen dat dit een stuk lastiger is geworden in het tijdperk van de salary cap, waarin clubs aan een maximaal salarisbudget gebonden zijn. Matt Murray, de half Nederlandse doelman van de Penguins had 27 saves voor zijn tweede shutout op rij en leverde daarmee een belangrijke bijdrage aan de winst in het uitduel.

Een controversieel moment was er vroeg in de tweede periode toen Colton Sissons de Nashville Predators op voorsprong leek te brengen toen hij de puck in het open net schoof. Scheidsrechter Kevin Pollack bleek echter vlak voordat de puck de lijn passeerde op zijn fluit geblazen te hebben omdat hij het zicht op de puck kwijt was. Dit leidde vanzelfsprekend tot veel discussies na afloop in het duel dat zo lang zonder doelpunten bleef.

Het waren uiteindelijk echter dus de Pittsburgh Penguins die de Stanley Cup in ontvangst mochten nemen. Bekijk hieronder de beelden van de uitreiking van de enorme trofee door commissioner Gary Bettman.

Sidney Crosby won zijn tweede Conn Smythe-trofee op rij. De aanvoerder van Pittsburgh had acht goals en negentien assists tijdens deze play-offs. Crosby is pas de derde speler in de geschiedenis van de NHL die de prijs twee keer op rij in de wacht sleept. Bernie Parent, doelman van de Philadelphia Flyers, deed het in 1974 en 75 en Mario Lemieux voor de Penguins in 1991 en 92. Na afloop van de wedstrijd legt hij aan Scott Oake van Hockey Night in Canada uit hoe bijzonder de afgelopen twaalf maanden voor hem waren.

Over Mario Lemieux gesproken. Die speelt nog altijd een belangrijke rol bij de Penguins en werd vanzelfsprekend ook nog aan het woord gelaten om de winst van de cup in perspectief te plaatsen.

De meest opvallende speler van Nashville is zonder meer PK Subban. Hij ging na afloop in op de vraag hoe het voelt om de finale te verliezen en hoe de Predators dit gaan gebruiken als motivatie richting het nieuwe seizoen.

Fotocredit

Foto: YouTube

Delen