Hys teamfoto beker 1112

27 september 201220:47

Door Joep Meijsen

Preview: HYS Den Haag

De start van de reguliere competitie nadert met rasse schreden. Tijd voor de traditionele voorbeschouwingen van IJshockey.com. In de tweede aflevering aandacht voor bekerwinnaar Hijs den Haag.

Nieuw: Tomas Pek, Eddie Delgrosso, Mike Hoffman, Nick de Jong, AJ Mikkelsen, Brandon Campos, Levi Houkes, Raphael Joly, Nico Sacchetti, Ronald Wurm

Vertrokken: TJ Caig, John Gordon, Alexander Selivanov (als speler), Matt Korthuis, Robin Sochan, Marcel Bruinsma, Brian Mullally, Joey Verreijen, Jeff Smith, Jurryt Smid, Tony Ras, Imrich Petrik, Tony Demelinne, Michael van Rijswijk

Importslots: 6 van de 6 bezet

Goalies: De meningen over Imrich Petrik waren vorig jaar wat verdeeld. Zijn blessure in de vierde wedstrijd van de play-offs was echter zeker een cruciale factor in de spannende finaleserie om het landskampioenschap, die uiteindelijk door Geleen werd gewonnen. Tomas Pek is zijn vervanger. Nog niet zo lang geleden Slovaaks jeugdinternational, vorig jaar regelmatig uitblinker bij Herentals en beloond met een overgang naar Den Haag. Fabian Schotel liet vorig jaar in een aantal optredens zien gegroeid te zijn en zal ook dit jaar op speeltijd hopen.

Verdediging: Alleen Jordy van Oorschot is over uit de defensie van vorig jaar. Den Haag gebruikt drie van zijn zes importslots voor de defensie. Eddie Delgrosso ziet er op papier uit als een topversterking. Speelde de afgelopen jaren in Finland en in de ECHL en miste vorig jaar vanwege een blessure. Als hij dit seizoen zijn oude niveau weer kan halen, heeft Den Haag er een goede aan. Met Mike Hoffman heeft Den Haag een verdediger in huis die vele jaren ervaring in de AHL meebrengt en die twee jaar lang een publiekslieveling was bij de Belfast Giants. AJ Mikkelsen was twee jaar geleden een solide verdediger voor Turnhout en keert na een seizoen in de CHL terug naar de Nederlandse competitie. De vierde nieuwkomer is Nick de Jong, die al jaren een vaste keuze is in Oranje en het vorig jaar goed deed in Eindhoven. De Nijmegenaar miste de laatste twee jaar wel veel wedstrijden vanwege blessureleed. Jordy van Oorschot is mogelijk de meest solide verdediger in Nederland en maakt nog altijd stappen vooruit. Alle verdedigers zullen veel ijstijd krijgen, want de bezetting is krap.

Aanval: Ook hiervoor geldt dat eigenlijk iedereen fit moet blijven, want Den Haag heeft feitelijk maar drie lijnen. De ploeg zal de doelpunten en assists van TJ Caig gaan missen. De Canadees was goed voor bijna 2,5 punt per wedstrijd. De Nederlandse toppers Jan-Jaap Natte en Marco Postma zijn echter gebleven en hadden allebei een uitstekend seizoen vorig jaar. De bij Nijmegen en Tilburg makkelijk scorende Raphael Joly zal ook een behoorlijk deel van de productie voor zijn rekening gaan nemen. De behendige aanvaller speelde vorig seizoen bovendien ook defensief meer solide. Levi Houkes keert terug in Den Haag. De 20-jarige aanvaller had een productief seizoen vorig jaar in Eindhoven.

Een opvallende nieuwe buitenlander is Nico Sacchetti die als Amerikaanse jeugdspeler een doelpuntenmachine was, maar die bij de universiteit van Minnesota wat op een zijspoor was geraakt. Geldt als een goede schaatser met een hard schot en kan via Hijs gaan bouwen aan zijn profloopbaan. Dat geldt ook voor Brandon Campos, die op het hoogste jeugdniveau speelde in Canada en vorig jaar tot 48 punten kwam in de CHL. Den Haag is voor hem ook de eerste Europese stop. Alan van Bentem en zijn jongere broer Stacey zullen meer ijstijd krijgen, terwijl ook international Ronald Wurm is teruggekeerd op het oude nest. Den Haag is zijn vijfde club in twee jaar, maar Wurm liet vorig jaar in Amsterdam zien een rol met verantwoordelijkheid aan te kunnen.

Technische staf: Alexander Selivanov had het niet makkelijk vorig jaar als speler-coach bij Den Haag, hoewel de tragedie in zijn prive-leven daar ook een rol bij speelde. Dit jaar moet hij het vanuit de bank gaan doen en dat zal ongetwijfeld voor meer rust zorgen. De Haagse organisatie gelooft in de kwaliteiten van Selivanov en hij lijkt goed materiaal te hebben om mee te werken.

Sleutelspeler: Nico Sacchetti werd nog niet zo lang geleden gezien als een speler die gedraft zou worden en de NHL zou gaan halen. De Dallas Stars pikten hem inderdaad op, maar daarna ging het mis voor de rappe aanvaller. Speelde vier jaar lang in het programma van de Universiteit van Minnesota, een van de beste collegeprogramma's in de VS. Kwam daar door de toestroom van nog meer jong talent niet aan de bak in de toplijnen. Met zijn bewezen scorend vermogen doet hij echter denken aan TJ Caig in zijn eerste jaar in Nederland. Als Sacchetti zijn touch terugvindt, heeft Hijs een goudhaantje in huis.

Talent om op te letten: Veel van de jonge spelers die vorig jaar bij Hijs speelden, hebben een andere horizon opgezocht. Levi Houkes is weliswaar pas 20 jaar, maar intussen al een ervaren speler. De 20-jarige Stacey van Bentem droeg vorig jaar al een steentje bij in het eerste team van Hijs en zal gezien de beperkte bezetting van de aanvalslijnen nu veel meer ijstijd gaan krijgen om te laten zien hoe hij zich verder kan ontwikkelen. Aan werklust ontbreekt het de jonge Hagenaar in ieder geval nooit.

Sleutelvraag: Lang seizoen, krappe selectie. Kan dat?

Conclusie: Den Haag heeft een sterk vernieuwde selectie. Geen enkele import van vorig jaar keert terug, terwijl ook solide eredivisiespelers als Matt Korthuis, Tony Demelinne en Marcel Bruinsma er niet meer bij zijn. Het jeugdige trio van Jurryt Smid, Joey Verreijen en Tony Ras haakte ook af. Dat zorgt ervoor dat Den Haag weliswaar op papier over een prima selectie beschikt die moet kunnen meedoen om de prijzen, maar wat blessures en schorsingen kunnen wel voor roofbouw zorgen op de belangrijke spelers in het team. Amsterdam werd echter ooit kampioen met een mini-selectie, dus alles is mogelijk.