Nl vandebraak close

10 februari 200700:00

Ruim verlies tegen Frankrijk

De nationale ijshockeyploeg heeft de tweede wedstrijd tijdens het vierlandentoernooi in Frankrijk met 5-0 verloren van het gastland. Oranje hield voor ruim duizend toeschouwers lange tijd stand, maar werd uiteindelijk in de laatste tien minuten naar een ruime nederlaag gespeeld.

De beste kans voor Nederland kwam aan het eind van de tweede periode, toen Brad Smulders op een break-away oog in oog kwam te staan met de Franse doelman Eddy Fheri. Deze stond echter zijn mannetje, voorkwam een mogelijke comeback van Oranje en bewaarde zijn shut-out.

Oranje trof een heel andere tegenstander dan vrijdag. De laatste twee interlands tussen Nederland en Frankrijk waren bijzonder spannend. Tijdens het WK in Eindhoven won Frankrijk nipt, terwijl vorig jaar in Tilburg de ontmoeting in een gelijkspel eindigde. In eigen land toonden de Fransen zich echter een team dan sneller en fysieker speelde dan de Oekraïners die Oranje vrijdag trof.

Toch duurde het lange tijd voordat de Fransen de wedstrijd daadwerkelijk beslisten. Jonathan Zwikel had de gastheren na een kwartier spelen in de wedstrijd op voorsprong gebracht. Vroeg in de tweede periode was het Olivier Coqueux die de voorsprong vergrootte, maar ook Nederland kreeg kansjes. De Fransen waren de betere ploeg, maar Nederland deed tot de 3-0 tien minuten voor tijd goed mee.

Sebasien Bordeleau, Luc Tardif en Kevin Hecquefeuille scoorden in vier minuten drie keer om de 5-0 stand op het scorebord te brengen voor iets meer dan duizend toeschouwers in St. Gervais. Bij Oranje stond Phil Groeneveld opnieuw in het doel, terwijl in de lijnen alle veldspelers ijstijd kregen van bondscoach Tom Hartogs.

De moeilijkste wedstrijd van het toernooi wacht nog op zondag. Dan komt het Nederlands team de Italiaanse ploeg tegen. De Italianen wonnen twee jaar geleden het wereldkampioenschap in Eindhoven en stelden zaterdagavond de winst in het toernooi al veilig met een ruime 5-1 zege op Oekraïne. Vrijdagavond al bleken de Italianen al met 3-0 te sterk voor de Fransen. De wedstrijd tussen Nederland en Italië begint om 18.30 uur.