12 februari 200700:00

Play-offs 1e Divisie bekend

Dit weekend is de laatste competitieronde van de Eerste Divisie afgewerkt. Tilburg Trappers heeft de tweede plaats weten te behouden. Zelf wonnen de Tilburgers tweemaal terwijl concurrent Utrecht in eigen huis verloor van Eindhoven.

Utrecht Dragons moest na de winst van Tilburg op Groningen al hopen op een klein wonder. Zelf moesten de Utrechters de laatste twee wedstrijden winnen en Eindhoven zou dan ook van Tilburg moeten winnen. Het ging echter zaterdagavond al fout voor Utrecht in de thuiswedstrijd tegen Eindhoven. De ploeg van coach Frank Versteeg verspeelde een 4-1 voorsprong.

Halverwege de tweede periode leek de jeugdige Jimmy Smit de wedstrijd te beslissen toen hij op aangeven van Michal Rybar de vierde Utrechtse treffer wist te noteren. Voor het einde van de tweede periode was de voorsprong al geslonken naar slechts één treffer. Willem Kneepkens was tweemaal trefzeker voor de IJsbrekers in de slotminuten van het tweede bedrijf.

Diezelfde Kneepkens bleef scoren in de derde periode. Zijn derde goal van de avond bracht beide teams in de 47e minuut op gelijke hoogte en vijf minuten voor tijd schoot de voormalige speler van Geleen zijn ploeg naar een 4-5 voorsprong. Inmiddels waren twee belangrijke spelers van Utrecht, Robert van Laarhoven en Kees Slagmolen, al voor tien minuten naar de strafbank gestuurd door scheidsrechter de Wilde. Na 56 minuten werd het nog erger voor de thuisploeg toen Stefan Ophelders met zijn derde seizoensgoal de 4-6 maakte.

Er volgde een hectische slotfase waarin Utrecht maar eenmaal wist te scoren. Clinton Voorn bepaalde de eindstand op 5-6. Ondanks twee late straffen wist Eindhoven overeind te blijven in de slotminuut. Door deze nederlaag werd de race om de tweede plek al voortijdig beslist. Ongeacht de resultaten van de wedstrijden van zondag was Tilburg nu zeker van de tweede plek.

Groningen sloot de reguliere competitie af in stijl. Zoetermeer Panters verloor kansloos met 13-3 van de koploper. Juha Kaari noteerde vier goals en een assist en Matt Tremblay had een grote inbreng twee goals en vijf assists

De laatste wedstrijden op zondag waren slechts voor de statistieken. Eindhoven verloor thuis met 1-2 van Tilburg terwijl Utrecht met 3-7 won in Dordrecht. Tilburg nam in de derby tegen Eindhoven na tien minuten de leiding. Robbert Marcelis scoorde zijn vijfde goal van het seizoen. Halverwege de tweede periode verdubbelde Andreas Kraan de Tilburgse voorsprong met zijn zesde seizoenstreffer.

Jeffrey Mens bracht de spanning terug in de wedstrijd door na drie minuten in de derde periode de aansluitingstreffer te produceren. Het betekende voor Mens zijn vierde treffer in zeven wedstrijden voor Eindhoven. Verder kwam Eindhoven niet zodat de IJsbrekers het seizoen afsloten op de vijfde plek met twaalf punten uit vijftien wedstrijden.

Utrecht wist de laatste wedstrijd in Dordrecht winnend af te sluiten. Na de eerste periode was de wedstrijd reeds beslist met een ruime 0-4 voorsprong voor de gasten. Robert van Laarhoven en Stefan Collard scoorden ieder twee goals.

Wederom leek Utrecht de voorsprong te gaan verspelen nadat Joop Visser en Jeroen Beulink in het begin van de tweede periode de marge terugbrachten naar twee doelpunten. Zover kwam het ditmaal niet. Robert van Laarhoven en Alex Uittenbosch herstelde de marge van vier nog voor het einde van de periode.

In de laatste periode wisten beide ploegen nog één keer te scoren. Robin Hageman scoorde de laatste goal van dit seizoen voor ‘Dordt' maar het echte slotakkoord was voor Stefan Collard die shorthanded de 3-7 eindstand op het scorebord bracht.

De halve finales van de Eerste Divisie beginnen het komende weekeinde al. Tilburg mag vrijdag 16 februari thuis aantreden tegen Utrecht. Een dag later ontmoetten beide teams elkaar weer maar dan op de Vechtse Banen. De eventuele beslissende derde wedstrijd vind plaats op zondag 25 februari in Stappegoor.

De andere halve finale tussen Groningen en Zoetermeer start zaterdag 17 februari met een thuiswedstrijd voor de Grizzlies. Op zaterdag 24 februari vind de tweede wedstrijd plaats in het Silverdome. Een eventuele derde wedstrijd wordt dan op zondag 25 februari in Groningen gespeeld.