Nl dalhuisen close 1011

6 september 201312:17

Door Joep Meijsen

Pre Season Round-up deel 3

Het gaat daadwerkelijk beginnen. Het competitieschema is bekend en dit weekeinde worden de eerste oefenwedstrijden van het nieuwe seizoen gespeeld. Drie van de zeven teams komen in actie. Daarnaast onder meer nieuws over de ijshal in Geleen, Mike Dalhuisen en de doorstart van de Zoetermeer Panters in de Eerste Divisie.

Nieuwkomer Dordrecht Lion bijt het spits zondag af met een oefenwedstrijd tegen het Belgische Hasselt Haskey, de ploeg waar oud-scheidsrechter Ronald Beks dit jaar de hoofdcoach is en die is versterkt met twee jongens die hun sporen hebben verdiend in de Duitse regionalliga. Via Twitter is duidelijk dat aanvallers Clinton Pettapiece, Erik Vos en Dan Koudys, alsmede verdediger Evan Zych in Nederland zijn aangekomen. De wedstrijd begint zondag om 20.00 uur in Dordrecht.

Tilburg Trappers vertrekt naar Duitsland en speelt daar zaterdag en zondag twee oefenwedstrijden. Op zaterdag om 20.00 uur is Leipzig Icefighters de tegenstander, terwijl zondagavond om 18.00 uur Crimmitschau Eispiraten de tegenstander is. Voor de wedstrijd tegen Leipzig waren afgelopen woensdag al vijfhonderd kaarten in de voorverkoop verkocht. Rond de wedstrijd wordt vanaf 15.00 uur door Radio Leipzig een feestprogramma aangeboden. De ‘cheftrainer’ van Leipzig is oud-Eaters-coach en voormalig bondscoach Manfred Wolf.

Ook Herentals stapt dit weekeinde voor het eerst op het ijs voor een oefenwedstrijd. De ploeg van Paul Vincent gaat op bezoek bij Antwerp (Deurne) Phantoms. Deze wedstrijd wordt zaterdag om 20.00 uur gespeeld in de ijshal in Antwerpen. Bekendste speler is international en captain Kristof van Looy.

Voor Mike Dalhuisen begint het seizoen nu serieus in de VS. Afgelopen donderdag opende het zogenoemde rookie camp van de New York Islanders, waarin de nieuwelingen de kans krijgen zich te laten zien. Dit rookie camp loopt door tot en met dinsdag 10 september. In totaal doen 31 spelers mee aan dit kamp. Op woensdag elf september opent dan het grote kamp van de Islanders, waar veel spelers van het rookie camp ook aan deelnemen.

Goed nieuws vanuit de ijshal in Geleen. De aannemer heeft de herstelwerkzaamheden aan de glycol ijsbaanleiding afgerond. Daarna is het systeem met succes getest op lekkages. Donderdagochtend is daarna begonnen met het vullen van het systeem en het ontluchten van de koelingen. De komende dagen worden de ijshal en de vloer op temperatuur gebracht, waarna komende woensdag begonnen kan worden met het leggen van de eerste waterlaag. Volgende week wordt duidelijk wanneer de ijshal alsnog de deuren kan openen.

De NIJB heeft met succes een subsidieaanvraag ingediend bij de provincie Noord-Brabant. Daarmee is er budget om voor de Nederlandse IJshockey Academie (NIJA), de opvolger van het CTO, een fulltime coach aan te stellen. IJshockey heeft weinig vooruitzicht op een positie bij de eerste tien op de wereldranglijst en komt derhalve niet meer in aanmerking voor een CTO van NOCNSF. Met behulp van de gemeente Eindhoven en de ijshal in Eindhoven is NIJA in het leven geroepen als nieuwe topsportschool.

Zoetermeer Panters is nog druk bezig geld te werven voor deelname aan de Eerste Divisie. Bestuurslid Hans Toonen van de stichting Sweet Lake Panthers vertelt tegen AD dat er 35.000 euro nodig is. Daarvan hebben de spelers inmiddels 15.000 euro ingelegd. Het restant van het geld moet via sponsoren en de verkoop van donateurskaarten bij elkaar worden gebracht. De club krijgt versterking vanuit Amsterdam. Rocco van der Hoorn, Jason Boereboom en Marino Bakker hebben zich bij Zoetermeer gemeld. Toonen kijkt wel kritisch naar het vorige bestuur. ‘Een beetje zuur is het ook wel dat wij nu zoveel puinruimwerk moeten doen. Want om eerlijk te zijn: het vorige stichtingsbestuur heeft er een zootje van gemaakt.’

In totaal zijn er twaalf ploegen inschreven voor de U17-competitie. Deze teams worden allemaal geacht een oefenwedstrijd te spelen tegen het nationale vrouwenteam, zo blijkt uit de competitieplanning. Het eerste deel van de competitie draait om de beker, waarvan de finale uiteindelijk op 15 december wordt gespeeld, een dag die door de NIJB is uitgeroepen tot Super Sunday. Ook in de leeftijdsgroepen U14 en U12 zal er die dag een finale worden gespeeld.