Pittsubrgh penguins

27 september 201811:43

Door Joep Meijsen

Sprongwatch: Het reguliere seizoen nadert

Het reguliere seizoen nadert in de NHL en daarmee komt er ook meer duidelijkheid over de rol van de in Amsterdam geboren Daniel Sprong. In deze editie van de Sprongwatch kijken we naar de oefenwedstrijd van gisteren, de rol van Daniel Sprong en reacties van hemzelf, zijn coach en de media.

De Pittsburgh Penguins...

Oefenden vannacht tegen de Buffalo Sabres en wonnen het duel met 5-1. Phil Kessel had twee goals in het duel, waarin ook Matt Cullen, Derick Brassard en Kris Letang tot scoren kwamen. Daniel Sprong bleef puntloos in 12.57 minuten aan ijstijd, waarvan 1,22 minuten met een man meer op het ijs. Sprong eindigde in de plus/minus op -1, de enige speler van Pittsburgh die in de min eindigde.

De website Pittsburgh Hockey Now...

is echter buitengewoon positief over de geboren Amsterdammer. 'Daniel Sprong strijdt niet alleen voor speeltijd, maar ook voor een plek in de opstelling van de Penguins. In de voorlaatste oefenwedstrijd van de Penguins speelde Sprong zijn beste wedstrijd sinds het begin van het trainingskamp, ondanks het feit dat zijn naam niet terug te vinden is op het scoreformulier van de 5-1 zege van de Penguins op de Buffalo Sabres in PPG Paints Arena', schrijft de website.

Sprong speelde in een lijn...

met Matt Cullen en Riley Sheahan, de vierde lijn van de club. 'Er is een zeer realistische kans dat de 21-jarige aanvaller geen plek krijgt in een van de drie toplijnen in de eerste wedstrijd. Het is heel goed mogelijk - misschien zelfs waarschijnlijk - dat hij onderaan moet beginnen en zich een weg naar boven moet spelen', schrijft de Tribune naar aanleiding van een trainingssessie van de Penguins.

Eerder speelde Sprong...

in een lijn met Jake Guentzel en Sidney Crosby. Die plek werd vannacht ingenomen door Patric Hornqvist. Sprong zelf kijkt nuchter naar de situatie. 'Het is de focus waarmee ik aan het kamp gebond, laag beginnen en zo hoog mogelijk eindigen. 'Natuurlijk spelen (Guentzel, Crosby en Hornqvist) al heel lang samen. Ik heb er als dat het geval is heel veel zin in om met Cully en Riley te werken.'

Normaal zou dat...

slecht nieuws zijn voor Sprong in zijn ontwikkeling, omdat een vierde lijn niet zo veel ijstijd krijgt. De krant in Pittsburgh stelt echter dat dit niet zo hoeft te zijn gezien de samenstelling van de lijn. Cullen scoorde al zestien keer meer dan tien goals in een NHL-seizoen en Sheahan scoorde 32 punten in 73 wedstrijden vorig jaar. 'Het is niet alsof Sprong daar met Craig Adams en Tanner Glass op het ijs staat', aldus de Tribune.

Voor mensen met een abonnement...

heeft The Athletic nog een verhaal waarin de vraag wordt gesteld of Sprong een effectieve winger zou kunnen zijn in een vierde lijn. 'Het voelt een beetje zoals drie jaar geleden toen Sprong maanden nadat hij was gedraft veel indruk maakte op de coaches met zijn talent, maar uiteindelijk slechts beperkte speeltijd kreeg in de vierde lijn.'

Coach Sullivan blijft in ieder geval..

geloof houden in de in Nederland geboren aanvaller. 'We weten hoe Daniel speelt. We weten - alleen omdat een speler een goede of een slechte wedstrijd speelt - dat we niet op basis daarvan beslissingen moeten nemen. We kijken naar het bredere beeld, wat het beste is voor ons team en het beste voor iedere individuele speler', zo wordt hij geciteerd na afloop van de training op donderdag. Dit gebeurt op DK Pittsburgh Sports,in een artikel waarin Sprong zelf ook nog aan het woord komt.