Kemphanen celebrate vs lions home 1314

9 oktober 201417:12

Door Joep Meijsen

Preview: Eindhoven Kemphanen

Het begin van de bekercompetitie staat voor de deur. Ding dong, tijd voor de laatste preview voor het komende seizoen, met aandacht voor Eindhoven Kemphanen.

Nieuw: Tyler Holske, Boet van Gestel, Jeffrey van Iersel, Mike Overweg, Jeff Smith, Reinier Staats, Jeroen van den Broek, Andy Contois, Luca Heutmekers, Nick de Jong, Julian van Lijden

Vertrokken: Raymonds Tubelis, Toms Zeltins, Niels Oerlemans, Janis Brakss, Kilian van Gorp, Don Geerts, Vladislavs Dobrenkijs, Koen Bakker, Joey Verreijen, Rico Jonkers, Tom Marx

Importslots bezet: 3 van de 5

Goalies: Het vertrek van Deniz Mollen zorgde voor enige ophef in Eindhoven en omgeving, daarna was er de pech dat Brennan Poderzay zich in de eerste de beste oefenwedstrijd blesseerde. De 23-jarige Tyler Holske is nu de man die het moet gaan doen voor Eindhoven. Speelde op lager niveau universiteits-ijshockey in de VS, maar ook dat is een goed niveau ijshockey. Mike Beeren keepte noodgedwongen feitelijk de hele voorbereiding en de 19-jarige jeugdinternational deed dit naar behoren. Hij zal hopen op genoeg ijstijd om te kunnen wennen aan het hogere niveau in de Eredivisie.

Verdediging: De defensie van Eindhoven ziet er totaal anders uit dan vorig jaar. De 33-jarige Canadees Jeff Smith keert terug in de Nederlandse competitie. De lange verdediger is niet universeel populair onder ijshockeyfans, maar won al een landstitel en een beker in Nijmegen en een cup in Den Haag. De inmiddels 35-jarige Jeffrey van Iersel is de laatste twee jaar weer international en brengt vanuit Geleen meer ervaring mee naar de Lichtstad. Na een niet helemaal geslaagd seizoen in Tilburg keert Mike Overweg terug naar Kemphanen, terwijl de jonge Boet van Gestel een verrassende overstap maakt na een uitstekend debuutjaar bij Trappers. Vanuit de boedel van Dordrecht komt Reinier Staats terug naar Eindhoven, terwijl ook Evo Suurhoff en Berry Donders nog van de partij zijn. Op de powerplay zal Nick de Jong weer te zien zijn in de defensie van Eindhoven, al speelt de uit Heerenveen overgekomen international meestal weer op zijn oude positie van forward.

Aanvallers: Andy Contois is de nieuwkomer in de Eredivisie met het beste CV. De 32-jarige Amerikaan heeft ervaring in onder meer de ECHL, het tweede niveau in Duitsland en de hoogste liga in Denemarken. Danny Stempher leek vorig seizoen te lonken naar Tilburg, maar de talentvolle center blijft alsnog in Eindhoven waar hij vorig jaar opnieuw veel progressie maakte. Dat geldt ook voor de makkelijk scorende Raymond van der Schuit. Julian van Lijden, vorig jaar bij Tilburg niet geslaagd, zal in Eindhoven zinnen op revanche en heeft alles in huis om uit te groeien tot een Nederlandse topper. Nick Verschuren blijft ook nog ieder jaar progressie boeken en was vorig jaar de topscorer van Eindhoven met bijna een punt per wedstrijd. Zijn jongere broer Mike Verschuren zal hopen op een seizoen zonder blessureleed en een volgende stap in zijn ontwikkeling. Jeroen van den Broek speelde vorig seizoen prima bij Dordrecht en keert terug in Eindhoven, terwijl vanuit het tweede team Kayo van Zoest en Damian Kluijtmans de overstap maken naar de Eredivisie.

Technische staf: Marc Visschers is een van de hoogst opgeleide ijshockeycoaches in Nederland. Hij zal zich echter nog wel moeten bewijzen op het hoogste niveau, met het afgebroken seizoen in Zoetermeer enkele jaren geleden als zijn enige eerdere ervaring. Heeft echter een selectie met mogelijkheden.

Sleutelspeler: Eindhoven had vorig jaar veel jonge, Nederlandse spelers, maar geen goede imports om van te leren. Andy Contois speelde al in acht landen ijshockey, was twee jaar geleden in Denemarken een belangrijke speler voor Rodovre en brengt dus naar Eindhoven de routine die de ploeg vorig jaar miste.

Talent om op te letten: De uit Zoetermeer afkomstige Danny Stempher hield zich vorig jaar goed staande in wat een heel moeilijk seizoen moet zijn geweest voor de selectie van Kemphanen. Aan het eind van het seizoen mocht hij zelfs even aan het ‘grote’ Oranje ruiken, al viel hij net buiten de boot voor het WK. Als hij dit jaar nog een keer een grote stap maakt, mag hij hopen op het WK in zijn woonplaats.

Sleutelvraag: Kan Eindhoven meedoen om de prijzen?

Conclusie: Kemphanen heeft routine toegevoegd aan alle linies, waardoor het ongetwijfeld een moeilijkere ploeg wordt om tegen te spelen. Vooral de defensie ziet er meer solide uit dan vorig jaar. Als doelman Tyler Holske ook een versterking blijkt te zijn, kon Eindhoven hier en daar weleens voor verrassingen gaan zorgen. Het wordt zonder meer een interessante ploeg om te volgen.