Div teams 0809

9 september 200900:00

Door Joep Meijsen

Pre Season Round-up deel 3

Het nieuwe seizoen is aan de horizon al zichtbaar. Tijd voor de derde Pre Season Round-up. Met try-outs bij Den Haag, Heerenveen en Nijmegen, de oefenwedstrijden van afgelopen weekeinde, nieuws uit Utrecht, transfers en nog veel meer informatie.

Martijn Maghielse speelt komende seizoen niet voor Heerenveen. De doelman heeft een plek verworven op de opleiding tot straaljagerpiloot. Flyers heeft de 21-jarige Canadese doelman Stephane Cesar voorlopig op try-out. De goalie uit Ottawa speelde de afgelopen jaren op het hoogste jeugdniveau in Quebec en Ontario. Vorig jaar speelde hij op lager jeugdniveau voor Kanata Stallions, waar hij zo'n beetje negen van iedere tien schoten stopte.

Roy Dräger en Jildert Okkema krijgen geen contract bij Nijmegen Devils. Beide spelers waren op proef bij de club. Afgelopen zondag speelden de Nederlandse-Canadesen Ben Heersink en Blake Pronk op proef mee. Heersink is een 23-jarige verdediger die voor Queens University in de Canadese universiteitscompetitie speelde. Daar speelde ook aanvaller Blake Pronk de afgelopen jaren. Deze heeft ook drie seizoenen voor Kingston Frontenacs in de OHL gespeeld.

Nijmegen Devils heeft afgelopen weekeinde twee oefenwedstrijden gespeeld. Op vrijdagavond werd met 4-2 verloren van Dortmund. De Nijmeegse goals kwamen op naam van Marty Mjelleli en Kevin Bruijsten. De empty-netter van Dortmund werd gescoord door ex-topscorer van Nijmegen TJ Sakaluk. ‘We hebben het hartstikke goed gedaan en waren gelijkwaardig aan een ploeg die al vier, vijf weken in training is. Wij hebben net vier keer getraind. Zij hadden meer automatismen in hun spel. Ik heb genoeg aanknopingspunten gezien, genoeg om mee verder te werken', zei coach Chris Eimers in dagblad De Gelderlander. Op zondag werd met 4-3 gewonnen van Ratinger Ice Aliens.

Eindhoven Kemphanen is de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen met een 5-4 nederlaag tegen Leuven Chiefs. Akim Ramoul, Bob Teunissen, Tyler Hilbert en Ivy van den Heuvel scoorden de doelpunten voor Kempanen. Oud-Utrecht-speler Mike Overweg speelde mee bij Eindhoven. De eredivisionist vervolgt de oefencampagne komende vrijdag met een uitwedstrijd tegen Duisburg.

Een aantal jonge spelers krijgt de kans een plekje te veroveren in de selectie van Den Haag. Opvallendste naam is Ramon van Waardenburg, die de afgelopen jaren in Tsjechië speelde. Andere namen zijn Willy Schut, Ben Rurup, Danny van Rijswijk en Ronald Wurm, die deels vorig jaar al voor Den Haag uitkwamen. Den Haag had voor de jonge spelers een samenwerkingsverband met Utrecht voor ogen, maar door het wegvallen van Dragons is dat plan van de baan.

IJshockeyclub Utrecht gaat proberen alsnog een team in te schrijven in de eerste divisie. De club heeft daartoe uitstel gekregen van de Nederlandse IJshockeybond tot aanstaande zondag. Utrecht was twee jaar geleden nog kampioen van de eerste divisie. Tijdens een bijeenkomst met spelers wordt gekeken of er voldoende animo is. Ook moet nog 25.000 euro worden gevonden. De proftak van Utrecht trok zich vorige week terug uit de eredivisie.

Den Haag krijgt een volledig nieuwe boarding die aan alle eisen van de internationale ijshockeyfederatie voldoet. De boarding wordt tussen 20 en 28 oktober geplaatst, waarna Hijs op vrijdag 29 oktober de eerste thuiswedstrijd wil spelen met de nieuwe boarding. De eerste twee thuiswedstrijden van Den Haag worden overigens waarschijnlijk in Zoetermeer gespeeld. Holiday on Ice is dan neergestreken in de Uithof.

Referee Martin de Wilde heeft vorige week zijn IIHF-licentie gekregen. Oud-eredivisie speler en eerste divisie-coach De Wilde maakt sinds enkele seizoenen deel uit van het scheidsrechterskorps.

Het CTO in Eindhoven is dinsdag officieel begonnen. De eerste face-off werd gedaan door technisch directeur Maurits Hendriks van NOC-NSF. De Centers voor Topsport en Opleiding moeten jeugdige topsporters de kans geven intensieve training te combineren met onderwijs. Voor het ijshockey is Eindhoven de plek van handeling.

Voormalig Eindhoven-captain Brent Patry heeft een nieuwe club gevonden. De verdediger komt komend seizoen uit voor Johnstown Chiefs in de ECHL. Anthony Monte was één van de imports voor Utrecht komend seizoen. Hij heeft nu een overeenkomst gesloten met Pensacola Ice Flyers uit de SPHL.