Hyc celebrate at lions 1314

7 oktober 201413:13

Door Joep Meijsen

Preview: Hyc Herentals

De Ron Bertelingschaal is uitgereikt, de bekercompetitie staat voor de deur. In de serie voorbeschouwingen is het de beurt aan Herentals, dat zich vorig jaar voor het eerst voor de play-offs om de Nederlandse titel plaatste.

Nieuw: Mike Gysbrechts, Keaton Hartigan, Evan Renwick, Bryan Kolodziejczyk, Patrick van Noten, Maxime Pellegrims, Nick Prockow

Vertrokken: Craig Voakes, Mitch Morgan, Vincent Morgan, Evan Mosey, Andy Bathgate, Patrik Prokop, Ben Torremans, Bjorn Steijlen, Kevin van Looveren, Mike Jansen

Importplekken bezet: 5 van de 5

Goalies: Het tijdperk Bjorn Steijlen is definitief voorbij. Hij heeft zijn schaatsen aan de wilgen gehangen. Met hem vertrok ook back-up Mike Jansen, zodat Herentals met een volledig nieuw duo aan de start van het nieuwe seizoen verschijnt. De 28-jarige Keaton Hartigan is de import-goalie die het verschil moet gaan maken voor Herentals. Vorig jaar actief in de Central Hockey League, daarvoor op Canadees universiteitsniveau. Zijn partner in het goalie-tandem is de 20-jarige Mike Gysbrechts, die overkomt vanuit Leuven en eerder in Finland actief was.

Defense: Trevor Hunt keert terug voor een tweede seizoen in Herentals en een derde jaar in de Nederlandse competitie. Behalve voor zijn defensieve taken is hij ook goed voor ongeveer een punt per wedstrijd en fungeert hij als assistent van Paul Vincent. Evan Renwick is een nieuwkomer. Speelde vier seizoenen op het hoogste universiteitsniveau in de VS en maakte vorig jaar kortstondig zijn profdebuut in de ECHL voor de Orlando Solar Bears. De Belgische internationals Jens Engelen, Jordan Paulus en Nils Vroemans zijn ook weer van de partij. De 22-jarige Thijs van Laere kwam vorig jaar maar een keer in actie.

Forwards: De aanval van Herentals ziet er dit seizoen drastisch anders uit. De broers Vincent en Mitch Morgan waren jarenlang bepalend in de club en zorgden ervoor dat Herentals twee makkelijk scorende aanvalslijnen op het ijs kon zetten. Mitch Morgan speelt inmiddels in Frankrijk, terwijl Vincent Morgan zich op zijn familieleven heeft gestort, wat een stevig gat slaat in de Belgische kern van Herentals. Ook topscorer Craig Voakes is niet meer van de partij.
Daarvoor in de plaats komt vanuit Geleen Bryan Kolodzieczyk over, die bij Geleen tot een punt per wedstrijd kwam met twintig goals. Een andere belangrijke nieuwkomer is Nick Prockow, die vorig jaar in de SPHL speelde na vier seizoenen in de NCAA en een jaar in de ECHL. Van hem zal veel verwacht worden in Herentals. De 18-jarige Patrick van Noten komt over uit de jeugd van Keulen en Maxime Pellegrims uit Leuven.
De in Herentals mateloos populaire dynamo Tyler Melancon keerde halverwege vorig seizoen al terug en begint aan zijn vierde seizoen bij de Belgische deelnemer aan de Eredivisie. Spelers als Ben Vercammen, Timo Dewin, Dries Leirs en enkele jonge talenten zullen verder meer verantwoordelijkheid en meer productie voor hun rekening moeten nemen.

Technische staf: Paul Vincent keert terug als hoofdcoach bij Herentals. Vorig jaar voerde hij Herentals voor het eerst naar de Nederlandse play-offs en dit jaar wacht de Amerikaan de zware taak van Herentals opnieuw een ploeg te maken waar tegenstanders liever niet tegen spelen en waarvan het moeizaam winnen is. Vooral in het eigen stadion van Herentals.

Sleutelspeler: Keaton Hartigan volgt in de voetsporen van Bjorn Steijlen. Omdat nu de goaliepositie met een import bezet, speelt de Belgische ploeg voorin met een import minder. Aan Hartigan de taak om het aantal tegengoals stevig terug te dringen, zodat de productie van de imports en de broers Morgan op die manier deels kan worden gecompenseerd. Vorig jaar incasseerde Herentals in de competitie honderd goals meer dan bijvoorbeeld Heerenveen.

Talent om op te letten: De pas 18-jarige Patrick van Noten speelde de afgelopen jaren in verschillende jeugdteams in Duitsland, al kwam hij maar tot weinig wedstrijden voor Keulen vorig jaar. Maakte wel zijn debuut voor de Belgische nationale ploeg en geldt in België als een talent.

Sleutelvraag: Hoe is het leven zonder Morgans?

Conclusie: Herentals speelde vorig jaar een zeer competitief seizoen voor een groeiend aantal toeschouwers. Het vertrek van een aantal dragende spelers slaat een flink gat in de productie. Als de nieuwkomers erin slagen om hier een deel van goed te maken en de defensie erin slaagt het aantal tegengoals terug te dringen, kan Herentals ook dit seizoen meedingen om de prijzen.