Div teams 1213

24 september 201210:56

Door Joep Meijsen

Pre-Season Round-up deel 3

Nog zes dagen tot de Ron Bertelingschaal en het officiële begin van het nieuwe seizoen. In deze uitgebreide maandageditie van de Pre Season Round-up onder meer aandacht voor de oefenwedstrijden van de clubs in de eredivisie van afgelopen weekeinde, de plannen van Jordy van Oorschot, de neus van Nick de Ruijter en de overeenkomst tussen de teloorgang van basketbal en ijshockey in Nederland.

Den Haag is het nieuwe seizoen begonnen met een 10-3 overwinning in Dordrecht. Het was de eerste wedstrijd voor de Haagse formatie in voorbereiding op de Ron Bertelingschaal. Nog niet alle nieuwe imports waren speelgerechtigd, waardoor coach Alexander Selivanov zelf nog een keer de schaatsen onderbond. Raphael Joly (3), Jan-Jaap Natte (2), Mike Hoffman (2), Jordy van Oorschot, Brandon Campos en Selivanov zelf zorgden voor de doelpunten.

Frankfurt werkte voor het eerst in de clubgeschiedenis wedstrijden af op Nederlandse bodem. Op zaterdag werd in Heerenveen met 2-3 gewonnen van Friesland Flyers, terwijl een dag later Geleen met 1-10 werd geklopt. De Friese doelpunten op zaterdag werden gescoord door Jurryt Smid en Kevin Bruijsten. De enige Geleense treffer kwam van de stick van Mike Looby.

Frankfurt-coach Frank Gentges, ex-Geleen, ex-Nijmegen, toonde zich vooral op zondag erg tevreden op de eigen site van de Löwen. ‘De overwinning was bijzonder verdiend. Geleen had geen schijn van kans en in alle facetten de mindere. Dat geeft zelfvertrouwen voor het seizoen’, aldus Gentges. Een dag eerder was hij in Heerenveen nog wat ontevreden over het scorende vermogen van zijn club.

Herentals won zondagavond in eigen huis met 4-3 van Tilburg. De Trappers-goals werden gescoord door Jeffrey Melissant, Ritchie van Hulten en Deniz Mete. Assistent-coach Dennis ten Bokkel van Tilburg hield een vervelend gevoel over aan de wedstrijd, stelt hij tegen Trappers.nl. ‘We legden zelf de basis voor dit verlies. In de openingsfase waren we overal Ă©Ă©n tot twee seconden te laat. Daarmee hielpen we Herentals in het zadel want ze kunnen razendsnel omschakelen. Positief was het feit dat we in de slotperiode met slechts acht aanvallers de tegenstander onze wil konden opleggen. Helaas kregen we de puck niet voorbij de prima keepende Bjorn Steijlen.’

Nick de Ruijter viel tijdens de wedstrijd uit met een neusblessure. Gevreesd werd voor een gebroken neus, maar bij onderzoek in het ziekenhuis werd geen breuk geconstateerd, meldt Brabants Dagblad. Trappers-coach Barry Smith gaf back-up Michael Sterkens de start in de wedstrijd.

Eindhoven Kemphanen was zaterdagavond in eigen huis met 5-1 de baas over Essen Moskitos. Sean Muncy scoorde weer drie keer, terwijl ook Dave van Mol en Raymond van der Schuit tot scoren kwamen. Voor laatstgenoemde was het zijn eerste treffer in de hoofdmacht van Eindhoven. Een dag later verloor Kemphanen met 3-1 in Krefeld van het lokale Oberligateam.

International Jordy van Oorschot zegt in AD/Rotterdams Dagblad wel interesse te hebben in een buitenlands avontuur. ‘Het moet wel een stap omhoog zijn en niet opzij. Een voorkeur voor een land heb ik niet, als het maar een hogere Liga is. Ik ben er niet naar op zoek, maar als het op mijn pad komt, ga ik zeker de uitdaging aan.’

Voorlopig blijft hij Den Haag echter trouw. ‘Als ik in de eredivisie blijf spelen is HYS wel mijn club. Ik zie het niet zitten om bijvoorbeeld op en neer naar Geleen te rijden en zeker niet om er te gaan wonen.’ De Rotterdammer denkt niet dat hij de terugkeer van ijshockey in de havenstad nog meemaakt. ‘Er zijn geloof ik wel plannen om bij de nieuwe Kuip een ijsbaan aan te leggen, maar voor hetzelfde geld is dat alleen een 400 meterbaan.’

Oud-basketballer Emill Hagens ziet in Haarlems Dagblad parallellen tussen de marginalisering van basketbal in Nederland en dezelfde ontwikkeling in het ijshockey, namelijk de toename van het aantal buitenlanders in de teams. ‘Zij namen de plaats in van goede jeugdspelers. Er kwamen in de loop der jaren steeds meer buitenlanders en dus was er ook steeds minder plek voor eigen talenten. Zo is het ijshockey ook in elkaar gestort.’

De spelers van Den Haag rijden komend seizoen in Citroëns, zo meldt de site van de club. Daartoe heeft de verdedigende bekerkampioen een overeenkomst gesloten met de lokale dealer van het Franse automerk, Motorhuis.

De NIJB is op 3 november betrokken bij de Papendal Sport Parade, een evenement van NOCNSF over de toekomst van sport in Nederland. Er worden tussen de vijf- en tienduizend bezoekers verwacht voor dit gratis evenement. Art Ice Benelux legt mede door de bemiddeling van de NIJB een ijsbaan aan op Papendal, daar zal onder meer ijshockey onder de aandacht worden gebracht. Het exacte programma van de NIJB wordt later gepubliceerd.

De Belgische ijshockeybond heeft voor de komende jaren een bedrag van vijftigduizend euro beschikbaar voor ontwikkeling van de ijshockeysport. Dit budget zal over vier jaar worden verdeeld, waarbij voor het eerste jaar twintigduizend euro beschikbaar is. Het budget zal onder meer worden gebruikt voor de ontwikkeling van promotiematerialen, het organiseren van studiedagen en ledenwerving voor de clubs.