Oranje Estland WK Van Nes Juicht 2017

10 juni 201915:29

Door Joep Meijsen

Sharks nodigen Guus van Nes uit voor kamp

De Nederlandse international Guus van Nes (22) is door de San Jose Sharks uitgenodigd om later deze maand deel te nemen aan het Development Camp.

Development Camps van NHL-teams zijn bedoeld voor spelers die door teams in de draft gekozen zijn en als een tryout voor spelers die een club in de gaten wil houden. Het niveau van deze kampen is erg hoog, zo waren twee jaar geleden mannen als Timo Meier, Kevin Lablanc en Barclay Goodrow actief tijdens het Development Camp.

Van Nes kreeg vorig jaar een beurs voor Quinnipiac University op het hoogste collegeniveau in de VS. Die beurs verdiende hij door op in 2014 naar de VS te gaan om te ijshockeyen, waar bij vier jaar voor de Boston Jr. Bruins uitkwam. In die jaren maakte hij zijn debuut voor het Nederlands team tijdens het succesvolle WK in Jaca. Een jaar later was hij ook actief voor Nederland in Belfast.

Voor Guus van Nes kwam de uitnodiging van de Sharks wel een beetje als een verrassing, vertelt hij vanuit de VS aan IJshockeynederland.nl. 'Het merkwaardige en ongelooflijke hieraan is dat afgelopen jaar aan de kant heb moeten zitten omdat mijn cijfers van de Havo in Nederland niet goed genoeg waren.'

Oranje Estland WK Van Nes goal 2017

Dit betekent dat hij alleen mocht meetrainen met de ploeg, maar geen wedstrijden mocht spelen. 'De regel in college ijshockey is dat je dan alles mag doen behalve wedstrijden spelen. Je bent een zogenaamd redshirt. NHL-teams hebben echter scouts in elke regio en deze scout heeft mij op trainingen gezien waarbij ik ben opgevallen.'

Het kamp van de Sharks wordt gehouden van 24 tot en met 28 juni en vormt het begin van de voorbereiding op het nieuwe seizoen voor de NHL-club, die het tot de conference final schopte in het afgelopen seizoen. Een aantal spelers uit het Development Camp speelt volgend jaar voor de San Jose Barracuda in de AHL en sommigen kunnen via het trainingskamp voor het seizoen zelfs een plekje in de hoofdmacht veroveren.

Voor Van Nes wacht een nieuw seizoen bij Quinnipiac, eentje waarin hij wel in actie gaat komen tijdens wedstrijden. 'Volgend jaar gaan we gewoon weer vol knallen', zegt hij.

Foto's: Marco Spelten (www.actiefotografie.nl)