Eaters juich groep 1011

29 september 201100:00

Door fintan@ijshockey.com

Preview: Geleen Eaters

Geleen haalde vorig jaar met een gedecimeerde selectie de halve finales van de play-offs. Met een combinatie van een stevige handvol nieuwe imports en veel jonge spelers maakt Eaters onder het nieuwe puntensysteem een doorstart. IJshockey.com vervolgt de serie previews met een blik op de selectie van Geleen Eaters.

Nieuw: Ryan Burkholder, Mike Looby, Kip Workman, David Burgess, Shawn Collymore, Matt Glasser, Ian McDonald, Akim Ramoul.

Vertrokken: Jason Tejchma, John Ronan, Brad Smulders, Bjorn Willemse, Daniël Lapointe, Ryan Crane, Marc Lefebvre, Tom Maldonado, Niko Suoraniemi, Glenn Bakx,

Goalies: De inmiddels 35-jarige Sami Heinonen begint aan zijn vierde seizoen in Nederland en zijn derde jaar in dienst bij Eaters. De geboren Fin is als hij zijn dag heeft de beste goalie van Nederland, maar wisselt dit af met mindere wedstrijden. Dit jaar lijkt hij een meer solide verdediging voor zijn neus te hebben, waardoor hij minder onder druk komt te staan. De 18-jarige Rowan Delil geldt als een talent en zal hopen een aantal starts te krijgen.

Defense: Geleen heeft drie nieuwe buitenlanders aangetrokken ter versterking van de defensie. Daarmee wordt het vertrek van Bjorn Willemse en Niko Suoraniemi gecompenseerd. Ryan Burkholder en Kip Workman komen bijna rechtstreeks uit respectievelijk de Amerikaanse en Canadese universiteitscompetitie. Het is even afwachten hoe zij zich aanpassen aan de Nederlandse competitie. Mike Looby begint aan zijn zesde seizoen als prof en heeft het klappen van de zweep geleerd in de OHL, de CHL en de ECHL. International Erik Tummers is ook weer van de partij, terwijl de ervaren Jeffrey van Iersel er ook weer een jaar aan vastknoopt.

Forwards: Van de top vijf topscorers van vorig jaar is alleen Jeffrey Mens nog actief voor Eaters. De zelfopgeleide aanvaller had met 14 goals en 27 assists zijn beste jaar tot nu toe. Lars van Sloun had statistisch een minder seizoen dan in zijn doorbraakjaar een jaar eerder, maar groeide wel als ijshockeyer. Vier nieuwe buitenlandse aanvallers moeten Eaters van vuurkracht voorzien. De populaire David Burgess kende twee jaar geleden een zeer succesvol jaar in Geleen en zag vorig jaar zijn seizoen in Dortmund door een vervelende blessure in het water vallen. Als hij zijn 35 goals van 2009-10 kan reproduceren is hij een goede aanwinst.

Shawn Collymore is een ervaren prof met ervaring op het hoogste niveau in Denemarken, in de ECHL en de AHL. Op papier een speler die alle teams in Nederland beter zou maken. Matt Glasser en Ian McDonald lijken ook solide aanwinsten voor Eaters. De club kan verder beschikken over veteraan Dennis ten Bokkel en de uit Eindhoven teruggekeerde Akim Ramoul. Jonkies Lars Engwegen, Kay Gielen en Bob de Pont completeren het team.

Coach: Chris Eimers wist vorig jaar met Eaters het sterker geachte Heerenveen uit te schakelen in de kwartfinales van de play-offs. Daarbij gaf hij de jonge Geleense spelers veel ijstijd in een jaar waarin het intern vaak rommelde bij Eaters. Eimers kwam sterker uit die storm tevoorschijn, maar zal met zijn huidige selectie wel moeten presteren om overeind te blijven.

Sleutelspeler: De 28-jarige Shawn Collymore is het type import waarvan we er in Nederland steeds minder zien. Ruim driehonderd wedstrijden op het hoogste jeugdniveau in Quebec, ruim dertig wedstrijden in de AHL en een goede productie in de ECHL en de Noorse en Deense competities. Als aanvalsleider in Geleen moet hij zelf voor productie zorgen, maar ook anderen beter laten spelen.

Talent om op te letten: De 18-jarige Bob de Pont mocht vorig jaar aan het grote werk ruiken en zal dit jaar een grotere rol krijgen. Een makkelijke schaatser, die zich goed staande moet kunnen houden in de eredivisie. Als jonge speler uit de eigen jeugdopleiding bovendien extra belangrijk vanwege het puntensysteem.

Voorspelling: Bij andere clubs wordt wat kritisch gekeken naar de acht imports van Geleen, dat was toch niet de bedoeling van het puntensysteem. Eaters profiteert echter van het feit dat de afgelopen jaren een aantal jonge spelers uit de jeugdopleiding de overstap naar het eerste team hebben gemaakt. Als het klikt binnen het team moet dit Geleen kunnen meedoen om de prijzen.