Ed denbosch kampioen0809

30 september 200900:00

Strijd in Eerste Divisie barst los

Komend weekeinde beginnen ook de ploegen in de Eerste Divisie aan de strijd om het kampioenschap. Den Haag en Den Bosch, de beide finalisten van afgelopen jaar, zijn ook dit jaar de uitgesproken favoriet.

Hijs timmert aan de weg

Hijs Den Haag kent de meest opvallende wijzigingen zowel op als buiten het ijs. Ten eerste wist de club uit de Hofstad John Versteeg binnen te halen. Versteeg maakte vorig jaar indruk in de eredivisie door 61 punten te noteren uitkomend voor Utrecht, het zwakste team in de competitie. Versteeg zal samen met de andere ervaren topper Manitas Demelinne een dominante lijn vormen waarbij de grens van 300 punten geen onmogelijk doel zal zijn. Buiten het ijs veranderde er nog veel meer bij HYS. Marc Visschers hing definitief zijn schaatsen aan de wilgen en maakt zijn debuut als clubcoach. Visschers: ‘Ik heb drie jaar bij Jong Oranje gewerkt en heb vorig jaar heel kort als interim-coach bij het Eerste Divisie-team van HYS gezeten en was ik al hoofdtrainer van de gehele jeugdafdeling. Coach in de Eerste Divisie is daarom een logische vervolgstap. Ik ben inmiddels in bezit van de diploma's Sportleider 1 en 2 van de IIHF.''

Den Haag investeert vanaf dit seizoen meer geld en energie in zowel het team in de Eerste Divisie als in de jeugdopleiding. Om het beleid te borgen, is een commissie opgericht die bestaat uit Manitas Demelinne en oud-spelers Alex van den Brink, Marco Kronenburg en Marcel van Beek.

Visschers over de doelstellingen in de Eerste Divisie: ‘Voorop staat dat we gaan voor het kampioenschap en met dit spelersmateriaal lijkt het me ook niet meer dan logisch. Ik ben vereerd dat John Versteeg voor ons heeft gekozen. Ik zie voor hem met zijn ervaring en kennis een zelfde rol weggelegd als voor Alexander Selivanov bij het eerste team. Daarnaast willen we proberen spelers van de U21 in te brengen. Momenteel zitten er al vier spelers bij het team met de nodige potentie. Daarnaast hebben we twee imports in het team: Een Nederlands-Canadees Max van Hooren en uit Tsjechië komt Jan Veselsky.'

Met de drie nieuwe aanwinsten is de selectie zo goed als rond. Vanuit de hoofdmacht komen Ramon van Waardenburg en Jimmy Raats het team in de Eerste Divisie versterken. Marco Kronenburg en Pascal van de Velde zijn komend seizoen niet meer te bewonderen bij HYS. Kronenburg stopt met ijshockey en van de Velde keert terug naar Zoetermeer Panters.

Visschers: ‘Onze doelstellingen willen we behalen door middel van het opzetten van een professionele structuur. Natuurlijk is daarvoor de technische commissie opgericht en daarnaast zullen we gaan werken aan een aantal punten: Communicatie, concentratie en individual skills zijn drie belangrijke onderdelen. Daarnaast hebben we een rugbycoach gevonden die het team ook regelmatig off-ice trainingen geeft.'

De regerend kampioen

Red Eagles Den Bosch pakte vorig jaar meteen de titel in de Eerste Divisie bij hun rentree na enkele jaren van afwezigheid. Ook dit jaar zijn de Bosschenaren de grote favoriet samen met Den Haag. In de selectie van Den Bosch zijn weinig mutaties. De talentvolle en jeugdige goalie Jordi van Gaal vertrok naar Flint Junior Generals dat uitkomt in de Central States Hockey League (CSHL). De CSHL is sinds 2006 een junior A-competitie.
Naast van Gaal maken ook Omar Husain, Ralph Falck, Daniel Niemer en Ryan van Uden geen deel meer uit van de selectie. Den Bosch heeft in Danny van Rijswijk een waardige opvolger voor van Gaal gevonden. De doelman speelde vorig seizoen nog voor Zoetermeer Panters en gaat dit jaar in Tilburg studeren.

Andere nieuwkomers zijn Mark van den Heuvel en Sergio van Heeswijk die in de jaren negentig nog eredivisie speelde met Den Bosch. Als laatste versterking komt Randy Dams over vanuit de U17. Dams komt oorspronkelijk uit de Nijmeegse jeugd.

De technische staf van Den Bosch blijft grotendeels hetzelfde. Mari Saris en Rini Brok blijven aan als coaches. Buiten het ijs is Nita van Bergen de nieuwe voorzitter, zij volgt Cees van Broekhoven op.

Van Bergen over de doelstelling voor het komende seizoen: ‘Uiteraard willen we onze titel verdedigen. Daarnaast hoop ik dat de tribunes weer vol zitten en dat het team een voorbeeld is voor onze jeugdspelers. Vorig jaar was ons doel nog sportief en financieel overleven. We zijn min of meer overvallen door ons eigen succes. Daarom leggen we dit jaar de lat wat hoger en kijken stiekem al vooruit naar 2013 om dan terug te keren in de eredivisie. Afgelopen seizoen is Den Bosch weer teruggezet op de ijshockeykaart van Nederland. Dit jaar moeten we dat consolideren en uitbouwen. De gemeente overtuigen dat ijshockey een fantastische sport is die steun verdient en ervoor zorgen dat we meer ijsuren krijgen zodat we verder door kunnen groeien.'

Outsiders

Net als vorig seizoen zullen Dordrecht Lions en het toekomstteam van Tilburg Trappers een gooi doen naar de titel. Beide ploegen eindigde vorig seizoen het reguliere seizoen als eerste en tweede op de ranglijst en zijn voor het komend seizoen weer outsiders voor de titel.

Bij Dordrecht blijft Richard de Wilde als coach actief. De Wilde zag Don Galjaard en Ferdinand de Man hun schaatsen opbergen en John Koolen vertrekken naar Zoetermeer. De jeugdspelers Frank Meijer, Valentijn Scheffe, Florian Nelemans en Philip Boutrs Girgis moeten het gat zien op te vullen.

Tilburg Trappers kent ook weinig wijzigingen in de selectie en zal net als de afgelopen jaren weer een geduchte tegenstander zijn. Coach Herman van Ierland zag wel topscorer Mickey Bastings vertrekken naar Noord-Amerika. Bastings speelt daar voor de Banff Academy Bears in de HJHL. De HJHL is een Junior B-competitie in Alberta, Canada.

Overige ploegen

Zoetermeer Panters draaide vorig jaar een geweldig seizoen. Met veel nieuwkomers greep Zoetermeer net naast de play-offs, Panters kwam slechts één punt tekort. Zoetermeer presenteerde al voor de zomer Kristoff van den Broeck als nieuwe trainer. Naar alle waarschijnlijkheid zal van den Broeck ook regelmatig meespelen. Zoetermeer verwelkomde Pascal van der Velde terug en zag John Koolen overkomen vanuit Dordrecht.

Panters heeft ook de beschikking over de jeugdige Zweedse speler Pontus Ekhem. De 18-jarige Ekhem studeert en woont al een tijd in Nederland en heeft in het verleden voor Den Haag en Den Bosch gespeeld. Afgelopen jaar speelde Ekhem in Noord-Amerika. Afgelopen week wist Zoetermeer nog twee spelers te presenteren. Joy Turpijn komt over van Hijs Den Haag en de Canadees Steve Henwoord versterkt het team.

Een groot aantal Nederlandse spelers blijven Zoetermeer trouw: Jeroen Admiraal, Dennis van der Bol, Richard Borgman, Roland van Donge, Kevin van Leeuwen, Marko van Leeuwen, Niels Leeuwenkamp, Jelmer van Rooij en Matthijs Wiersma zullen ook dit jaar te bewonderen zijn in het Silverdome. Zoetermeer houdt nog een aantal try-outs om de selectie te completeren.

De Eerste Divisie bestaat verder uit de tweede teams van Geleen, Eindhoven en Amsterdam. Utrecht Dragons komt dit jaar ook weer uit in de Eerste Divisie nadat de club helaas financiën niet rondkreeg voor een langer verblijf in de Eredivisie. Oud-speler Ruud Molenaar neemt de coaching in Utrecht voor zijn rekening.