Kemphanen vs tilburg 250910 gamewinner

6 oktober 201100:00

Door Joep Meijsen

Preview: Eindhoven Kemphanen

De trouwe lezers van IJshockey.com hebben nog twee previews te goed. Te beginnen met Eindhoven. Met een flink veranderde selectie gaat Kemphanen dit jaar proberen verder te komen dan de kwartfinales van de play-offs.

Nieuw: Paul Vincent, Marcel Kars, Levi Houkes, Niko Suoraniemi, Nick Verschuren, Casey Vanschagen, Marty Mjelleli, Kevin Bruijsten, Nick de Jong, Remco Knoren, Kyle Moir

Vertrokken: Travis Banga, Kevin Young, Ivy van den Heuvel, Ryan Lang, Jason Lawrence, Akim Ramoul, Bohuslav Subr, Yuri Kuzmenkov, Jeffrey Melissant, Calvin Pohlman, Marek Priedchodsky, Jeroen van den Broek, Matt Anthony, Wim van den Hout

Goalies: Na drie seizoenen Matt Anthony staat er iemand anders voor de lat bij Eindhoven. Het gaat om de 25-jarige Kyle Moir, die op het hoogste niveau jeugdijshockey speelde in Canada en na vier jaar op een Canadese universiteit in Nederland aan de slag gaat. Moet talent genoeg hebben, maar speelde de afgelopen jaren relatief weinig wedstrijden. Zijn back-up is jeugdinternational Edward Noortman, die bij het CTO speelt en vorig jaar al wat speeltijd kreeg in het eerste team.

Defense: Alleen de op het laatste moment aan de selectie toegevoegde Niko Suoraniemi is niet gerechtigd uit te komen voor Oranje, alle andere verdedigers wel. De Fin geldt als een getalenteerde schaatser met veel ervaring in Tilburg en Geleen. Nieuw is Nick de Jong, die uit zijn tijd in Nijmegen weet wat winnen is en in goede gezondheid een versterking is voor iedere ploeg. Publiekslieveling Casey Vanschagen maakte in de zomer de overstap vanuit Tilburg en gaat in Eindhoven in de verdediging spelen. Verder zijn er nog de relatieve jongelingen Remco Knoren, Reinier Staats, Mike Overweg en Max van Lieshout. Het lijkt wat krap bij blessures. Ook zal het opbouwende talent van Kevin Young worden gemist.

Forwards: De volledige top zes van doelpuntenmakers van vorig seizoen is er niet meer bij in Eindhoven. Dat zijn 131 doelpunten. Aan de andere kant, die goals brachten Kemphanen niet verder dan de kwartfinales van de play-offs. De club doet het ook aanvallend vooral Nederlands. Alleen Paul Vincent en Mario Mjelleli mogen niet voor Oranje uitkomen. Vincent is intussen 36 jaar en kende vorig jaar een voor zijn doen bescheiden jaar. Kemphanen zal hopen op een opleving. Mjelleli speelde slechts op lager universiteits- en jeugdniveau en het is moeilijk in te schatten hoe hij het kan doen in de Nederlandse competitie.

Met Marcel Kars en Kevin Bruijsten werden twee internationals binnengehaald die het net wel weten te vinden, terwijl Ronald Wurm ieder jaar nog beter wordt bij Eindhoven. De pas 20-jarige Levi Houkes begint aan zijn derde verschillende club in drie jaar en werd met zijn vorige twee teams kampioen. Nick Verschuren kan laten zien wat hij in Zweden heeft geleerd, terwijl zijn jongere broertje Mike gaat proberen weer een stap vooruit te zetten. En dan is er nog Bob Teunissen. De captain van Oranje werd vorig jaar ernstig gehinderd door blessureleed en zal erop rekenen zijn oude niveau weer te halen.

Coach: Tommie Hartogs nam vorig jaar tijdens het seizoen het roer over van Leo van den Thillart, maar slaagde er niet in de moeizaam draaiende ploeg Ă©cht op gang te krijgen. Zonder het bondscoachschap en de functie van CTO-coach heeft hij nu zijn handen vrij om de groep critici in Nederland hun ongelijk te bewijzen.

Sleutelspeler: Bob Teunissen is een speler met veel karakter en veel kwaliteit. De aanvoerder van Oranje had vorig jaar door een zware blessure een seizoen om snel te vergeten. Dit jaar zal hij niet alleen terug moeten komen op zijn oude niveau, maar ook met zijn leiderschapscapaciteiten moeten helpen zorgen dat de selectie van Kemphanen boven zichzelf gaat uitstijgen.

Talent om op te letten: Jeugdinternational Mike Overweg is pas 19-jaar, maar begint al wel aan zijn vierde seizoen in de Eredivisie. De 1,73 meter grote verdediger kan dit jaar met veel ijstijd een flinke sprong naar voren maken en Nederland kan wel wat goede verdedigers gebruiken.

Voorspelling: Eindhoven Kemphanen heeft veel ervaren profs laten vertrekken en probeert het dit seizoen met een grotendeels Nederlandse selectie. Het team bevat echter veel eredivisie-ervaring en als alles klikt moet het mogelijk zijn de prestaties van de afgelopen jaren te verbeteren.