15 februari 200800:00

Door Remco

Red Eagles op de weg terug

IJshockeyvereniging Red Eagles uit Den Bosch keert komend seizoen terug met een team in de Eerste Divisie. De Bossche club met de rijke historie zat sinds 2001 zonder hoofdmacht.

In een persbericht laat het bestuur van de vereniging weten dat met ingang van het seizoen 2008-2009 weer een eerste team zal aantreden in de Brabantse hoofdstad. Ondanks het faillissement van het profijshockey in 2001 is het aantal jeugdteams de laatste jaren weer toegenomen. Dit seizoen is Den Bosch met maar liefst vijf jeugdteams ingeschreven in de diverse jeugdcompetities van Nederland. Het U-17 team van de Bosschenaren vormt daarbij het vlaggenschip van de vereniging dat een uitstekend seizoen draait. De eerste elf wedstrijden in de voorronde leverden uitsluitend overwinningen op. Momenteel staat het team tweede in de halve competitie tussen de beste zes ploegen van de voorronde.

Het bestuur van de Red Eagles heeft vanwege de groei en instroom van talentvolle jeugdspelers besloten om de stap naar de Eerste Divise te wagen. In het persbericht meldt het bestuur het als volgt: ‘Deze groei én het succes van het U-17 team, zijn voor het Bestuur van de Red Eagles reden geweest om de nabije toekomst, de groei en daarmee het voortbestaan van de vereniging kritisch te bekijken. Na intensief overleg met trainers, spelers, technische staf en mogelijke sponsors, is besloten met ingang van het seizoen 2008 - 2009 weer een Eerste Team in te richten.'

Verder laat het bestuur van de Red Eagles weten: ‘Een eerste team is een voorwaarde om de jeugd een toekomst te kunnen bieden; zonder een eerste team zijn er geen vooruitzichten voor de huidige en toekomstige jeugdspelers en zullen zij hun sport niet kunnen blijven beoefenen in Den Bosch.'

Om de doelen te verwezenlijken zal de club wel in overleg moeten gaan met de verantwoordelijke wethouder van de gemeente over de benodigde ijstijd voor trainingen en wedstrijden. Dit seizoen is er al een constructief overleg geweest tussen beide partijen waarbij de gemeente een groter aantal ijsuren aan de Red Eagles heeft toegewezen. De nieuwe plannen van de club zijn inmiddels al voorgelegd aan de gemeente en het bestuur hoopt op korte termijn met de wethouder van gedachten te kunnen wisselen.

Het ijshockey in Den Bosch ontstond halverwege de jaren zestig en kende aan het eind van de jaren zestig het hoogtepunt door in 1970 het kampioenschap van Nederland in de wacht te slepen. Dat team herbergde veel bekende namen uit het verleden zoals de Canadezen Bob Boyle, Bob Jastremski en speler/coach Eddy Gosselin. De Nederlandse inbreng bestond ondere andere uit Wil van Dommelen en Bosschenaren Joop van Gurp en Tonnie de Groot. Later bracht de club ook andere legendarische spelers voort zoals Mari Saris, Rini Brok, Leo van den Thillart en Antoine en Jordy Geesink.