Bekerfinale 2018 A van Bentem

2 februari 201907:00

Door Remco

Preview: De bekerfinale in tien vragen

Zondagmiddag spelen Cairox Hijs Hokij Den Haag en Ahoud Devils Nijmegen in een uitverkochte Uithof de bekerfinale van 2019. Thuisblijvers kunnen genieten van een livestream. IJshockeynederland.nl kijkt vooruit naar de finale in tien vragen.

1. Hoeveel bekers wonnen Den Haag en Nijmegen samen?

Volgens het offici√ęle overzicht van IJshockey Nederland won Den Haag de eerste beker ooit in 1937-38. Daarna moesten de Hagenaren lang wachten. Pas in 2011/12 was het weer raak en dan natuurlijk vorig jaar. Nijmegen won zijn eerste beker in 1988/89. In 1995/96 was het weer raak, net als in 1998/99. Daarna volgde er nog bekerwinst voor Nijmegen in 2008/09. Devils gaat dus op voor zijn vijfde beker en Den Haag voor nummer vier.

Samen hebben ze er dus tot nu toe zeven gewonnen.

Nijmegen met de beker in 2009
Nijmegen met de beker in 2009

2. Hoe verliep de laatste keer dat deze clubs de beker wonnen?

Voor Den Haag hoeven we niet ver terug, vorig jaar versloeg Hijs Hokij in een uitverkochte Uithof tegenstander Heerenveen Flyers met 7-3. Het beslissende moment in de wedstrijd was een harde check op Oliver Pataky door Marc Nijland, waarvoor uiteindelijk Kevin Nijland van het ijs werd gestuurd. In de daaropvolgende vijf minuten powerplay scoorde Den Haag drie keer.

Nijmegen speelde in 2008/09 de finale tegen Tilburg Trappers. Het wordt een complete thriller waarin Trappers drie keer op voorsprong komen, maar Nijmegen steeds weer langszij komt. Marco Postma scoort drie keer voor Devils en overtime moet uiteindelijk de beslissing brengen. Mike McCarthy, de laatste van de drie broers die bij Devils aan het seizoen begonnen en pas net terug in Nederland, scoort het winnende doelpunt.

Foto: Robert Bos

Nijmegen met de beker in 2009
Nijmegen met de beker in 2009

3. Hoe deden Nijmegen en Den Haag het tegen elkaar tot nu toe dit seizoen?

Nijmegen Devils won de beide onderlinge ontmoetingen in de bekercompetitie. Op 29 september werd het 1-4 voor Nijmegen in De Uithof. Levi Houkes, Ritchie van Hulten en Branden Eden hadden ieder een goal en een assist. Op 30 november won Nijmegen thuis met 4-2. Kayo van Zoest, Nick de Jong, RJ Reed en Branden Eden scoorden de goals, Alan van Bentem en Raymond van der Schuit waren succesvol voor Den Haag.

Ook de confrontatie in de Beneliga werd een overwinning voor Nijemgen. Op 11 januari won Devils in eigen hal met 5-4. Levi Houkes had twee goals en twee assists in die wedstrijd, Alan van Bentem trof twee keer voor Den Haag. De beoogde vierde wedstrijd werd vorige week afgelast vanwege het winterse weer en wordt pas over een paar weken ingehaald.

Samengevat: het is vooralsnog 3-0 voor Nijmegen dit seizoen.

4. Wie zijn de topscorers van de beide teams?

Bij Den Haag is Raymond van der Schuit de topschutter tot nu toe dit seizoen. In beker en Beneliga kwam hij in 31 wedstrijden al tot 33 goals en 39 assists, wat neerkomt op 73 punten. Mike Verschuren verzamelde in 31 wedstrijden 22 goals en 22 assists voor 44 punten en Jurryt Smid zit na 31 wedstrijden op zes goals en 37 assists.

RJ Reed miste een deel van de Beneliga-competitie, maar kwam in 26 wedstrijden al wel tot 43 goals en 26 assists (69 punten). Alleen Nick Verschuren scoorde een treffer meer dit seizoen, maar wel in acht wedstrijden meer. De andere Nijmeegse import, Branden Eden, pikte in 30 wedstrijden al 30 goals en 39 assists op (69 punten), terwijl Levi Houkes na 29 wedstrijden op 23 goals en 33 assists zit voor 56 punten.

5. Zijn er nog opmerkelijke onderlinge spelerswisselingen geweest?

Ja, toch wel. Bij het begin van het lopende seizoen stapte Jeffrey Melissant over van Den Haag, waar hij een belangrijke rol speelde in het enorm succesvolle seizoen vorig jaar. Melissant pikte in 13 wedstrijden in de Beneliga tot nu toe vier goals en 14 assists op.

Devils nam aan het einde van het vorige seizoen afscheid van doelman Tomislav Hrelja, die zo‚Äôn acht seizoen in de keizerstad had gespeeld. Toen Fabian Schotel aangaf zijn loopbaan te willen be√ęindigen sloeg Den Haag zijn slag en trok de in Geleen geboren doelman aan.

6. Wie zijn de imports van de beide teams?

Den Haag heeft hetzelfde duo als vorig jaar, met de jonge Slowaak Oliver Pataky en de ervaren Zweed Victor Gibbs Sj√∂din. Zij waren van groot belang in het superseizoen van Den Haag vorig jaar. De 21-jarige Pataky komt uit de jeugdopleiding van Dukla Trencin, was nog niet zo lang geleden jeugdinternational namens zijn land en heeft in acht Beneliga-wedstrijden dit seizoen vijf goals en 13 assists mee. Gibbs Sj√∂din is 30 jaar oud, werd ooit gedraft door de Nashville Predators en speelde in Australi√ę voor hij vorig jaar een nieuw thuis vond in Den Haag.

Nijmegen doet het met de twee nieuwe Canadezen RJ Reed en Branden Eden, die volop succes hadden in lagere profcompetities elders in Europa. De 26-jarige RJ Reed komt uit Alberta in Canada, waar hij een paar wedstrijden op het hoogste jeugdniveau speelde. Hij kwam tot bloei op lager niveau in Duitsland en Zweden en blijkt een gouden greep voor Nijmegen. Zijn terugkeer na blessureleed in de beslissende halve finale tegen Heerenveen was cruciaal. Branden Eden komt uit Ontario, speelde ook op het hoogste jeugdniveau in eigen land en was jarenlang actief op lager niveau in Zweden voor zijn overstap naar Nijmegen.

Nijmegen met de beker in 2009
Nijmegen met de beker in 2009

7. Wie zijn de goalies in de bekerfinale?

Nijmegen trok afgelopen zomer de 25-jarige Deniz Mollen aan uit Eindhoven. Een deelnemer aan het zogenoemde CTO, een voormalige Nederlandse jeugdinternational en een speler die regelmatig bij de selectie van het Nederlands team zit. Vormt bij Nijmegen een goalie-duo met Jeffrey Vermeulen, die afkomstig is uit de eigen jeugdopleiding van de club.

De 29-jarige Tomislav Hrelja maakte jarenlang deel uit van het Nijmeegse ijshockeyteam en maakte daar alle hoogte en dieptepunten mee de afgelopen jaren, inclusief het vooralsnog laatste landskampioenschap in de Keizerstad in 2010. Ook een voormalige jeugdinternational. Hij maakte tijdens de zomer de overstap naar Den Haag waar hij een goalie-duo vormt met Cas Neuman.

8. Wie zijn de coaches in de bekerfinale?

Oud-bondscoach Chris Eimers (46) verlengde afgelopen voorjaar zijn contract bij Den Haag met twee seizoenen. Geen wonder, want de geboren Groninger leidde Hijs Hokij naar een van de succesvolste seizoenen in de roemruchte clubgeschiedenis. Won als speler vijf nationale bekers met Heerenveen en Amsterdam. Werd als coach landskampioen met Nijmegen, Geleen en Den Haag en leidde Oranje op vijf WK’s als bondscoach.

Alexander Jacobs (45) richtte zich al op jonge leeftijd op coaching en was vanaf 2004 al twee jaar hoofdcoach van het toenmalige Nijmegen Emperors. Via Den Haag deed hij iets wat niet veel Nederlandse ijshockeycoaches is gelukt, hij bouwde een loopbaan op in Duitsland. Hij was jarenlang coach bij Dinslaken Kobras en Ratinger Ice Aliens in de regionalliga in Duitsland. Tussendoor was hij in Nederland nog actief bij Eindhoven en Dordrecht, maar de laatste vier jaar weer bij Ratingen, waarna hij dit seizoen zijn rentree maakte in Nederland als opvolger van Jeffrey van Iersel in de bank bij Nijmegen.

9. Wie fluiten de bekerfinale?

Martin de Wilde en Ramon Sterkens zijn de referees voor zondag. Zij worden geassisteerd door linesmen Nick Verbruggen en Stef Oosterling.

10. Waar is de bekerfinale te volgen?

In De Uithof natuurlijk: voor het tweede jaar op rij de locatie van de bekerfinale. Voor het tweede jaar op rij is de finale daar ook stijf uitverkocht. Daarom is er voor de thuisblijvers een livestream met commentaar van oud-internationals Ron Berteling en Nico van Galen-Last. Voor de extra analyses is Marc Visschers aanwezig.

Vanaf zondag 16.40 uur is de livestream te zien via de website van IJshockey Nederland.

Delen