Ref robben close 0809

24 september 200800:00

Door Joep Meijsen

Pre-season round-up deel 10

Alweer de tiende editie van de pre-season roundup. Nog tien dagen tot het begin van het nieuwe seizoen. Vandaag triest nieuws over Ilse Robben, informatie over het competitieprogramma, de nieuwe verdediger van Tilburg, de oefencampagne van Geleen en nog veel meer.

Het rondje langs de velden maar beginnen met een bijzonder triest bericht. Linesman Ilse Robben werd afgelopen zaterdag bij een wedstrijd onwel. Bij onderzoek in het ziekenhuis werd een hersentumor aangetroffen. Deze week volgen nadere onderzoeken en eind deze week moet er meer bekend zijn over de ernst. Het hele IJshockey.com-team wens haar en haar naasten enorm veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Over naar de orde van de dag. Geleen Eaters heeft ook de tweede oefenwedstrijd tegen een Belgische tegenstander in winst omgezet. De thuis première in Glanerbrook werd met 9-2 gewonnen van Herentals, dat eerder deze week al verloor van Tilburg en Amsterdam. Na twee periodes stond Eaters al met 7-0 voor en was de ruime overwinning. Zeven verschillende spelers kwamen tot scoren, waarbij Diego Winters en Lambert Keulen ieder twee treffers voor hun rekening namen.

De Fin Niko Suoraniemi tekent nog deze week definitief een contract bij Tilburg Trappers. De voormalige jeugdinternational van zijn land traint al vanaf het begin van het seizoen mee, maar de besprekingen over de arbeidsvoorwaarden duurden enige tijd. Suraniemi speelde de afgelopen twee jaar in de Amerikaanse universiteitscompetitie. De Fin kwam naar Nederland om te werken, maar pakt nu toch ook weer het ijshockey serieus op.

De opzet van de competitie werd afgelopen weekeinde al bekendgemaakt. Nu is het nog wachten op het wedstrijdschema. Het concept van het programma is intussen klaar en gaat vandaag naar de clubs voor een laatste check op data die écht onmogelijk zijn. Mogelijk wordt het schema daarna vandaag nog openbaar gemaakt. De competitie begint op 3 oktober met één wedstrijd. Hou IJshockey.com in de gaten voor nadere informatie.

Hys Den Haag speelt vanavond in eigen huis nog een oefenwedstrijd tegen Amstel Tijgers. Daarna vertrekt de ploeg van Brian de Bruyn voor een trainingskamp richting Tsjechië. Onderweg wordt morgen nog gestopt in Duitsland voor een wedstrijd tegen Braunlage Hartzer Wölfe, de voormalige club van doelman Mario D'Antuono van Utrecht. Ter plekke in Tsjechië wordt veel getraind en staat ook nog een oefenwedstrijd op het programma. Den Haag is de enige club met een buitenlands trainingskamp.

In de wedstrijd vanavond speelt bij Amstel Tijgers waarschijnlijk een nieuwe speler mee. De naam is nog niet officieel bekendgemaakt, maar het zou een oude bekende betreffen. Komende zaterdag heeft Amsterdam de eigen Open Dag, met de traditionele wedstrijd tussen de media en bekende Nederlanders. Daarna volgt er nog een oefenpot tussen het eerste team van Ron Berteling en Nijmegen Devils.

Coach Frank Gentges van Nijmegen Devils voelt zich in Nederland een beetje ontwikkelingswerker. Hij is de spelers aan het leren hoe beter om te gaan met hun lichaam en herstel in een schema met drie trainingen per dag. Daarbij gebruikt hij onder meer maltbier. Een flesje na de training helpt bij het herstel. ‘Het gaat natuurlijk niet alleen om het maltbier. De spelers nemen ook babyvoedsel, van dat poeder met veel koolhydraten, als supplement. Je moet als sporter ook letten op het aantal uren slaap voor een wedstrijd en andere zaken. Het is allemaal nieuw voor Nederlandse ijshockeyers, maar in Duitsland zijn we dat al lang gewend. Zonder arrogant te willen klinken; ik doe wat dat betreft hier ook een beetje ontwikkelingshulp', zegt hij in De Gelderlander.