29 mei 202212:41

Door Danny Micola von F√ľrstenrecht

Ron Berteling in IIHF Hall of Fame

Ron Berteling ontvangt na ruim 2 jaar wachten zijn Bibi Torriani Award. Een groot moment voor Ron en het gehele Nederlandse ijshockey

Dat Berteling de Torriani Award in ontvangst mocht nemen werd al in februari 2020 aangekondigd. Kort daarna brak echter de coronacrisis uit, waardoor hij toen zijn prijs niet in ontvangst kon nemen. Dat wordt tijdens het IIHF-congres in Finland nu goedgemaakt. De Nederlandse recordinternational neemt de prijs tijdens een feestelijke bijeenkomst in ontvangst.

De Torriani Award, genoemd naar Bibi Torriani die algemeen gezien wordt als de beste Zwitserse ijshockeyer ooit. De prijs werd in 2015 ingesteld om exceptionele ijshockeyers uit kleinere landen te onderscheiden. Eerdere winnaars waren onder meer de Britse legende Tony Hand, de Hongaar Gábor Ocskay en de Deen Jesper Damgaard. In 2019 won de Bulgaarse oud-doelman Konstantin Mihailov, die 28 WK’s speelde voor zijn land.

Berteling had in 2020 zijn dochter aan de telefoon toen de melding van een ander gesprek kwam. Een buitenlands nummer. ‚ÄėIk dacht, dat moet ik opnemen. Het bleek de voorzitter van de IIHF te zijn, meneer Fasel. Ik zeg: wat een eer dat u mij belt. Toen zei hij dat hij het juist een eer vond om mij te mogen vertellen dat ik door de IIHF Hall of Fame onderscheiden werd‚Äô, zei Berteling toen.

Bondsdirecteur Theo van Gerwen zei toen: ‚ÄėRon heeft een heel speciale status binnen het Nederlandse ijshockey. Niet alleen vanwege de enorme hoeveelheid wedstrijden die hij heeft gespeeld en zijn successen. Maar ook vanwege zijn altijd positieve houding rondom de sport en het fantastische werk dat hij na zijn actieve loopbaan heeft geleverd aan de opleiding van jonge spelers. De bijdrage van Ron Berteling aan het Nederlandse ijshockey kan niet worden overschat. We hebben hem dan ook met heel veel enthousiasme voorgedragen en vinden het geweldig dat hij met de Award onderscheiden is.‚Äô

Delen