28 augustus 200700:00

Door Joep Meijsen

Speler-coach voor Nijmegen

Nijmegen Devils heeft de 28-jarige Canadees Rob Meanchoff vastgelegd als speller-coach voor het komende seizoen. De verdediger stapt over van de Fayetteville FireAntz uit de bij Nederlandse clubs zeer populair Southern Professional Hockey League.

Dat meldt dagblad De Gelderlander. Meanchoff was bij Fayetteville naast speler ook assistent-coach, aanvoerder en betrokken bij de jeugdopleiding. De SPHL is Ă©Ă©n van de lagere profcompetities in de Verenigde Staten. De speler-coach arriveert op 8 september in Nederland.

Afgelopen jaar was Meanchoff bij Fayetteville goed voor vier goals en 24 assists in 47 wedstrijden. De verdediger speelde drie seizoenen voor de FireAntz en kwam daarvoor in actie voor de Tulsa Oilers in de Central Hockey League en voor de Universiteit van Ottawa in de Canadese universiteitscompetitie.

De SPHL lijkt zich te ontwikkelen tot een hofleverancier voor clubs in de Nederlandse competitie. De nieuwe Amsterdamse aanvaller Steve Howard en de Groningse aanwinst Nathan Daly speelden afgelopen jaar in dezelfde liga tegen Meanchoff, evenals ex-Den Haag-speler Tristan Senior. De Geleense spelers Mike Walling en Jan Kentos hebben tevens ervaring in de SPHL.

Met het aantrekken van Meanchoff vult Nijmegen de belangrijke positie van coach. Nijmegen werkte in het verleden onder meer met Andy Tenbult en Danny Cuomo in dezelfde rol. Dit leverde verschillende succesvolle seizoenen op. De afgelopen jaren komt het in Nederland niet vaak meer voor dat de coach zelf nog de schaatsen onderbindt, al kwam het bij Andy Tenbult in Geleen en Ron Berteling in Amsterdam incidenteel voor.

Eerder op de dag maakte Nijmegen al bekend dat international Bert van den Braak in Nijmegen blijft. Van den Braak. De 24-jarige aanvaller had vorig seizoen in 39 wedstrijden elf goals en zeventien assists met 89 strafminuten. Van den Braak was de afgelopen drie jaar een vaste keuze in de selectie van Oranje. Tijdens het voor Nederland prima verlopen wereldkampioenschap in China was hij goed voor Ă©Ă©n goal en een plus/minus van twee.

Het aantrekken van Van den Braak past in het beleid van Nijmegen om met een zo Nijmeegs mogelijke selectie te gaan werken. Eerder al werden doelman Casper Swart, verdedigers Wesley Hendriks en Rick Wijnen en aanvallers Timothy Gerritsen, Eric Hoogvliets en Benny Musga vastgelegd. Daarmee begint de selectie van de nieuwe organisatie in Nijmegen vastere vorm te krijgen.