Tijgers schaafsma ingame

11 september 200800:00

Door Joep Meijsen

Pre-season round-up deel 3

Dit weekeinde de eerste grotere reeks oefenwedstrijden in de eredivisie. Het ijs ligt er weer en het seizoen nadert dan ook met rasse schreden. In deze round-up onder meer aandacht voor Jacco Landman, Alexander Schaafsma, een nieuwe forward voor Utrecht, Toine van Peperstraten en de ambities van Jason Baclig.

Het heeft heel lang geduurd, maar uiteindelijk kwam er witte rook uit de schoorsteen van Thialf: Heerenveen Flyers is definitief van de partij in de eredivisie. De gemeente Heerenveen en vooral ijshal Thialf schoten op het laatste moment te hulp, zodat de begroting van ruim twee ton kon worden gegarandeerd.

Dat is een halvering ten opzichte van vorig jaar, maar biedt een basis om opnieuw te gaan bouwen. ‘Het is voor Thialf en Heerenveen van heel groot belang dat het ijshockey in Heerenveen behouden blijft. Net als schaatsen, shorttrack en kunstschaatsen hoort dat bij Thialf. Op dit moment hebben de Flyers extra hulp nodig. Gelukkig kunnen wij dat als Thialf bieden', aldus Thialf-directeur Jarko Nieweg.

Dat seizoen wordt ingegaan zonder verdediger Jacco Landman, die gisteren eerder op de dag al liet weten zijn schaatsen definitief aan de wilgen te hangen. Het besluit kwam nauwelijks onverwacht, maar was qua timing wat ongelukkig. Flyers hoopt de voormalige international bij het ijshockey te kunnen blijven betrekken. Voor zover nu bekend is hij de enige van de Nederlandse sleutelspelers die is afgehaakt voor het komende seizoen. Landman gold jarenlang als één van de beste Nederlandse verdedigers, onder meer geprezen door oud-bondscoach Doug Mason.

Utrecht Dragons heeft nog een Slowaak toegevoegd aan de selectie. Het gaat om de 24-jarige aanvaller Viktor Kovac. Deze speelde ooit acht wedstrijden op het hoogste niveau in Slowakije, maar was daarna op lager niveau actief in Slowakije en Tsjechië. Afgelopen seizoen speelde hij 40 wedstrijden voor HC Banik Most en HC Vrchlabi, waarin hij vier goals en een assist op zijn naam bracht. Hij kreeg zijn opleiding bij Skalica en is de zesde Slowaak in het team. Er volgt nog een verdediger en dan is de selectie van Dragons compleet.

Spelersnieuws van Amstel Tijgers: Alexander Schaafsma knoopt er nog een seizoen aan vast, maar deze keer is het écht zijn laatste. Schaafsma had vorig jaar een uitstekend jaar, wat onder meer leidde tot een terugkeer in Oranje. Het wordt zijn twaalfde seizoen in Amsterdam. Schaafsma is de captain van Amsterdam. Ook de nog jonge doelman Kisito Zonneveld verlengde zijn contract. Hij hoopt op meer ijstijd achter eerste doelman Jan Muenster, zodat hij kan uitgroeien tot één van de beste Nederlandse goalies.

Amstel Tijgers maakte tevens bekend welke bekende Nederlanders een wedstrijd zullen spelen tegen de media op de openingsdag op 27 september. Onder voorbehoud werden onder meer Barbara Barend, Toine van Peperstraten, Eric van Tijn en Winston Gerstanowitz gestrikt om de schaatsen onder te binden. De celebs spelen om 16.00 uur, waarna vanaf 18.00 uur de oefenwedstrijd tegen Nijmegen zal worden gespeeld.

Nijmegen Devils oefent vrijdagavond tegen Dinslaken Kobras, het team van voormalig coach Alexander Jacobs. De wedstrijd begint om 20.45 uur in plaats van het eerder aangekondigde tijdstip van 20.00 uur. Dinslaken is tevens het team waar Jason Baclig vorig jaar speelde. Laatstgenoemde schetste in een interview met de Gelderlander een wel erg optimistisch toekomstbeeld. Als niet de beker en de landstitel worden binnengesleept, beschouwt hij het seizoen als mislukt. Het is Nijmegen niet gelukt een tegenstander vast te leggen voor komende zondag, wat betekent dat een training en een onderling partijtje de afsluiting van de open dag zullen vormen.

Hijs Den Haag heeft de selectie helemaal compleet. De nieuwe coach Brian de Bruyn arriveerde al op 2 september en intussen zijn alle buitenlandse spelers gearriveerd. Vooral maandag was het topdrukte op Schiphol, toen Matt Reid, Josh Mizerek, Duncan Dalmao, Tim Knudsen en Brian Mullally arriveerden. Wade Davis was dinsdag de laatste die aankwam. Op dit moment wordt er in Zoetermeer één keer per dag getraind, terwijl vanaf maandag ijs ligt in de Uithof, waardoor het aantal trainingen naar twee keer per dag wordt opgeschroefd.

De jonge Groningse ijshockeyer Siem van Sluijs speelt het komende seizoen in Canada. Hij gaat een jaar naar school in Quebec City en gaat daar natuurlijk ook ijshockey spelen. Siem houdt een soort van online dagboek bij van zijn belevenissen.

De toegang voor de eerste wedstrijd van het herrezen Eindhoven Kemphanen is gratis. Het gaat om de oefenwedstrijd tegen Amstel Tijgers op 26 september. Deze begint om 20.30 uur, maar wordt voorafgegaan door de team-presentatie. Ook de prijzen van seizoenskaarten en losse toegang zijn bekendgemaakt. Ze zijn te vinden op de website van Kemphanen.

Tilburg Trappers verkoopt nog tot en met de open dag seizoenskaarten met korting, daarna moet de volle prijs worden betaald. IJshockey leeft in Tilburg, zoals wel blijkt uit de al ruim duizend verkochte seizoenskaarten. De zestienjarige ijshockeyer Maarten Brekelmans ontving deze week een prijs van de Stichting Topsportopleiding Tilburg. Hij combineert uitstekende studieresultaten en sportprestaties. Wethouder Jan Hamming van Sportzaken overhandigde de Mariska Lips Award aan Brekelmans.

Lees ook:
Pre-season round-up deel 1
Pre-season round-up deel 2