Stock - Sticks op de grond
— © Marco Spelten/IJshockey.com

19 september 202218:56

Door Joep Meijsen

RBS 2022: Lancering van Hall of Fame

Het Nederlandse ijshockeyseizoen wordt komende zaterdag officieel geopend met de strijd om de Ron Berteling Schaal. Onderdeel van het programma die dag is de lancering van een Hall of Fame voor het Nederlandse ijshockey.

De Hall of Fame is bedoeld voor het eren van de grootste ijshockeyhelden van Nederland en het vieren van de geschiedenis van de ijshockeysport in Nederland. Komende zaterdag wordt de vanuit IJshockey Nederland geĂŻnitieerde Hall of Fame voor het eerst getoond. Het project omvat een eigen website, die vanaf de lancering voor iedereen te bezoeken is.

Hans Eeuwes fungeert als secretaris van de nieuwe Hall of Fame. Hij legt uit wat er zaterdag gaat gebeuren. 'Het oprichtingscomité heeft de eerste drie leden van de Hall of Fame bepaald. Die namen maken we komende zaterdag bekend.' De spelers, die indien mogelijk persoonlijk aanwezig zijn, krijgen tijdens een feestelijke bijeenkomst een bewijs van hun opname in de Hall of Fame uitgereikt.

Welke spelers het betreft, blijft tot de moment van de onthulling van de namen geheim. Wel verklapt Eeuwes dat het in dit geval drie oud-spelers zijn. 'Maar dat hoeft in de toekomst zeker niet alleen zo te blijven. Het gaat om het eren van de grootste helden uit de Nederlandse ijshockeygeschiedenis. Dat kunnen ook coaches, journalisten of andere mensen zijn met een bijzondere verdienste voor de sport.'

Oprichtingscomité wordt uitgebreid

Een drietal leden van het oprichtingscomité heeft de eerste drie namen in de nieuwe Hall of Fame vastgesteld. Het gaat daarbij om oud-internationals Jan Janssen, Antoine Geesink en Patrick Kolijn. Voor volgend jaar wordt het comité uitgebreid met oud-speler en bondscoach Myrth Martens en oud-speler Geoffrey del Monte Lyon. 'Het streven is om tot een divers comité te komen, waarin kennis uit alle geledingen van de ijshockeysport aanwezig is', legt Eeuwes uit.

De nieuwe website, straks te vinden op www.hockeyhalloffame.nl, bevat portretten van de eerste drie leden van de eregalerij van het Nederlandse ijshockey en zal verder artikelen over de rijke historie van het (vrouwen)ijshockey in ons land omvatten.'

RBS-finale tussen Den Haag en Heerenveen

De finale om de Ron Berteling Schaal wordt komende zaterdag gespeeld in de Jaap Edenhal in Amsterdam. Het duel gaat tussen regerende landskampioen en bekerwinnaar UltimAir Hijs Hokij Den Haag en Unis Flyers Heerenveen dat vorig jaar het kampioenschap in de Beneliga wist binnen te slepen. Het is voor het eerst sinds 2019 dat de traditionele seizoensopening in het Nederlandse ijshockey weer gepeeld kan worden.

De leden van de Hall of Fame zijn niet de enige spelers die rond het duel in het zonnetje worden gezet. Ook de winnaars van de individuele awards over het vorige seizoen worden bekendgemaakt. De hele dag staat in het teken van de Stichting Hartekind, een organisatie die zich inzet voor het vergroten van de overlevingskansen van kinderen met een aangeboren hartafwijking. De wedstrijd begint op 17.00 uur. De kaartverkoop via Ticketpoint is inmiddels in volle gang. Tickets kosten €16,30 inclusief servicekosten, maar exclusief €1,30 administratiekosten per bestelling.

Delen