Hys kampioensfoto 0809

18 september 200900:00

Door Joep Meijsen

Preview Ron Bertelingschaal

De eerste prijs van het nieuwe ijshockeyseizoen wordt vanavond uitgereikt. Landskampioen Den Haag ontmoet bekerwinnaar Nijmegen in de supercup. IJshockey.com kijkt vooruit naar een wedstrijd die een belangrijke indicatie gaat geven van de verhoudingen in de competitie.

De schaal zal vanavond door de naamgever en recordinternational zelf worden uitgereikt aan de winnaar. Dat is voor het eerst een andere ploeg dan Tilburg Trappers. In de eerste editie waren de Brabanders te sterk voor Amsterdam, terwijl het vorig jaar tegen Heerenveen (9-1) een weinig spannende affaire was. Den Haag heeft een indrukwekkende voorbereiding achter de rug, terwijl Nijmegen vorige week twee keer van Tilburg Trappers wist te winnen en derhalve drie van de vier ontmoetingen in de pre-season in winst omzette.

Bij Den Haag ontbreken twee pionnen. James Sanford zien we helemaal niet meer terug. De verdediger werd door de technische leiding naar huis gestuurd. Ook aanvaller Alexander Selivanov, zonder meer de grootste attractie in de nieuwe competitie, is niet van de partij. Hij is vandaag voor enkele dagen teruggekeerd naar Moskou om zijn familie bij te staan in verband met het overlijden van zijn vader. Nijmegen is volgens de berichten compleet.

Dat wil niet zeggen dat Chris Eimers helemaal tevreden is over de samenstelling van zijn selectie. ‘We missen een rechtshandige verdediger en een 'echte' center. Een type Tommie Speel of Jason Baclig. Maar toen ik hier in juni tekende wist ik dat ik het met acht buitenlanders moest doen. Dan moet je nu niet zeuren', zegt hij in een interview met dagblad De Gelderlander. Toch is hij ook zeer positief over de groep. ‘Het ijshockey is de laatste twintig jaar enorm veranderd. Spelers van nu zijn sneller, fitter en beter dan ze vroeger waren. Ik heb nooit in een team gespeeld dat zo fit is als dit Devils.'

Geen enkele speler bij Nijmegen maakte eerder kans op deze schaal. Max van Lieshout speelde weliswaar bij Tilburg tijdens de eerste twee edities, maar miste door verschillende omstandigheden beide onmoetingen, zocht de website van Devils uit. Den Haag lijkt ondanks het ontbreken van Selivanov op voorhand de favoriet. De prijs leeft in ieder geval wel in de herboren ijshockeystad. Volgens de website van Hijs reizen er twee bussen vol supporters af naar het Triavium. Daarnaast zullen er ook nog de nodige supporters op eigen gelegenheid de reis naar de Keizerstad maken.

Jordy van Oorschot greep ooit met Amsterdam naast de prijs. Afgelopen zomer maakte hij de overstap van Amstel Tijgers naar Den Haag. ‘Alexander Selivanov hoef je niet te vertellen hoe hij moet ijshockeyen. Hij heeft bijna vijfhonderd wedstrijden in de NHL gespeeld. Hij doorziet het spelletje zó, ongelooflijk. Maar ook Ronald Wurm vind ik enorm goed. Ik heb nog met hem samengespeeld in de jeugd en sindsdien is hij gigantisch vooruitgegaan. Het is dringen geblazen met 25, 26 spelers van hetzelfde niveau', zegt hij in AD/Haagsche Courant.

Vooruitlopen op het resultaat van vanavond wil hij nog niet. ‘Nijmegen uit is traditioneel lastig voor Den Haag. Dat zal nu niet anders zijn. Zo'n eerste wedstrijd is altijd apart: het is gissen naar de kracht van de tegenstander.'