Nijb awards marco postma 2016

21 september 201911:05

Door Joep Meijsen

RBS: wie winnen de jaarlijkse awards?

In Den Haag wordt vanavond de finale van de Super Cup om de Ron Berteling Schaal gespeeld. Daarnaast worden ook de individuele prijzen over het vorige seizoen uitgereikt. Een overzicht.

Jack de Heer Trofee

De Jack de Heer Trofee, genoemd naar de eeuwige topscorer van het Nederlands team, wordt jaarlijks uitgereikt aan de topscorer van het seizoen. Dit is de enige prijs waarbij vooraf bekend is wie hem gaat winnen. Dat is Marco Postma, die vorig jaar nog voor Heerenveen speelde en nu bij Geleen actief is. Hij volgt de winnaar van vorig jaar, Raymond van der Schuit, op.

Archieffoto uitreiking Frans Henrichs Bokaal 2016

Wil van Dommelen Trofee

Wil van Dommelen werd tijdens het WK voor C-landen in Roemeni√ę als eerste Nederlander uitgeroepen tot beste verdediger van het toernooi. De prijs voor de beste verdediger van het seizoen is naar hem genoemd. Vorig jaar werd de award uitgereikt aan Jurryt Smid.

Gerry Göbel-John de Bruyn Trofee

Genoemd naar het goalie-duo waarmee Oranje in de jaren zeventig wereldkampioen werd in de B-poule is het de prijs voor de beste doelman van het vorige seizoen. Vorig jaar was het Fabian Schotel die de prijs in ontvangst mocht nemen.

Bennie Tijnagel Trofee

Bennie Tijnagel debuteerde op piepjonge leeftijd in de Eredivisie en ontwikkelde zich tot een van de beste Nederlandse spelers ooit. Hij overleed in 2005 op 41-jarige leeftijd. De trofee voor het grootste talent van het seizoen is naar hem genoemd. Vorig jaar ging die prijs naar Wouter Sars van Tilburg.

Frans Henrichs Bokaal

Genoemd naar de befaamde journalist en televisiecommentator met een grote liefde voor de ijshockeysport. De naam hem vernoemde bokaal wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest waardevolle Nederlandse speler van het seizoen. Vorig jaar was Jurryt Smid van toen nog Den Haag de winnaar van deze bokaal.

Wim Kuit Trofee

Wim Kuit is een van de grote namen uit het verleden van het Amsterdamse ijshockey, met een bijzonder hart voor officials. Hij fungeerde vijftien jaar als referee in chief en was vanaf halverwege de jaren zestig tot 1997 lid van de scheidsrechterscommissie. De prijs voor de meest waardevolle Nederlandse scheidsrechter van het seizoen is naar hem genoemd. Vorig jaar ging deze prijs naar Martin de Wilde.

Awards

Voor de prijzen komen spelers in aanmerking die voor Nederlandse clubs in de Beneliga spelen, de hoogste Nederlandse competitie.