Trappers stappegoor fisheye binnen 112

1 oktober 201221:28

Door Joep Meijsen

Preview: Tilburg Trappers

Komende vrijdag start de reguliere competitie. Tijd voor de traditionele voorbeschouwingen van IJshockey.com. In de derde aflevering aandacht voor recordkampioen Tilburg Trappers.

Nieuw: Hank van Boxmeer, Max van Lieshout, Don Nichols, Josh Prudden

Vertrokken: Jay Latulippe, Raphael Joly, Pippo Limnell, Andreas Nilsson, Alexey Loginov, Stanislav Nazarov, Rico Jonkers, Marc Donders, Robbert Maas

Importslots: 3/6

Goalies: Ian Meierdres speelde een prima seizoen vorig jaar en liet tijdens de Amsterdam Ice Hockey Cup zien al vroeg in vorm te zijn. Volgens sommige deskundigen is hij zelfs toe aan een stap naar een buitenlandse competitie om verder te kunnen groeien. Tilburg heeft er in ieder geval een betrouwbare sluitpost aan. Zijn back-up Michael Sterkens komt maar weinig aan spelen toe, waardoor zijn progressie moeilijk meetbaar is.

Verdediging: Met Don Nichols keert een zeer vertrouwd gezicht terug in de defensie van Tilburg. De Canadees zal ongetwijfeld defensief zijn mannetje staan en ook voor aanvallende impulsen gaan zorgen. Hank van Boxmeer is de andere buitenlandse nieuwkomer. De geboren Amerikaan speelde op lager college-niveau, maar brengt size en fysieke kracht mee. Max van Lieshout keert na seizoenen in Nijmegen en Eindhoven terug in Tilburg. Scoorde pas twee keer in zijn eredivisie-loopbaan, maar is de afgelopen jaren defensief wel sterker geworden. Oud-gedienden Rody Jacobs, zijn laatste seizoen, en Bjorn Willemse completeren voorlopig de defensie, nadat Rico Jonkers deze week bedankte bij de Tilburgse club. Mogelijk keert wel Alexey Loginov alsnog terug na zijn mislukte poging om in Rusland aan de slag te gaan en Pippo Limnell heeft nog geen nieuwe club, maar net als Den Haag heeft Tilburg voorlopig in de breedte ingeleverd.

Aanval: Ook deze linie lijkt zowel kwantitatief als kwalitatief te hebben ingeleverd ten opzichte van vorig jaar. Met het vertrek van Jay Latulippe en Raphael Joly levert de club 82 doelpunten in. De 30-jarige Josh Prudden is de enige vervanger. Een ervaren profspeler, die vooral in de Britse competitie twee jaar geleden makkelijk tot scoren kwam en op wiens schouders nu dus een stevige last rust. Diederick Hagemeijer kende vorig jaar zijn beste seizoen tot nu toe en bekroonde dat met een uitstekend wereldkampioenschap in Polen. Liep vorig jaar echter nog wel tegen erg veel strafminuten op, Tilburg zal van hem minder strafminuten en nog meer punten verwachten dit jaar.

Ivy van den Heuvel is al jaren een solide speler voor de eredivisie, terwijl Ritchie van Hulten soms een dusdanig neusje voor goals laat zien, dat het wachten lijkt op zijn Ă©chte doorbraak. Peter van Biezen begint naar eigen zeggen met nieuwe energie en motivatie aan het seizoen en blijft met zijn combinatie van energie, positieve agressie en doelgerichtheid een vervelende tegenstander voor iedere ploeg. Jeffrey Melissant had vorig jaar zijn productiefste seizoen tot nu toe en zal hopen dit jaar een nieuwe stap vooruit te kunnen zetten. Mickey Bastings toont ook nog altijd progressie en wordt steeds belangrijker voor Tilburg. Het jeugdige trio Maarten Brekelmans, Deniz Mete en Nick de Ruijter zorgde vorig seizoen voor veel energie, maar zal nu ook op het scoreformulier hun bijdrage moeten gaan leveren. De technische staf van Tilburg wil echter begrijpelijkerwijs graag nog een scorende aanvaller toevoegen aan de selectie. De club heeft in ieder geval ruimschoots importslots beschikbaar.

Technische Staf: Theo van Gerwen vertrok naar de Nederlandse IJshockeybond. Zijn plek wordt ingenomen door de 51-jarige Barry Smith, die de afgelopen jaren als assistent-coach werkte voor de Vancouver Canucks en die als junioren-bondscoach actief was voor de VS en Denemarken. Daarmee wist Tilburg een bijzondere naam vast te leggen, die de jonge selectie van Tilburg een stap verder kan brengen. Hij krijgt de als speler gestopte Dennis ten Bokkel als assistent naast zich. Ten Bokkel brengt veel kennis over Tilburg Trappers en de Nederlandse competitie mee en kent eigenlijk iedereen binnen de club. Zijn aanstelling lijkt ook een goede stap voor Trappers.

Sleutelspeler: Diederick Hagemeijer scoorde vorig jaar belangrijke doelpunten voor Tilburg en was goed voor 56 punten in 43 wedstrijden. Heeft met zijn goede fysiek en doorzettingsvermogen de mogelijkheid om nog belangrijker te worden voor zijn ploeg. Als hij zijn progressie van de afgelopen twee jaar kan voortzetten, heeft Tilburg in iedere wedstrijd een kans. Blijft wel tegen te veel strafminuten aanlopen en op de strafbank is het moeilijk scoren.

Talent om op te letten: Deniz Mete, die over zowel een Nederlands als een Turks paspoort beschikt, werd vorig jaar door Theo van Gerwen vooral gebruikt om onrust te stoken bij de tegenstander. De forward was echter in de Eerste Divisie een redelijk productieve speler en is rijp om samen met Brekelmans en De Ruijter een volgende stap te zetten.

Sleutelvraag: Komt er nog versterking bij?

Conclusie: Tilburg had vroeger altijd als eerste club in Nederland de selectie rond. Nu zijn er vlak voor het begin van de competitie nog vraagtekens. De Nederlandse kern van Tilburg biedt echter een uitstekende basis om op verder te bouwen als de financiën van de club het toelaten. Vooralsnog lijkt de club iets te hebben ingeleverd ten opzichte van vorig jaar, maar wie weet hoe dat over een paar weken is.