Trappers vs Duisburg 01

4 oktober 201519:37

Straffen kosten Trappers de kop

Tilburg Trappers verloor zondagmiddag in eigen huis met 2-5 van de Füchse uit Duisburg. Raphael Joly had twee goals en een assist tegen zijn voormalige ploeg, terwijl het mooiste doelpunt van de middag op naam kwam van Jordy Verkiel.

Cruciaal moment in de wedstrijd was na ruim een minuut spelen in de tweede periode. Op dat moment had Trappers een goede eerste periode achter de rug, waarin het genoeg kansen wist te scheppen maar via een powerplaygoal van Lars Grözinger tegen de verhouding in op achterstand was gekomen. Met Jordy Verkiel al op de strafbank liep Boet van Gestel tegen een game met vijf strafminuten op.

In de daaropvolgende powerplay zorgde Noureddine Bettahar voor het tweede doelpunt van Duisburg. Nog geen halve minuut later reed Diederick Hagemeijer zijn oude teamgenoot Joly hard tegen de boarding, waardoor Duisburg opnieuw met twee man meer op het ijs kwam te staan en het was Joly zelf die deze keer scoorde. In het restant van de vijf minutenstraf tegen Van Gestel schoot Lars Grözinger voor de tweede keer raak en keek Tilburg pardoes tegen een 0-4 achterstand aan, waar de ploeg zich uiteindelijk niet meer van wist te herstellen.

Coach Bo Subr erkende na de wedstrijd dat discipline van groot belang is bij het spelen in de Oberliga. ‘Er waren stomme straffen bij, er waren overdreven straffen bij en volgens mij had de scheidsrechter wel vaker tegen Duisburg mogen fluiten. Vijf minuten en een game is ook een forse straf voor een overtreding waarbij de tegenstander de volgende shift weer op het ijs staat, maar die vijf minuten kwamen ons duur te staan. Dat is jammer, want vijf op vijf waren wij de betere ploeg. Hadden we meer schoten op doel.’

Voor de wedstrijd nam Trappers op het ijs afscheid van Bob Teunissen, die een foto-montage aangeboden kreeg en veel lovende woorden van Trappers voorzitter Ron van Gestel. Tevens maakte Martijn Oosterwijk zijn debuut in de Oberliga. De van Heerenveen overgekomen doelman viel niet heel veel te verwijten bij de tegengoals, maar maakte na de 0-4 plaats voor Ruud Leeuwesteijn, die met enkele goede saves verdere schade voorkwam.

Voor Trappers is de overgang naar de Oberliga er eentje van nieuwe ervaringen. Een hoger tempo ijshockey dan de laatste jaren in de Eredivisie bijvoorbeeld, de wat afwijkende arbritrage en de nieuwe tegenstanders.Tilburg speelde de thuiswedstrijd zondag bovendien na de eerste verre uitwedstrijd van het nieuwe seizoen. Afgelopen vrijdag speelde de ploeg in Timmendorfer Strand, bijna in Denemarken.

Subr: ‘Die lange busreizen zijn ook iets nieuws voor veel jongens. We waren met de bus om ongeveer kwart voor zes in de ochtend weer terug in Tilburg. Die bus is natuurlijk wel aangepast voor de lange ritten. Er zijn matrassen waarop spelers kunnen slapen en we hebben wifi aan boord zodat ze films kunnen streamen of werk kunnen doen tijdens de reis.’

Het niveau van de goalies in de Oberliga is ook een factor waar Tilburg aan moet wennen na de overstap naar de Oberliga. Duisburg had in Sebastian Stefaniszin een betrouwbare sluitpost die jaren aan ervaring in de DEL en de hoogste liga in Oostenrijk op zijn naam heeft staan. ‘Neuwied had ook al zo’n goede keeper en in Herne vorige week kostte het ons ook veel moeite voordat we de doelman wisten te passeren’, aldus Subr.

De sterkste periode van Tilburg in de wedstrijd was de slotfase van de tweede periode, waarin de ploeg consistent druk uitoefende op het doel van Stefaniszin. Die fase werd ingeleid met een prachtige schaatsactie van Jordy Verkiel, die de kans ook nog eens op mooie wijze omzette in een treffer. De druk daarna leidde vlak voor het einde van de periode tot de tweede Tilburgse treffer, waarbij Ryan Collier de puck het laatste zetje gaf.

De daaropvolgende pauze brak het momentum van Trappers echter. De ploeg kwam nog wel tot kansen in de slotperiode, maar gaf Duisburg ook de kans om de wedstrijd met discipline uit te spelen. Met de doelman van het ijs was het uitgerekend Raphael Joly, niet bijzonder populair in Stappegoor, die de puck in het lege net schoof voor de definitieve beslissing.