Referees Crease Paul de Brabander

26 december 201811:32

Door Joep Meijsen

Referee's Crease: verdraagzaamheid

Paul de Brabander is als referee in chief druk bezig met de werving van nieuwe scheidsrechters. In de nieuwe rubriek The Referee's Crease schrijft hij maandelijks over het vak van scheidsrechter, zijn persoonlijke ervaringen en waar hij mee bezig is. In deze aflevering gaat hij in op verdraagzaamheid.

Het mooie van ijshockey is dat iedereen die bij de sport betrokken is ook écht van de sport houdt. Van de spelers tot de bench officials en de toeschouwers. Het is de liefde voor de ijshockeysport die iedereen steeds weer naar de ijsbaan brengt. Dat geldt natuurlijk ook voor de referee's. Het is uit liefde voor de sport dat zij de schaatsen aan doen om te zorgen dat de wedstrijden gespeeld kunnen worden. Van de recreanten tot aan het hoogste niveau.

Het is Kerstmis en daarom een goed moment voor een kerstgedachte. Het zou mooi zijn al we in de ijshockeywereld verdraagzamer werden. Dat er meer begrip en waardering komt voor de rol van scheidsrechters. Want dat is cruciaal voor het succesvol werven van nieuwe scheidsrechters en goede werving is weer cruciaal om zo goed mogelijke officials op het ijs te krijgen. En dat is in het belang van iedereen binnen de sport

Begrip kweken

Het gaat allemaal om onderling begrip en dat is iets waar we hard aan werken. Bijvoorbeeld met activiteiten tijdens Super Sunday om meer begrip te kweken voor beslissingen. Natuurlijk maken ook de officials op het ijs fouten, niemand is perfect. Maar soms is het ook gewoon zo dat het een regel is die is aangepast vanuit de internationale federatie. Dan is men het eigenlijk niet oneens met de beslissing van de scheidsrechter, maar met de regel. Mits op een redelijke manier benaderd zijn referee's na een wedstrijd vrijwel altijd wel bereid om te praten over een beslissing, vandaar mijn oproep tot verdraagzaamheid. Dat is ook accepteren dat soms meningen kunnen verschillen.

2019

Vanuit mijn positie als referee in chief wens ik de hele ijshockeywereld heel goede dagen toe en hoop ik op een verdraagzaam 2019. Laten we er een mooi jaar van maken.

Delen