U20 Gb Ned Britse kans

14 december 201700:38

Door Remco

Slechte derde periode nekt Oranje

Nederland bood Groot-Brittannië twee periodes lang goed tegenstand. In de derde periode stortte Oranje volledig in en liepen de Britten uit naar een eclatante 8-1 overwinning.

Na afloop was coach Theo van Gerwen duidelijk: 'Tegen Korea vond ik de nederlaag zuur, vanavond was ik voor het eerst teleurgesteld. In de laatste periode geef je gewoon de wedstrijd weg en dat is hartstikke zonde.'

Aan het begin van de wedstrijd moest Nederland en goalie Sander Kösters vol aan de bak. De Eaters-goalie speelde ondanks de acht tegengoals een puike wedstrijd. Met behulp van Kösters overleefde Oranje een vroege Britse powerplay. Na vijf minuten kreeg Nederland de eerste powerplay en was de ploeg direct gevaarlijk. De powerplay van Nederland was in de eerste periode zeer dreigend. In beide situaties kreeg Jorn van Soest een kans via de rebound. Van Soest werkte in de eerste powerplay ook de puck over de doellijn maar daarbij hadden de Britten net op tijd het doel weggeduwd.

Na bijna 18 minuten kwam het thuisland op voorsprong. Oranje ging te massaal naar voren en daardoor werd het puckverlies in het neutrale vak fataal. De gevaarlijkste Brit Liam Kirk kon daardoor op de breakaway scoren. Kirk zou uiteindelijk drie keer scoren en was samen met lijngenoot Sam Duggan met afstand de beste speler. Duggan speelde afgelopen jaar in Belfast ook met het Britse seniorenteam tegen Oranje.

U20 Gb Ned Save Sander Kosters

Oranje trok de goede lijn van de eerste periode door. Aan het begin van de tweede periode kwam Nederland verdiend op gelijke hoogte. Noah Muller scoorde met een kanonskogel de 1-1. In een gelijkopgaande periode waren het toch de Britten die met een voorsprong gingen rusten. Stubley scoorde na bijna zeven minuten de tweede Britse goal. Van Gerwen: 'We kunnen gewoon twee periodes goed met de Britten mee. De powerplay en aanvallen liepen goed en we werkten hard. En in de periode dan zijn er te weinig jongens die daadwerkelijk boven zichzelf willen uitstijgen.'

U20 Gb Ned Ceaney van Uytrecht juicht

Daarmee doelt van Gerwen op de dramatische periode waarin de Britten uiteindelijk zes keer weten te scoren. Kösters moest meteen twee goede reddingen maken en werd ook een keer geholpen door de paal. Na drie minuten was het alsnog raak via Kirk. Nederland kreeg nog de kans om terug te komen via een powerplay maar die eindigde vroegtijdig met een too many men call. Uit de daaropvolgende Britse powerplay viel de dodelijke 4-1. De Britten liepen daarna uit naar 8-1, waaronder een zeer dubieuze treffer waarbij Kösters met puck en al het doel in werd gewerkt. Referee Kika keurde de treffer tot boosheid van de Nederlandse bank toch goed.

Van Gerwen: 'Eigenlijk wou ik teruggaan naar twee lijnen, want een aantal jongens gaf niet thuis in de derde periode. Dit is toch het podium waar je jezelf moet tonen. Conditioneel kwamen we ook wel tekort en dat is iets wat we de jongens aan het begin van het seizoen al hadden meegegeven. Op dit kampioenschap speel je vijf wedstrijden in zeven dagen en als je daar niet klaar voor bent, dan leg je het af in derde periodes. We halen dit soort dingen aan in nationale programma's maar uiteindelijk moeten ze het zelf doen.'

U20 Gb Ned 6 Van Gerwen boos

Door de zege van Estland eerder op de dag tegen Roemenië, moet Oranje morgen minimaal 1 punt halen tegen de Roemenen. Anders is degradatie al een feit.

Foto's: Actiefotografie.nl (Marco Spelten)