Flyers thialf fisheye 1112

5 oktober 201216:53

Door Joep Meijsen

Preview: Friesland Flyers

De nieuwe ijshockeycompetitie barst los. Tijd voor de traditionele voorbeschouwingen van IJshockey.com. In de zesde aflevering aandacht voor het vernieuwde Friesland Flyers uit Heerenveen.

Vertrokken: Jason Visser, Joey Sides, Jamie Visser, Andrey Levitin, Bert van den Braak, Aaron Wilson, Yan Turcotte, Marcus Pryde

Nieuw: Trevor Hunt, Andrew Krelove, Jurryt Smid,, Alexandr Terjohins, Kevin Bruijsten, Tony Demelinne, Jeff Martens, Jerry Pollastrone, Tony Ras

Importslots: 6/6

Goalies: Martijn Oosterwijk en Sjoerd Idzenga hadden het afgelopen jaar niet makkelijk achter een matige defensie en organisatie. Ze kregen echter wel veel speeltijd waardoor ze vitale ervaring konden opdoen voor het nieuwe seizoen. Vooral Martijn Oosterwijk speelde een reeks prima wedstrijden en verdiende daarmee selectie voor het Nederlands team. Dit jaar zal het duo elkaar opnieuw afwisselen met hopelijk een meer defensief verantwoord team voor zich.

Verdediging: De defensie van Friesland Flyers is bijna volledig nieuw neergezet deze zomer. Aaron Wilson, Marcus Pryde en Wesley Hendriks zijn weg en daarvoor komen onder meer de imports Trevor Hunt en Andrew Krelove over. Beiden beschikken over een solide achtergrond voor een import in Nederland. Belangrijk voor Flyers is ook dat Aleksandr Terjohins er weer bij is. De Let moest vorig jaar afhaken omdat zijn papieren niet in orde waren, maar maakt dit seizoen een comeback. Helaas mist hij het openings weekend vanwege een persoonlijke tragedie. Flyers trok verder de talentvolle international Jurryt Smid aan, die bij Flyers zal hopen op veel ijstijd. Jeroen van Olphen is ook weer van de partij, terwijl Flyers ook nog een beroep kan doen op een aantal jonge spelers uit de eigen jeugdopleiding.

Aanval: Ook bij de forwards maakt Flyers een nieuwe start. Van de imports van vorig jaar heeft alleen Michael Nason opnieuw een contract gekregen. De nieuwe imports Jeff Martens en Jerry Pollastrone moeten zich nog bewijzen, maar Friesland Flyers zal hopen een goede greep te hebben gedaan. Belangrijker is misschien dat met Kevin Bruijsten en Tony Demelinne twee van de makkelijker scorende Nederlandse aanvallers zijn overgestapt naar Thialf. Samen vorig jaar goed voor zeventig doelpunten bij respectievelijk Eindhoven en Den Haag. Daarmee wordt Heerenveen in potentie aanvallend een stuk sterker. Uit de eigen kweek zijn onder meer Sander Dijkstra en Brent Janssen nog aanwezig, terwijl er ook nog de jonge Tony Ras is, de derde speler die is overgestapt van Den Haag naar Flyers. De 18-jarige kreeg vorig jaar bij Hijs niet veel ijstijd, maar was wel de captain van de U18 van Oranje.

Coaching: Chris Eimers is het goudhaantje onder de coaches in Nederland. Vorig jaar leverde hij een historische prestatie door met Geleen kampioen van Nederland te worden, nadat hij in Nijmegen twee jaar eerder hetzelfde kunstje al had vertoond. Enigszins verrassend nam hij na het succes afscheid van Geleen en koos ervoor zijn loopbaan voort te zetten bij Flyers waar hij al eerder werkzaam was. Als hij Flyers de eerste landstitel kan bezorgen sinds het Feenstra-tijdperk dan vestigt hij zijn reputatie als succescoach definitief.

Sleutelspeler: Kevin Bruijsten is inmiddels alweer 25 jaar oud en had altijd al een neusje voor doelpunten. Met 48 goals in 44 wedstrijden voor Eindhoven brak hij vorig jaar echter door naar een nieuw niveau. Hij speelde een aantal jaar geleden al twee seizoenen in Heerenveen en komt nu terug als een completere ijshockeyer. Het wordt bovendien interessant om hem te vergelijken met zijn jongere broer Mitch die bij Geleen aan de slag gaat.

Talent om op te letten: Tony Ras is pas 18 jaar en zat vorig jaar vooral op de bank bij Den Haag, terwijl hij met de U18 een dramatisch WK speelde in Heerenveen. Toch zijn kenners zeer te spreken over de potentie van de voormalige speler van onder meer de jeugd van Krefeld en Keulen. Onder de hoede van Chris Eimers en met meer ijstijd kan hij in Thialf laten zien wat hij in zijn mars heeft.

Sleutelvraag: Heeft Chris Eimers ook in Friesland de Midas Touch?

Conclusie: Heerenveen kende vorig jaar een grotendeels mislukt seizoen, waarbij zowel in de beker als in de reguliere competitie weinig werd bereikt. De club reageerde met grootschalige veranderingen in zowel de technische staf als de selectie. Als de aangetrokken imports en Nederlandse spelers voldoen, moet Flyers weer aansluiting kunnen vinden bij de betere clubs en als de halve finales van de beker of de play-offs eenmaal zijn bereikt, is natuurlijk alles mogelijk. Vraag dat maar aan Chris Eimers.