Trappers stappegoor fisheye binnen 112

12 januari 201319:55

Door Joep Meijsen

Preview: De Bekerfinale

De bekerfinale is al jaren het grootste feestje op de Nederlandse ijshockeykalender. Met Eindhoven tegen Tilburg is het dit jaar een Brabants onderonsje. De traditionele vooruitblik van IJshockey.com staat online.

Het uitgangspunt
Het is een beetje kleinduimpje tegen de grote reus in Tilburg zondagmiddag. Vier keer tot nu toe dit seizoen stonden beide teams tegenover elkaar en vier keer was Tilburg de winnaar. Het gecombineerde doelsaldo van die wedstrijden is 30 ‚Äď 12. Ook de historie geeft aan dat er een behoorlijk gat zit tussen de twee ploegen. Trappers won de beker al twaalf keer, terwijl Kemphanen pas √©√©n keer de cup won. Dat was nog in het tijdperk voordat de beker in een finale werd beslist. Voor Tilburg is het de derde finale op rij, voor Kemphanen is het de eerste keer ooit in een bekerfinale.

De goalies
Ian Meierdres gold al op jonge leeftijd als hét goalietalent van Nederland. Als jeugdgoalie reisde hij al een keer mee met het Nederlands team, maar hij werd rustig gebracht zowel bij Tilburg als bij Oranje. Intussen is hij de onomstreden nummer één bij zowel de club waar hij werd opgereid als de nationale ploeg en won hij de belangrijke serie penaltyshots in de wedstrijd tussen Oranje en Hongarije.

Deniz Mollen is een goalie waar al heel lang over wordt gepraat in het Nederlandse ijshockey. Volgens deskundigen het grootste talent van het land. Dit jaar in één klap in het diepe gegooid bij Eindhoven Kemphanen in de eredivisie om te leren zwemmen. Liet in verschillende wedstrijden zien inderdaad over bijzondere kwaliteiten te beschikken, maar mist nog de jaren van ervaring en daarmee de stabiliteit van Meierdres.

De defensie
De defensie van Kemphanen is de op twee na meestgepasseerde in de eredivisie. Met de toevoeging van Pippo Limnell en Niko Suoraniemi heeft de ploeg flink aan ervaring gewonnen sinds het begin van het seizoen. Dat was ook welkom in een verdediging die het seizoen begon met maar twee verdedigers boven de 22 jaar, maar ze zijn er vooralsnog niet in geslaagd de ploeg competitief te maken in de strijd om de play-offs. In de beslissende wedstrijd tegen Geleen liet de defensie echter zien de toen keepende 16-jarige doelman fantastisch te kunnen beschermen. De verdediging van Eindhoven zal dat niveau in de finale op zijn minst moeten evenaren om een kans te maken op de cup.

Ook Tilburg begon het seizoen met een defensie met vraagtekens. Sindsdien heeft Don Nichols weer laten zien zijn oude niveau te halen, is Alexey Loginov alsnog teruggekeerd en is de Canadees Casey Fazekas toegevoegd aan de ploeg. De verdediging liet zich af en toe verrassen dit seizoen, maar presteert onder leiding van coach Barry Smith beter dan veel ijshockeykenners voor het seizoen hadden verwacht en in de beslissende halve finalewedstrijd werd Den Haag tot maar één tegengoal beperkt.

De forwards
Trappers moet het doen zonder Dale Weise, de NHL-lockout eindigde net een paar dagen te vroeg. Josh Prudden is echter een bijna net zo productieve speler, terwijl nog vier andere spelers minstens tien goals op hun naam hebben dit seizoen en in totaal veertien spelers met tien punten of meer in de eredivisie. Enkele weken geleden werd Timothy Coffman nog toegevoegd aan het team, die ook op 1,5 punt per wedstrijd loopt. Alleen Den Haag scoorde tot nu toe dit seizoen meer doelpunten.

Kemphanen moet het al weken zonder Greg Collins stellen. De Amerikaan was bezig aan een topseizoen en is een enorm gemis al meldt Brabants Dagblad dat Collins mogelijk toch in de opstelling staat. Sean Muncy is na weken van blessureleed alweer enige tijd terug en productief, terwijl Jan Bohac de selectie in de breedte versterkt. De clubtopscorer is op dit moment Bob Teunissen, die na een jaar vol blessureleed weer helemaal terug is. Alleen Amsterdam scoorde echter tot nu toe in de eredivisie minder goals dan Eindhoven.

De overlopers
Het stikt in beide teams van de spelers die ooit voor de andere ploeg uitkwamen. Bij Eindhoven hebben onder meer Bob Teunissen, Marc Donders, Pippo Limnell, Reinier Staats, Niko Suoraniemi en Angelo van Hulten een verleden bij Tilburg. In Tilburg droegen Ivy van den Heuvel, Diederick Hagemeijer, Jeffrey Melissant en Max van Lieshout ooit het shirt van Eindhoven.

De broederstrijd
Het komt niet vaak voor dat twee broers tegenover elkaar staan in de Nederlandse bekerfinale, maar in de finale van 2013 is dat wel het geval. Het gaat om Angelo (Kemphanen) en Ritchie van Hulten (Tilburg).

De voorspelling
De Nederlandse beker is meestal het voorgerecht van de play-offs om het landskampioenschap. In dit geval gaat het echter tussen de nummers twee en vijf van de ranglijst. De laatste keer dat er zo’n match-up in de finale stond was in 2005 toen het toen oppermachtige Amsterdam met 9-1 afrekende met het piepjonge Nijmegen Emperors. Eindhoven heeft echter veel meer ervaring in de ploeg dan Nijmegen toen en Tilburg heeft (nog) niet de dominantie als ploeg die het Amsterdam uit die jaren had.

Toch is Tilburg in alle aspecten de topfavoriet voor de dertiende beker. Kemphanen zal ver boven zichzelf moeten uitstijgen of Tilburg moet stijf staan van de zenuwen wil er een verrassende uitslag op het scorebord verschijnen. Het gaat echter om maar één wedstrijd en dan is er altijd een verrassing mogelijk.

De quotes:
‚ÄėOp papier kunnen we het vergeten. In een serie, een best of, verliezen we waarschijnlijk negen van de tien keer. Zondag gaat het om √©√©n pot en dat is in ons voordeel. Als je er niet in gelooft, blijf je maar thuis op de bank liggen.‚Äô

Bob Teunissen vertelt in Eindhovens Dagblad waar het op staat.

‚ÄėNormaal is Hongarije een sterker team dan Nederland. Ik denk dat ze ons een beetje onderschat hebben, maar je moet als team altijd het geloof hebben dat je kunt winnen. Ook tegen hele goede tegenstanders. In Eindhoven kennen ze die regels. Die ploeg weet dat ze maar een kans heeft om de beker te pakken. Toch gaan wij winnen. Dat moet.‚Äô

Barry Smith plaatst de bekerstrijd in het perspectief van de prestatie van Oranje in Boedapest. In Brabants Dagblad.

‚ÄėWe hebben dit seizoen vier keer tegen elkaar gespeeld en elkaar pas √©√©n keer een fatsoenlijke check kunnen geven. Wel fair, want we zullen het op het ijs nooit met elkaar aan de stok krijgen.‚Äô

Ritchie van Hulten over de confrontatie met zijn broer in de finale. In Brabants Dagblad vertelt hij dat de spelers elkaar op het ijs niet vaak tegenkomen.

‚ÄėNatuurlijk zijn we de underdog, maar we kunnen zeker winnen. We hebben dit seizoen al eens met 3-5 voor gestaan in Tilburg met nog een paar minuten op de klok. We verloren na penaltyshots, maar we waren wel dichtbij. Zondag kan het dus.‚Äô

Angelo van Hulten in hetzelfde interview

‚ÄėMisschien zijn er wel mensen die Kemphanen niet helemaal serieus nemen, maar wij doen dat echt wel. In de afgelopen jaren zijn er genoeg voorbeelden van teams die vooraf al werden afgeschreven en die toch heel gevaarlijk bleken. Eindhoven heeft aan het begin van het seizoen in Tilburg bewezen het ons lastig te kunnen maken. We moeten op onze hoede zijn‚Äô.

Diederick Hagemeijer op Trappers.nl

‚ÄėStel dat ik de beker letterlijk mee naar huis mag nemen als ik win. Dan zet ik hem hier 's nachts op tafel en kan ik het er daarna nog een keer inwrijven bij Angelo.‚Äô

Nog een keer Ritchie van Hulten in Brabants Dagblad