Nederland U20 WK Estland save Missler 12 2017

15 januari 201913:22

Door Joep Meijsen

Preview: U20 wacht stevige klus in Zagreb

Het Nederlandse team onder twintig jaar begint vanavond aan het wereldkampioenschap in Zagreb. Oranje wacht een stevige klus met onder meer de leeftijdsgenoten uit Belgiƫ als tegenstander.

Nederland begint het toernooi vanavond tegen KroatiĆ«, dat vorig jaar een bronzen medaille won tijdens het toernooi. Bondscoach Theo van Gerwen kijkt vooruit naar de start van het toernooi: ā€˜Ons team is compleet. De tegenstanders zijn allemaal scherp en het deelnemersveld ziet er goed uit. We gaan keihard onze best doen voor een goed resultaat. We hebben een jong team met toekomstā€™, laat hij weten vanuit Zagreb.

Vorig jaar werd het U 20 World Championship Division IIB gehouden in Belgrado. Het was uiteindelijk Spanje dat promoveerde met veertien punten uit vijf wedstrijden, ƩƩn punt meer dan Serviƫ. Belgiƫ eindigde met een overwinning en vier verliespartijen op de vierde plaats van het kampioenschap. Andere tegenstanders van de Nederlandse ploeg zijn Serviƫ, Belgiƫ, Mexico en Israƫl.

Nederland speelde dat jaar een niveau hoger het wereldkampioenschap in het Schotse Dumfries, waar Oranje geen potten kon breken en uiteindelijk degradeerde. Uit het team van toen komen spelers als Noah Muller, Jorn van Soest, Ceaney van Uytrecht, Wessel Copier, Jonne de Bonth en Donny Pohlman niet langer in aanmerking voor selectie omdat ze te oud zijn. Ties van Soest ontbreekt vanwege blessureleed en Mitch Koumans was niet beschikbaar voor selectie.

Buiten de laatste twee spelers heeft bondscoach Van Gerwen het team kunnen meenemen dat hij voor ogen had en waar hij verder mee kan gaan bouwen. Een belangrijk deel van de selectie komt ook volgend jaar nog in aanmerking voor deelname aan een U20-wereldkampioenschap. De meeste spelers hebben dit jaar al de nodige ervaring opgedaan in de Beneliga, met ook wat ervaring in de Oberliga.

Twee spelers die al jaren actief zijn in het buitenland zijn Alexandar Makarin en Bob Gerretsen. De in Amsterdam begonnen Makarin speelt in de Verenigde Staten voor 95 Giants en de uit Limburg afkomstige Gerretsen komt op zowel senioren- als jeugdniveau uit voor een team in Zweden. Andere jongens van buiten de Beneliga in de selectie zijn Tobie Tjin-A-Ton en Eef Gerritsen, maar die zijn pas dit jaar naar Noord-Amerika verhuisd.

Het is door verschillende oorzaken altijd moeilijk voorspellen hoe jeugdtoernooien gaan verlopen. Een indicatie kan het toernooi van twee jaar eerder bij de U18 zijn. Toen verliep het WK voor zowel Nederland als Belgiƫ moeizaam. Nederland eindigde achter Australiƫ, Spanje en Serviƫ op de vierde plaats met drie overwinningen in vijf wedstrijden, terwijl Belgiƫ al zijn wedstrijden verloor en degradeerde naar Division III. De spelers zijn echter weer twee jaar verder in hun ontwikkeling en de samenstelling van de poule is anders.

Oranje opent het WK dus vanavond om 20.00 uur tegen Kroatiƫ. Het toernooi wordt geopend met de wedstrijd tussen Israƫl en Belgiƫ, gevolgd door Serviƫ tegen Mexico. Morgen staat om 16.30 uur de ijsderby der lage landen op het programma tussen Nederland en Belgiƫ. Na de eerste rustdag gaat het toernooi op vrijdag verder met Mexico als tegenstander van Oranje (13.00 uur) en op zaterdag is Israƫl de opponent om 16.30 uur. Op maandag sluit Nederland, na de tweede rustdag, het toernooi af tegen Serviƫ. Dat is tevens de slotwedstrijd van het WK.

Goal: Sander Kƶsters, Jaimy Missler

Defense: Justin van Baarsen, Brent van de Boom, Floris van Elten, Bob Gerretsen, Ninho Hessels, Diego Kleijssen, Ernesto Klem, Levi Smeets

Forwards: Lance van Duin, Martijn Geerligs, Eef Gerritsen, Delaney Hessels, Tijn Jacobs, Alexander Makarin, Jay de Ruiter, Paul van Sambeek, Wouter Sars, Dennis Sikma, Tobie Tjin-A-Ton, Donovan de Zwart.


Delen