Hijs kampioensbeker 2013

1 oktober 201319:08

Door Joep Meijsen

Preview: Hijs Den Haag

Komend weekeinde begint de reguliere competitie in de Eredivisie. Zeven teams, Ă©Ă©n kampioenschap. Tijd voor de traditionele voorbeschouwingen van IJshockey.com. In de eerste aflevering aandacht voor regerend landskampioen Den Haag.

Nieuw: Jacob van Duin, Wesley Hendriks, Olivier Leenders, Daniel Nycholat, Jurryt Smid, Thijs Voorn, Julian Berteling, Greg Collins, Tony Ras, Mark Soares

Vertrokken: Brandon Campos, Nico Sachetti, Eddie Delgrosso, Ayron Mikkelsen, Mike Hofmann, Nick de Jong, Jamie Visser, Fabian Schotel

Importslots: 4 van de 5 bezet

Goalies: Tomas Pek gaat zijn tweede seizoen in bij Den Haag. Vorig jaar waren er tijdens het seizoen vraagtekens, maar die konden in de play-offs in de koelkast. De 22-jarige Slowaak bewees zijn waarde voor de ploeg en speelde een belangrijke rol bij het winnen van de landstitel. Jacob van Duin is zijn nieuwe back-up. De goalie werd bij Amsterdam voor de leeuwen gegooid en liet daar tijdens het seizoen zien te groeien.

Verdediging: De Tsjech Jan Platil is alweer naar huis, wat betekent dat vooralsnog Daniel Nycholat de enige import is in de defensie. De Canadees uit Alberta heeft beperkte profervaring en moet kanonnen als Eddie Delgrosso en Mike Hofmann doen vergeten. Een zware klus. International Nick de Jong is naar Heerenveen vertrokken, maar voor hem komt Jurryt Smid terug, die de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Jordy van Oorschot blijft volgens de experts de beste Nederlandse verdediger en van hem zal komend seizoen nog meer worden verwacht. Wesley Hendriks komt over vanuit Eindhoven, Olivier Leenders vanuit Amsterdam en Thijs Voorn uit het CTO. Als geheel lijkt de defensie van Den Haag minder solide dan vorig jaar, maar dat weerhield de ploeg er niet van de Ron Bertelingschaal te winnen.

Aanval: Het aanblijven van Raphael Joly is van enorm belang voor Den Haag. De forward was vorig jaar de topscorer in de Nederlandse competitie. De Nederlandse-Canadees heeft een neusje voor doelpunten en de vaardigheid zelf zijn kansen te scheppen. Hij moet het dit jaar wel doen zonder Brandon Campos en Nico Sachetti, de respectievelijke nummers vier en vijf van de topscorerslijst vorig jaar. Daarvoor komt Greg Collins over vanuit Eindhoven, een begaafde teamspeler. De derde importforward is Mark Soares, een speler die een jaar uit de roulatie is geweest en zich nu opnieuw wil bewijzen.
Ook enorm belangrijk is dat de Nederlandse kern van aanvallers intact is gebleven. Marco Postma, Jan-Jaap Natte en Levi Houkes weten wat het is om in Nederland te winnen. Ronald Wurm is er ook weer bij, terwijl de jongelingen Julian Berteling en Tony Ras vorig jaar in respectievelijk Amsterdam en Heerenveen veel hebben geleerd. De broers Alan van Bentem en Stace van Bentem blijven vervelend om tegen te spelen en kunnen ook aanvallend een steentje bijdragen.

Technische Staf: Dave Hyrsky heeft bij Den Haag de eerste prijs van het seizoen al binnen. De inmiddels 45-jarige Canadees kent de Nederlandse competitie goed en belooft de fans in Den Haag een keihard werkende ploeg. Hyrsky volgt Alexander Selivanov op, die aan de slag is gegaan in zijn geboorteland.

Sleutelspeler: Raphael Joly kan met enkele acties een wedstrijd in zijn eentje beslissen in het voordeel van Den Haag. De international liet tijdens de Olympische kwalificatie zien dat hij dit op alle niveaus kan laten zien. Als hij een topseizoen heeft en zijn verantwoordelijkheid neemt, kan dit Den Haag veel wedstrijden winnen.

Talent om op te letten: De 19-jarige Tony Ras is afkomstig uit Den Haag en is nu weer terug op het oude nest. Bij Jong Oranje een veelscorende speler, die dit jaar een nieuwe sprong vooruit moet maken. Bij de strijd om de Ron Bertelingschaal begon hij in ieder geval al goed door zijn eerste treffer van het seizoen te scoren.

Sleutelvraag: Hoe houdt de defensie zich?

Conclusie: Den Haag heeft ten opzichte van de afgelopen jaren kwaliteit ingeleverd, maar is er met een aanzienlijk lager budget toch in geslaagd een competitieve ploeg samen te stellen die gewoon gaat meestrijden om de prijzen in het komende seizoen. Daarin zullen jonge spelers veel meer verantwoordelijkheid krijgen en dat is alleen maar goed voor de toekomst.