Div teams 1314

27 september 201314:19

Door Joep Meijsen

Pre Season Round-up deel 8

De achtste editie alweer van de Pre Season Round-up. Met volop aandacht voor de strijd om de Ron Bertelingschaal, het uitstel voor Geleen, de oefencampagnes en de zoektocht van Den Haag naar een nieuwe voorzitter.

Geleen geeft zichzelf drie dagen extra de tijd om de 75.000 euro binnen te halen die noodzakelijk zijn om aan het nieuwe seizoen te beginnen. De spelersgroep is zich zelf gaan bemoeien met het werven van sponsoren en het verkopen van seizoenkaarten om zo het gat te dichten. De oefenwedstrijd komende zondag tegen Kemphanen gaat ook gewoon door. Voor captain Lars van Sloun is de doorstart van het grootste belang. ‘’De spelers doen er echt alles aan. Als Eaters wegvalt, is dat einde carrière voor vrijwel alle jongens’, laat hij optekenen in De Limburger. De toegang komende zondag is gratis.

Dave Hyrsky begint komende zondag aan zijn eerste belangrijke klus als hoofdcoach van Den Haag. De Canadees tempert de verwachtingen. ‘Ik geef niet zo om wedstrijden in september. Die tijd wil ik benutten om de juiste combinaties te vinden en de spelers conditioneel klaar te krijgen. Natuurlijk zullen we er alles aan doen om die Schaal te winnen, maar mijn focus ligt meer op de Continental Cup’, zegt hij AD/Haagsche Courant. Daarvoor reist Den Haag eind oktober naar Nottingham in het Verenigd Koninkrijk.

Toch denkt Hyrsky best een goed team te hebben voor het komende seizoen en hij hoopt dat de supporters in Den Haag vol achter de ploeg gaan staan. ‘Ik kan ze een team geven dat hard wil werken en spektakel zal brengen. We zullen zo fysiek spelen als mogelijk is. Dit is een goed team en het wordt een leuk seizoen’, voorspelt hij in de krant.

Ook voor zijn tegenstander in de strijd om de Ron Bertelingschaal, coach Paul Gardner, is de strijd om de Ron Bertelingschaal de eerste belangrijke wedstrijd van het seizoen. Hij zegt streng te zijn waar nodig is. ‘bsoluut, maar wie er lol in heeft, speelt beter. Toch? En dan maakt het me echt niet uit waar ik coach. Of dat nu in Amerika of Nederland is. En geloof me. Ik ben heel streng als het nodig is’, zegt hij tegen Brabants Dagblad.

De nieuwe coach van Tilburg kijkt nu al uit naar Kerstmis als zijn vrouw en zijn drie kinderen overkomen uit Noord-Amerika. Twee keer per dag praat hij met ze via Skype. ‘Mijn familie is het enige dat ik heel erg mis als ik weg ben. Na al die jaren rondreizen is iedereen het inmiddels wel gewend, maar er is niks zo als fijn als ze straks terugzien’, zegt hij in dezelfde krant. Ook zijn intussen 90-jarige moeder wordt in ieder geval na iedere wedstrijd gebeld. Zij was de vrouw van Cal Gardner, die vijf jaar in de NHL speelde en in 1949 de Stanley Cup won. De vader van Paul Gardner scoorde toen de winnende goal.

De oefenwedstrijd van Dordrecht Lions tegen Herentals vanavond gaat niet door. Dordrecht heeft afgebeld omdat de ploeg op dit moment zeven spelers mist. Vijf jongens zijn geblesseerd, terwijl twee andere spelers vanwege ziekte ontbreken. ‘,Het heeft geen zin om met tien man naar België af te reizen. Het is overmacht. We willen in aanloop naar de competitiestart niet het risico nemen om meer spelers kwijt te raken’, zegt coach Alexander Jacobs in AD/De Dordtenaar.

Afgelopen weekeinde zijn nog een aantal oefenwedstrijden gespeeld. Dordrecht kwam twee keer uit tegen Herner EV. Uit won de ploeg van Alexander Jacobs met 10-3, terwijl het in Dordrecht zelf twee dagen later 5-5 werd. Eindhoven ging in eigen huis na een langdurige voorsprong met 3-4 onderuit tegen Heerenveen, terwijl de wedstrijd tussen Herentals en Tilburg halverwege werd gestaakt met een tussenstand van 3-2 in het voordeel van Herentals. Flyers won op vrijdag al met 6-4 van Den Haag.

Den Haag is op zoek naar een nieuwe voorzitter. De club doet via de eigen website een oproep aan kandidaten om zich te melden. Rob Molenkamp fungeerde afgelopen jaar op interim-basis nog als voorzitter, maar kan die functie niet combineren met het leiden van zijn bedrijf. Molenkamp blijft wel als sponsor aan en zal samen met Mark Beek de commerciële belangen van de club blijven behartigen.

Het Mlada Boleslav van Dax van de Velde heeft inmiddels vijf wedstrijden gespeeld op het tweede niveau in Tsjechië. De ploeg won er daar vier van en staat daarmee op de tweede plaats van de ranglijst achter het nog ongeslagen Beroun. Van de Velde zelf kwam één keer in actie en liep in die wedstrijd tegen twee strafminuten op.

Behalve de wedstrijd om de Ron Bertelingschaal op zondagmiddag in Tilburg staan er dit weekeinde nog drie oefenwedstrijden op het programma waarbij teams uit de Eredivisie betrokken zijn. Zaterdagavond speelt Eindhoven in eigen huis een oefenwedstrijd tegen Herentals, terwijl op dezelfde avond Heerenveen op de Open Dag van de club op Neusser EV stuit. Zondag is er dan nog de wedstrijd tussen Geleen en Eindhoven, die de sleutel moet opleveren tot het overleven van Geleen op het hoogste niveau.