Trappers stappegoor fisheye binnen 112

8 maart 201314:17

Door Joep Meijsen

Play-offs barsten los

Het toetje met de slagroom van het Nederlandse ijshockeyseizoen staat op het punt van beginnen. Vanavond beginnen de twee halve finaleseries. IJshockey.com kijkt kort vooruit naar wat twee spannende series kunnen worden.

Hijs Den Haag – Geleen Eaters

Afgelopen jaar stonden Den Haag en Geleen tegenover elkaar in de finaleserie om het landskampioenschap,die uiteindelijk door Eaters werd gewonnen. Dit jaar gaan beide teams op herhaling, maar deze keer staat een finaleplaats op het spel.

Den Haag eindigde het reguliere seizoen als de onbetwiste koploper. Het team van Alexander Selivanov haalde liefst 29 punten meer dan Geleen, scoorde 71 doelpunten meer dan Eaters en kreeg 35 goals minder tegen. Een enorm verschil. Wie echter naar de onderlinge wedstrijden kijkt, ziet dat de ontmoetingen tussen Den Haag en Geleen een stuk gelijkwaardiger waren.

Zeven keer stonden de teams dit seizoen tegenover elkaar en Den Haag staat in de serie met 4-3 voor, onder meer dankzij een zege in overtime bij de strijd om de Ron Bertelingschaal helemaal aan het begin van het seizoen. Beide teams wisten een keer te winnen in het hol van de leeuw en de laatste wedstrijd werd, in Den Haag, met 6-5 in overtime gewonnen door Eaters.

Voor Geleen is het tot nu toe een turbulent seizoen. De regerende landskampioen kende een zwak begin van het seizoen, wat leidde tot het vertrek van coach Danny Cuomo. Daarnaast hingen beslagleggingen door de Belastingdienst als een molensteen om de nek van de club, want uiteindelijk resulteerde in een faillissement en een doorstart. Opvallend is dat de topdrie van de topscorerslijst bij Geleen bestaat uit Nederlandse jongens, Mitch Bruijsten, Jeffrey Mens en Lars van Sloun. Absolute uitblinker van de ploeg was de laatste weken doelman Sami Heinonen.

In Den Haag is het een stuk rustiger dit seizoen. De ploeg won de Ron Bertelingschaal, maar stelde zichzelf teleur door in de halve finales van de beker te verliezen van Tilburg Trappers. Een sleutelvraag is hoe Den Haag met zijn krappe selectie de in Nederland zeer compact gespeelde play-offs doorkomt. Raphael Joly laat in Den Haag opnieuw zien over veel scorend vermogen te beschikken, terwijl de snele Brandon Campos ook een uitstekende aankoop blijkt te zijn. Tomas Pek moet zijn waarde als doelman in de play-offs gaan bewijzen.

Tilburg Trappers – Friesland Flyers

Tilburg Trappers en Friesland Flyers staan voor het eerst in vier seizoenen weer eens tegenover elkaar in de play-offs. Trappers jaagt op een plek in de finale voor een kans op de dubbel, terwijl Flyers op jacht is naar de eerste landstitel sinds begin jaren tachtig.

Tilburg Trappers maakte tot in het slotweekeinde nog kans op de eerste plaats van de ranglijst, maar eindigde uiteindelijk als tweede. De marge ten opzichte van Heerenveen bedroeg twaalf punten. Tilburg scoorde zestig goals meer dan Flyers, terwijl Trappers vier goals minder incasseerde dan de Friezen tijdens het jaar.

Zes keer stonden Trappers en Flyers tot nu dit seizoen tegenover elkaar en vijf keer was Tilburg de winnaar. Alleen aan het begin van het seizoen wist de formatie van Chris Eimers de tegenstander in het hol van de leeuw met 0-5 te verrassen, een van de verrassendere uitslagen in het ijshockey dit seizoen.

Tilburg draait een seizoen met verschillende gezichten. Vooral in de periode dat Dale Weise in de Brabantse ijshockeystad actief was, speelde de ploeg vaak indrukwekkend ijshockey. Na diens vertrek liep het een tijdje een stuk moeizamer bij de recordkampioen, maar de laatste weken lijkt coach Barry Smith zijn ploeg weer op het rechte spoor te hebben. Josh Prudden, Ivy van den Heuvel en Peter van Biezen zijn de topscorers van de ploeg, terwijl Tim Coffman zich vooral de laatste weken zeer doeltreffend toont. Doelman Ian Meierdres neemt het rechtstreeks op tegen zijn back-up in Oranje Martijn Oosterwijk. Twee Nederlandse goalies die goed in vorm zijn.

Friesland Flyers maakt onder leiding van kampioenscoach Chris Eimers dit jaar een sportieve doorstart. De selectie is sterk vernieuwd en presteerde wat wisselvallig. Eimers liet recent nog zijn onvrede blijken over de instelling van twee van zijn spelers, zonder daar namen bij te noemen. Met een nieuwe hoofdsponsor kreeg de club halverwege het seizoen een belangrijke impuls richting de toekomst. Pucktovenaar Jerry Pollastrone, Tony Demelinne en de al jaren betrouwbare Michael Nason zijn de topscorers. De club moet het echter al weken doen zonder de geblesseerde goaltjesdief Kevin Bruijsten, wiens comeback een enorme stimulans kan betekenen.