Hys kampioensfoto 1011 paul

28 februari 201410:33

Door Joep Meijsen

Play-offs Ă‚ De Preview

IJshockeyliefhebbers kunnen aan de bak de komende weken. De play-offs worden dit seizoen op veler verzoek in een best-of-seven gespeeld en dat betekent dat er de komende acht dagen liefst acht wedstrijden op het programma staan. IJshockey.com kijkt vooruit naar de series tussen Tilburg en Herentals en Den Haag en Heerenveen.

Het vergt weinig moed om te voorspellen dat Tilburg de finale om het landskampioenschap gaat halen. Herentals maakte het dit seizoen, vooral in eigen huis, de regerende bekerkampioen weliswaar regelmatig lastig, maar de realiteit is dat Herentals dit seizoen geen punt heeft gepakt in onderlinge ontmoetingen met Tilburg. De 3-4 van afgelopen zondag was de spannendste uitslag in de zes wedstrijden in de reguliere competitie.

Tussen Den Haag en Heerenveen is het een stuk spannender. De twee ploegen streden letterlijk op de allerlaatste speeldag van de competitie nog onderling om het thuisvoordeel in de serie, dat uiteindelijk via de uitzege van Hijs in Den Haag terechtkwam. Aan de andere kant is het de vraag wat het thuisvoordeel waard is in een serie tussen deze twee ploegen. Heerenveen won twee van de drie wedstrijden in de Uithof en de Hagenaren op hun beurt pakten in drie wedstrijden vijf punten in Thialf.

Tilburg gaat de play-offs in als de grote favoriet voor het kampioenschap. De ploeg van Paul Gardner eindigde de reguliere competitie met een voorsprong van zeven punten op de nummer twee van de competitie. Slechts vier keer verloor de recordkampioen in de competitie, tegen twintig verliespartijen voor Heerentals. Trappers had ook van alle ploegen in de Eredivisie de meeste goals voor en de minste tegentreffers. Herentals bereikt de play-offs juist met een negatief doelsaldo.

Den Haag scoorde dit seizoen liefst 47 goals meer dan Heerenveen, maar incasseerde er ook 25 meer. De top vijf van de topscorerslijst is dan ook opgemaakt van spelers uit Den Haag en Tilburg. Raphael Joly is de honderd punten al gepasseerd voor het seizoen en heeft al liefst vijftig keer zelf gescoord. Aaron Lee heeft zeventien punten minder in het seizoen en is de nummer twee op de topscorerslijst. Ook Greg Collins, Josh Prudden en Peter van Biezen hebben productieve seizoenen.

Kevin Bruijsten staat een beetje eenzaam op de zesde plaats van de topscorerslijst met 32 goals en 31 assists. Op de zestiende plaats van de lijst is Tony Demelinne de nummer twee, terwijl Shawn Collymore zelfs pas op de 25e plaats te vinden is. Craig Voakes is met 29 goals en 30 assists de topscorer onder de Herentalse spelers, wat hem nog nipt een plek in de top tien bezorgt. Mitch Morgan staat drie plaatsen lager met 27 goals en 29 assists.

Als naar de door Mark Schellekens verzamelde goalie-statistieken gekeken wordt, blijkt dat Nick Broadwater marginaal betere statistieken heeft dan Ian Meierdres tijdens het reguliere seizoen. Het Goals Against Average ligt op respectievelijk 1,73 en 1,77, terwijl het winpercentage op 0,895 en 0,882 ligt. Met dat GAA zijn zij de nummers Ă©Ă©n en twee op de ranglijst van goalies die meer dan vijf wedstrijden speelden in de Eredivisie dit seizoen.

Martijn Oosterwijk van Heerenveen zit op een GAA van 2,27 en een winpercentage van 0,736. Opvallend genoeg staat Jacob van Duin boven Tomas Pek op deze ranglijst, al zal dat veel van doen hebben met de momenten dat Van Duin werd ingezet. Pek krijgt gemiddeld 3,01 goals om zijn oren en won 0,773 procent van zijn wedstrijden. Bij Herentals heeft Mike Jansen wellicht om dezelfde reden ook nipt betere statistieken dan de veel vaker spelende en afscheid nemende Bjorn Steijlen. Laatstgenoemde zit op een GAA van 4,87 en een winpercentage van 0,484.

Het streamen van wedstrijden heeft dit seizoen eindelijk een grote vlucht genomen in de Nederlandse ijshockeycompetitie. Sportsbroadcasting.nl heeft al aangegeven dat alle wedstrijden tussen Den Haag en Heerenveen live zullen worden uitgezonden op internet. Daarnaast is ook Herentals dit seizoen druk geweest met live-streams. Daarmee worden de play-offs hopelijk een stuk toegankelijker dan de afgelopen jaren het geval was, wat zeker met het aantal midweekse wedstrijden op het programma plezierig is.

De voorspelling van IJshockey.com? Een finale tussen Tilburg en Den Haag.