Nieuw: Rowan Delil, Sami Heinonen, Ilan Cumberbirch, Rick van Haren, Bryan Mens, Tom Marx,, Mario Mjelleli, Jord Smit, Adam Hartley

Vertrokken: Mikko Palotie, Bryan Kolodziejczyk, Luca Heutmekers, Jeffrey van Iersel, Sander van Leeuwen, Mordy Munichman, Edward Noortman, Patrick Martin

Importslots bezet: 5 van de 5

Goalies: Een nieuw goalie-duo bij Geleen, dat eigenlijk een terugkeer van het oude duo is. Sami Heinonen en Rowan Delil zijn weer terug en vooral voor Heinonen zijn de verwachtingen hooggespannen. De inmiddels 38-jarige Fin kwam vorig jaar niet in actie, maar moet een belangrijke rol gaan spelen in de herstart van Eaters na een teleurstellend seizoen vorig jaar. De pas 21-jarige Rowan Delil was al de back-up van Heinonen in het kampioensjaar, sloeg vorig jaar ook over en is nu terug. Zal hopen op speeltijd om te groeien.

Verdediging: De 25-jarige Canadees Ilan Cumberbirch moet voor meer kracht zorgen achterin bij Eaters. Komt rechtstreeks uit het Canadese universiteitsijshockey, waar hij niet heel veel wedstrijden speelde. Bryan Mens is de volgende speler die een jaartje niet gespeeld heeft, maar nu terugkomt. Pas 22 jaar oud en dus nog ruimte om te groeien. Dat geldt al helemaal voor de 19-jarige Rick van Haren, die jaren in Duitsland speelde en nu in de Eredivisie mag laten zien hoe hij gegroeid is. Betrouwbare clubspelers Glenn Bakx en Erik Tummers zijn ook weer van de partij, net als Pippo Limnell Finocchiaro die zijn vijfde seizoen in Nederland ingaat. De Italiaanse Fin is van plan zijn Nederlandse paspoort aan te vragen.

Aanvallers: De topscorer van vorig jaar, Akim Ramoul, blijft Eaters trouw. De Fin Mikko Palotie en de Belg Bryan Kolodziejczyk zijn niet meer van de partij, maar de terugkeer voor een volledig seizoen van Jeffrey Mens en een terugkeer naar vorm van Lars van Sloun zouden dit moeten compenseren. Van ex-Kemphaan Mario Mjelleli is bekend dat hij zijn defensieve werk uitstekend doet, maar Eaters zal hopen dat hij de twaalf treffers in Eindhovense dienst gaat overtreffen dit jaar. Interessant wordt de 26-jarige Adam Hartley, die Amerikaans college-ijshockey speelde en vorig jaar een vol profseizoen in de SPHL afwerkte. Als Eaters succesvol wil zijn dit seizoen, moet hij zich tot goudhaantje ontwikkelen. De selectie krijgt een nieuwe injectie met jeugd via Tom Marx en Jord Smit, die allebei een achtergrond hebben bij CTO/NIJA. Spelers als Lars Engwegen, Kay Gielen en Dave van Mol hebben inmiddels de leeftijd en ervaring dat ze vaste waarden moet maken. Dean Moors begint aan zijn tweede seizoen in het eerste team en zal verder moeten groeien.

Technische staf: Sinds 2010 heeft Eaters met Pellegrims, Dumont, Eimers, Cuomo en Tenbult al de nodige coaches gehad. Het is nu aan Wil Zwarthoed om te laten zien dat hij Eaters weer in een competitieve ploeg kan omtoveren. Ruim tien jaar geleden had hij al kort de leiding over Eaters in de Eredivisie om uiteindelijk vervangen te worden door Manfred Wolff en hij was coach in de jaren negentig toen Geleen een stapje terug deed. Sindsdien heeft hij veel ervaring opgedaan bij (nationale) jeugdteams. Hij kent Geleen op zijn duimpje en moet de kennis hebben om het maximale uit de Nederlandse kern van de ploeg te halen.

Sleutelspeler: Sami Heinonen is zo’n beetje veertien jaar ouder dan het gemiddelde bij Geleen dit seizoen. Hij is met zijn 38 jaar ook de oudste speler in de Eredivisie en heeft een jaar niet gespeeld. Toch zullen de verwachtingen in Geleen hooggespannen zijn. Dit is immers de doelman die zo belangrijk was in dat euforische seizoen toen Geleen de eerste landstitel in de clubgeschiedenis binnensleepte.

Talent om op te letten: Nederland kan niet genoeg getalenteerde verdedigers hebben. Rick van Haren begon ooit met ijshockey in Nijmegen, maar verhuisde al snel naar Duitsland, waar hij de laatste drie jaar op het hoogste jeugdniveau speelde voor Düsseldorf. Ook was hij een vaste gast in de vertegenwoordigende teams van Oranje. In de Eredivisie kan zijn ontwikkeling worden vergeleken met jonge verdedigers die bij hun club of bij CTO/NIJA zijn opgeleid.

Sleutelvraag: Hoe ver verbetert Geleen zich dit jaar?

Conclusie: Limburg Eaters kende vorig jaar een teleurstellend seizoen, dat met de wonderbaarlijke winst van de Larry van Wierencup nog een troostprijs opleverde. Dat is een ijshockeybolwerk als Geleen onwaardig en voor dit seizoen zal Geleen hopen voldoende versterkt aan de start te verschijnen om weer competitief mee te kunnen spelen.