7 oktober 200600:00

Door Joep Meijsen

Preview 2006: Wolves

Het eerste volle competitieweekeinde is al in volle gang. Tijd om de voorbeschouwingen voor de Eredivisie af te ronden. De laatste club in de serie is Den Haag Wolves, dat volledig vernieuwd aan de start verschijnt.

Vertrokken: Ian Page, Tristan Senior, Jesse Heerema, Mighal Minarech, Jordy van Oorschot, Patrick Finnegan, Tyler Middlebrook, Dean Byvelds, Mark Persick, Dave Stappershoef, Pavlo Shtefan, Dennis Jonker, Brock McGillis, Edwin Rusticus.

Nieuw: Martijn Maghielse, Lou DiMasi, Matthew Moore, Ray Gallagher, Bas de Haan, John Gurskis, Matt Armstrong, Chase Gallacher, Jan Jaap Natte, Tony Demelinne (onder voorbehoud), James Easter, Mark Visschers.

Algemeen: Den Haag begint aan zijn derde seizoen op het hoogste niveau, maar feitelijk is het een heel nieuw begin. Een nieuw bestuur, een grotendeels vernieuwde selectie, een nieuwe coach en voor het eerst daadwerkelijk hoop op het bereiken van de play-offs. De jonge spelers uit de eigen kweek hebben twee jaar eredivisie-ervaring op kunnen doen en de nieuwe imports moeten de club naar een nieuw niveau tillen. Met dank aan de problemen bij Heerenveen, waardoor Den Haag makkelijk aan een aantal nieuwe imports kwam.

De coach: Alexander Jacobs is de opvolger van Robb Serviss. Jacobs was vorig seizoen een pechvogel. Vanwege een conflict met het bestuur werd hij op straat gezet en vervolgens werd Nijmegen landskampioen. Een titel waarvoor het krediet toch ook deels naar Jacobs moet gaan. Met een kwalitatief stuk mindere selectie haalde hij een jaar eerder de bekerfinale. Bij Den Haag krijgt hij een nieuwe kans op het hoogste niveau en krijgt hij een selectie onder zijn hoede met een goede mix van ervaring en talent.

Goalies: Den Haag is een unicum in de eredivisie dit jaar. Een club zonder een buitenlandse goalie. Vorig jaar hield de sterke Brock McGillis zijn club tot zijn tussentijdse vertrek veelvuldig in lastige wedstrijden. Peter Seton heeft het voordeel dat er een betere defensie voor zijn neus staat, maar de 24-jarige goalie heeft nog redelijk weinig ervaring op het hoogste niveau en dus veel te bewijzen. Martijn Maghielse speelde bij Heerenveen ooit een spectaculaire wedstrijd in Geleen, maar keepte verder vooral in de jeugd. Het is echter een goede zaak dat Den Haag jonge, Nederlandse goalies kansen biedt.

Defensie: Den Haag gokt in de defensie op een combinatie van routine en talent. De imports Lou DiMasi en Matt Moore zouden eigenlijk naar Heerenveen gaan, maar zijn nu daadwerkelijke versterkingen voor Den Haag. Ray Gallagher werd vorig jaar verguisd in Geleen, maar krijgt de kans zijn criticasters de mond te snoeren. Hij wordt daarbij geholpen door Marc Visschers, die er toch nog een seizoen aan vast plakt en die zich de afgelopen drie jaar heeft ontwikkeld tot een solide verdediger. Verder keert Bas de Haan terug van Zoetermeer en kunnen Tim Willis en Job den Dulk laten zien wat ze geleerd hebben.

Aanval: De ervaren prof John Gurskis heeft de potentie tot de betere imports in de Nederlandse competitie te behoren. Chase Gallacher is een jonge Canadees die in de lagere jeugdcompetities in eigen land een makkelijke doelpuntenmaker was, Matt Armstrong maakt zijn debuut in het profijshockey, maar speelde wel vier jaar in de sterkste jeugdliga ter wereld, de OHL. Hij was daar een teamgenoot van NHL-ster Eric Staal. Jan Jaap Natte had vorig jaar 23 goals bij Amsterdam en zal hopen dat aantal minimaal te evenaren, terwijl James Easter zich bij Heerenveen de afgelopen jaren heeft opgewerkt tot goede clubspeler. Wellicht komt ook Tony Demelinne Den Haag nog versterken, dat hangt af van een try-out in de Verenigde Staten. Andri Salomonson groeit nog altijd door, terwijl ook Alan van Bentem, Marijn den Dulk, Joy Turpijn en Sven Karlsson kunnen laten zien dat de afgelopen seizoenen toch belangrijk waren voor Den Haag.

Sleutelspeler: John Gurskis is een 30-jarige aanvaller met zeven profseizoenen onder zijn riem, waaronder anderhalf seizoen in de sterke East Coast Hockey League. De afgelopen jaren altijd goed voor ongeveer een punt per wedstrijd op het lagere profniveau. Een speler die geprezen wordt om zijn inzicht en daarmee de potentie heeft een leider te zijn voor de Haagse ploeg.

Sleutelvraag: Is het goalie-duo sterk genoeg?

Hoop: Den Haag heeft een stevige vernieuwing van de selectie en de organisatie doorgevoerd. Vooral aanvallend lijkt de ploeg er behoorlijk op vooruitgegaan. Als Peter Seton een goed jaar heeft, Ray Gallagher en Marc Visschers nog voldoende benzine in de tank hebben zitten en de jonge spelers daadwerkelijk een sprong vooruit maken, is er veel mogelijk in Den Haag.

Twijfel: Mogelijk veel druk op de imports in de defensie, een goalie-duo dat alles nog moet bewijzen en de knagende twijfel dat het de afgelopen jaren ondanks wat potentie uiteindelijk ook nooit Ă©cht goed liep bij Den Haag.

IJshockey.com-verwachting: Den Haag gaat het de andere clubs in de strijd om de play-offs erg moeilijk maken.