Ed logos 200809

6 maart 200900:00

Door Remco

Preview: Finale Eerste Divisie

In de schaduw van de halve finales in de Eredivisie, wordt dit weekend een begin gemaakt met de finale in de Eerste Divisie. Den Bosch en Den Haag plaatsten zich afgelopen week voor deze finale.

Den Bosch en Den Haag maakten beide een rentree dit seizoen in de Eerste Divisie. Toch mag de finaleplek van beide teams geen verrassing genoemd worden. Zowel Den Bosch als Den Haag beschikt over een grote groep spelers met ruime ervaring op het hoogste Nederlandse niveau. Den Bosch maakt gebruik van een grote groep spelers die de laatste jaren bij Nijmegen actief waren. De gebroeders Verdonschot, Dennis Jonker, Rene Vugts en Thijs van Broekhoven maakten de overstap naar Den Bosch. Ook kreeg Den Bosch versterking in de persoon van Michal Rybar die de laatste seizoenen uitkwam voor Utrecht Dragons.

Bij Den Haag spelen voormalige eredivisiespelers zoals Manitas Demelinne, Marco Kronenburg en Marc Visschers. De ploeg van Den Haag wordt verder aangevuld met een groep jonge talenten die al speelminuten hebben gekregen in de hoofdmacht van HIJS: Alan van Bentem, Willy Schut en Johan en Ben Rurup maakten dit jaar hun opwachting in de eredivisie maar maakten het seizoen af in de Eerste Divisie.

Halve Finales

Red Eagles Den Bosch plaatste zich voor de finale door Tilburg tweemaal te verslaan in de halve finales. De Tilburgers waren het niet eens met de gang van zaken omdat Den Bosch bij de eerste wedstrijd Denis Gosselin niet had vermeld op het wedstrijdformulier. Het protest van Trappers werd echter al snel door de wedstrijdcommisie van de NIJB afgewezen ondanks het feit dat Gosselin wel degelijk in actie is gekomen tijdens de eerste wedstrijd.

De eerste ontmoeting in Tilburg leverde een 0-2 overwinning op voor Den Bosch dat het karwei twee dagen later in eigen huis wist af te maken. Een treffer van Dennis Jonker in de slotseconden van de derde periode dwong een overtime af waarin Denis Gosselin de winnende goal scoorde.

Tegenstander Den Haag wist ook in twee wedstrijden af te rekenen met de verliezend finalist van vorig jaar Dordrecht Lions. In beide duels nam Dordrecht in de eerste periode nog een voorsprong maar kon de ploeg van Richard de Wilde dat niet vasthouden. De eerste wedstrijd ging met 5-2 naar Den Haag dankzij vier treffers van Alan van Bentem. Het tweede duel in Den Haag won Hijs met 9-6 ondanks een 1-4 achterstand na twintig minuten spelen.

Speelschema finale

De finale gaat op zaterdag 7 maart van start in het Sportiom in Den Bosch. De aanvangstijd in de hoofdstad van Noord-Brabant is 20.15 uur.

Een dag later zou het tweede duel in Den Haag worden gespeeld maar er is dan in de Uithof geen ijs beschikbaar vanwege een internationaal kunstrijevenement. Het tweede finaleduel is daarom verplaatst naar het Silverdome in Zoetermeer waar thuisploeg Zoetermeer Panters de ijstijd beschikbaar stelt. De wedstrijd in Zoetermeer begint al om 13.30 uur.

Indien nodig zal een derde wedstrijd op vrijdag 13 maart om 20.15 uur worden gespeeld.