Hys bekerfoto nsc finale 1011

28 februari 201210:51

Door [email protected]

Preview: NSC-finale in acht vragen

De derde finale van het ijshockeyseizoen staat vanavond op het programma. Den Haag verdedigt in eigen stadion de North Sea Cup tegen uitdager Geleen. IJshockey.com blikt vooruit in acht vragen.

De North Sea Cup, wat is dat?
De North Sea Cup is vorig jaar in het leven geroepen vanwege de gezamenlijke competitie met de Belgische clubs. Natuurlijk heeft hij nog niet de status van de nationale beker of het landskampioenschap, maar het is wel een hoofdprijs. De eerste finale werd vorig jaar op 27 februari gespeeld in Den Haag tussen Hijs en Tilburg. Den Haag won die finale voor 2600 toeschouwers met 5-4 dankzij een treffer van Tony Demelinne twee minuten voor tijd. Dit jaar wordt de finale afgewerkt op een doordeweekse dinsdag.

Hoe doen Den Haag en Geleen het onderling?
In de North Sea Cup kwamen Den Haag en Geleen elkaar twee keer tegen. Den Haag won de thuiswedstrijd met 6-3 in een wedstrijd waarin Alexander Selivanov drie keer scoorde. Geleen won de thuiswedstrijd met 5-3, onder meer dankzij twee goals van Ian McDonald. Ook in de bekercompetitie waren er twee ontmoetingen. Den Haag won thuis met 8-2 en in Geleen in overtime met 1-2. In onderlinge wedstrijden is de stand dus 3-1 in het voordeel van Den Haag.

Hoe is de huidige vorm van de beide ploegen?
Den Haag eindigde als eerste in Poule A van de tussenronde door het winnen van de laatste vijf wedstrijden op rij. Daarbij werd drie keer gewonnen van Heerenveen en twee keer van Tilburg Trappers. Nog maar 48 uur geleden stond de belangrijke wedstrijd tegen Tilburg op het schema, die in een spannende en zware wedstrijd met 5-6 werd gewonnen. De NSC-finale is sowieso de derde wedstrijd in vier dagen voor Den Haag.

Geleen was al veel eerder zeker van de eerste plaats in de poule, maar speelt ook zijn derde wedstrijd in vier dagen. Afgelopen zondag liet Eaters zich verrassen door Amsterdam en verloor in eigen huis met 5-6. Een dag eerder werd met dezelfde uitslag nipt gewonnen van Eindhoven. De nederlaag tegen Amsterdam was de eerste Eaters in de tussenronde na zes overwinningen op rij.

Wie zijn de topscorers van de ploegen?
Bij Den Haag moest TJ Caig de laatste weken een aantal wedstrijden aan zich voorbij laten gaan met een virusinfectie, maar is nog steeds ruimschoots topscorer van Nederland. De enige speler die de grens van honderd punten al heeft overschreden. Ook Jan-Jaap Natte en Marco Postma zijn bezig met zeer productieve seizoenen, terwijl het terughalen van John Gordon in offensief opzicht ook een succes is.

Ian McDonald is met 86 punten met ruime marge de topscorer bij Eaters. De Canadees is een van de technisch meest vaardige forwards in de competitie. David Burgess en Lars van Sloun profiteren hiervan, terwijl Shawn Collymore ook zijn puntjes meepikt, al staat hij niet in de top-25 van de nationale topscorerslijst.

Wie zijn de startende goalies?
De Slowaak Imrich Petrik speelde onder meer op het hoogste niveau in eigen land en in de tweede bundesliga in Duitsland. Na een wat onzekere start in Den Haag ging hij per week beter spelen, met zijn optreden in de bekerfinale als hoogtepunt. Lijkt derhalve een speler die beter gaat spelen als de belangen groter worden.

Sami Heinonen is voor het derde jaar op rij de vaste sluitpost bij Geleen. Als hij zijn dag heeft, is hij misschien wel de beste goalie in de Nederlandse competitie. Speelde op verschillende niveaus in eigen land, waaronder wedstrijden op het hoogste niveau. Debuteerde in 2007 in Nederland als doelman van Den Haag en speelde tussendoor nog een seizoen op het hoogste niveau in Frankrijk.

Wie fluiten de wedstrijd?
Een Nederlands/Belgisch koppel leidt de finale om de North Sea Cup. Martin de Wilde en Chris Deweerdt zijn aangewezen om deze klus op zich te nemen.

Hoe kan ik de wedstrijd volgen als ik niet kan gaan?
De Limburgse omroep L1 stuurt een straalwagen en drie commentatoren naar Den Haag voor de finale. Het radioverslag is integraal te beluisteren via de reguliere frequenties in de provincie of online via www.l1.nl. De commentatoren zijn Ben Dols, Bas van Mulken en Sander Kleikers. De omroep neemt ook camera's mee en de beelden zullen woensdag te zien zijn bij de regionale omroep.

En, IJshockey.com. Doe eens een voorspelling?
Den Haag heeft man voor man de betere selectie en is derhalve ook favoriet voor deze prijs. Het feit dat de wedstrijd in eigen stadion wordt gespeeld is daarbij een extra factor. De ploeg heeft echter wel zondag een loodzware wedstrijd gespeeld in Tilburg. Geleen zal minder energie hebben verspild in de nederlaag tegen Amsterdam en wordt gesteund door meerdere bussen met supporters. Derhalve kon het weleens een heel spannende wedstrijd worden. Vorig jaar werden de eerste drie prijzen van het jaar door drie verschillende clubs gewonnen. De winnaar van de NSC was uiteindelijk ook de winnaar van de landstitel.