1908 0264

20 oktober 201801:17

Door Joep Meijsen

Round-up: Eaters blijft ongeslagen, Devils kloppen Tigers, Flyers ruim langs Trappers

Het regende doelpunten op vrijdag in de bekercompetitie. In drie duels werd liefst 34 keer gescoord. De meeste spanning was er in Den Haag, waar Geleen zijn ongeslagen status in de slotperiode veiligstelde. Nijmegen won met 8-2 van Amsterdam en Heerenveen klopte Tilburg met 10-0.

Cairox Hijs Hokij - Microz Eaters Limburg 6-8

Den Haag en Geleen voerden vrijdagavond een spektakelstuk op in een goedgevulde Uithof. Uiteindelijk kwam Eaters als winnaar uit de strijd in een duel waarin beide teams op momenten aanspraak maakten op de punten. Joey Geurts nam de winnende goal voor zijn rekening.

Hijs Hokij begon vorige week slecht aan het duel tegen Heerenveen en leek hier een duidelijke les uit te hebben geleerd. De ploeg van coach Chris Eimers zette vanaf de openingsfase druk op het doel van Geleen en schip zich de nodige kansen. Het duurde tot de zesde minuut voordat doelman Rowan Delil voor het eerst werd verslagen. Na een straf tegen Tom Smits had Den Haag maar zes seconden nodig om te scoren via scherpschutter Raymond van der Schuit.

Met Nick Verschuren heeft Geleen de topscorer van Eindhoven van vorig jaar binnengehaald. De 29-jarige aanvaller kreeg vijf minuten na de openingsgoal alle tijd om doelman Hrelja te verschalken voor de gelijkmaker. De speaker had de details van dit doelpunt amper uitgesproken of het was alweer raak. Een onschuldig ogende situatie werd door Marco Bommezijn benut om de puck langs Delil te schuiven. Anderhalve minuut later was het weer raak. Stace van Bentem legde de puck perfect van achter het doel terug op zijn broer Alan die met een strak schot de 3-1 op het scorebord bracht.

De snelle tegengoals waren voor coach Andy Tenbult reden om een time-out aan te vragen om orde op zaken te stellen en Eaters begon vanaf dat moment ook beter in de wedstrijd te komen. Daarbij werd de ploeg geholpen door straffen tegen Stace van Bentem en Oliver Pataky, waardoor de Limburgers lange tijd met twee man meer op het ijs stonden. Die situatie overleefde Hijs nog, maar de makkelijk scorende Lukasz Bartak pikte kort na het einde van de powerplay een rebound op voor de 3-2.

De eerste pauze zorgde niet voor rust in het duel. Het tempo bleef hoog en beide teams lieten zien over veel scorend vermogen te beschikken. Opnieuw was het een straf tegen Den Haag die Geleen verder hielp. Met Maurice van der Schuit op de strafbank kogelde Yan Turcotte raak via de binnenkant van de paal. 42 seconden later kwam Eaters zelfs voor het eerst in het duel op voorsprong. Matthew Beer werd door Nick Verschuren weggestuurd en rondde vlekkeloos af, 3-4.

Eaters was echter niet de enige ploeg die op dreef was op de powerplay. Met Luca Heutmekers op de strafbank zorgde Alan van Bentem halverwege het duel voor de gelijkmaker, terwijl Oliver Pataky zich handig vrijspeelde en raak schoot op de volgende powerplay. Nu had Den Haag dus weer het voordeel, 5-4. Daarmee was het doelpuntenspektakel in de tweede periode nog niet afgelopen. Iets meer dan een halve minuut na de goal van Pataky was het Lars van Sloun die de puck op maat van achter het doel bij de opgeschaatste Vadim Gyesbreghs bracht voor de 5-5. Weer een minuut later was het nogmaals Pataky die Den Haag op voorsprong bracht, zoals uiteindelijk zou blijken voor de laatste keer.

Een check van Raymond van der Schuit op Levi Smeets werd door referee Martin de Wilde beoordeeld als checking to the head. De Haagse topscorer mocht naar de kleedkamer vertrekken, Smeets moest door zijn teamgenoten naar de kant worden gebracht en Eaters hield er een powerplay van vijf minuten aan over. Daarin was het Mordy Munichman die Eaters opnieuw langszij bracht. Van achter het doel werd de puck teruggelegd door Matthew Beer en Munichman haalde adequaat de trekker over, 6-6.

De winnende goal viel uiteindelijk met nog dertien minuten te spelen. Lukasz Bartek stuurde met een prima actie Joey Geurts door richting het doel van Tomislav Hrelja en Geurts maakte het vakkundig af. Straffen zorgden er daarna voor dat Den Haag er geen echt slotoffensief meer uit kon persen. In de slotminuten werden achter elkaar Viktor Gibbs Sjodin, Jasper Kick en Stace van Bentem naar de strafbank gestuurd. Den Haag haalde de goal nog uit het doel en dat stelde Lukasz Bartak in staat om de eindstand op het scorebord te zetten.

Eaters blijft ongeslagen, Den Haag heeft nog werk te doen om zich te plaatsen voor de halve finales van de beker.


Ahoud Devils Nijmegen - Amsterdam Tigers 8-2

Nijmegen Devils deed goede zaken in de strijd om een plek in de halve finales van de beker door in eigen huis te winnen van uitdager Amsterdam. RJ Reed had twee goals en drie assists in de 8-2 zege voor de ploeg uit de Keizerstad. Jeffrey Melissant zette de Nijmegenaren vroeg op voorsprong, maar Ivan Muso was niet veel later goed voor de gelijkmaker. Nijmegen scoorde daarna echter vijf onbeantwoorde goals. Eerste was Reed succesvol op de powerplay om ervoor te zorgen dat Devils met een voorsprong de eerste pauze in kon.

Nijmegen bouwde dat voordeel daarna in de tweede doorgang uit via goals van wederom Reed, de tweede van Melissant, een goal van Rick Wijnen en een treffer van Justin Evers. Via Connor Barette kwam Amsterdam in de slotfase van de periode nog terug tot 6-2, maar nog voor het rustsignaal van referee Jeffrey den Ridder herstelde Eef Gerritsen de marge. In de slotperiode wist uiteindelijk ook Jim Gudden het net achter Jaimy Missler nog te vinden voor de 8-2.

Foto: Paul Nicolaassen

Unis Flyers Heerenveen - Tilburg Trappers (Beneliga) 10-0

Adam Bezak scoorde vier keer en Jeff Honebeeke pikte de shutout op in de 10-0 overwinning voor Heerenveen op Trappers. Erg spannend was het allemaal niet voor 850 toeschouwers in Thilaf. Na elf minuten spelen was het al 4-0 in het voordeel van de Friezen die verder ook nog Kevin Nijland, Ronald Wurm (beiden 2), Lars den Edel en Aldo van Aalderen zagen scoren. Bij Tilburg verdedigde Ruud Leeuwesteijn het doel.

Delen